Megugrott a mezőgazdasági gépek értékesítése

Agrofórum Online

Az egyéni gazdálkodók és a gazdasági társaságok 115,3 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági eszközöket 2017 első kilenc hónapjában – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

A jelentésben felhívták a figyelmet arra, hogy ezúttal sokkal többen szolgáltattak adatot, mint egy évvel korábban. A közel 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentéséből készült statisztikai felmérés szerint elmondható, hogy 2016 első három negyedévéhez képest a mezőgazdasági gépek forgalmazása az új cégeket is beleértve, összesen 33 százalékkal növekedett, ha a bázisidőszak adatszolgáltatóinak gépértékesítési adatait vesszük alapul, akkor 25 százalékos a növekedés.

Az intézet adatai szerint az alkatrészeladás is tovább bővült, ezek beszerzésére 35,8 milliárd forintot fordítottak a gazdaságok, rekordforgalmat lebonyolítva. Az idei első kilenc hónapban a gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek adták, ezen belül a traktorok aránya 56 százalék. Az összes mezőgépforgalom 16 százalékát a gabonakombájnok, míg 10 százalékát az egyéb erőgépek, például önjáró betakarítók, rakodók tették ki. Jelentősen emelkedtek a traktoreladások, 2017 január–szeptemberi időszakában 1928 kerekes traktor talált gazdára 38 milliárd forint értékben. A gabonakombájnokból az előző évi szinten alakult az értékesítés, 261 új arató-cséplő gép talált gazdára.

Önjáró rakodókból is – 377 rakodógép eladásával – kiemelkedő mértékben bővült a forgalom a bázisidőszakhoz képest. Ezen belül a teleszkópos rakodók aránya 76 százalék – 288 darabot vásároltak ezekből a típusokból. Az előrejelzések szerint a mezőgép-forgalmazási lendület továbbra is kitart. A pályázatok mellett a pénzintézetek kedvező hitelezési, illetve lízingelési feltételei is a növekedést segíthetik elő – mutatott rá elemzésében az AKI. Emlékeztettek: a Magyar Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg 9 százalékkal, 53,6 milliárd forintra emelkedett 2017 első kilenc hónapjában. A következő időszakban további bővülést várnak, bár üteme lassulhat.

(Világgazdaság/AKI)

Szervizes munkatársakat keres az Agroázis Kft.

Az Agroázis-MON Kft. 2 fő szervizszerelő munkatársat keres mezőgazdasági gépek, elsősorban munkagépek helyszíni javítására Somogy és Zala, illetve Hajdú és Borsod megye területekre.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

John Deere 100 - Jubileumi évet tartanak Amerikában

A John Deere 100 éve, 1918-ban vásárolta meg a Waterloo Gasoline Engine Company társaságot.

Pótkocsipiac: jól kezdte az évet a Pronar

Összesen 90 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba 2018 első hónapjában Magyarországon, ez 43 százalékos növekedés tavaly januárhoz képest.

STEYR Terrus 6250 - Újabb taggal bővül a modellválaszték

Kiemelkedően magas, 16,8 tonna megengedett össztömegével a Terrus ideális erőgép a különösen nagy kihívást jelentő szántóföldi feladatokhoz.

2018. február 21. 09:58

A legújabb fejlesztések - Kombájn konferencia az AGROmashEXPO-n

Az adapterek fejlesztése és gyártása területén hazánk nagyhatalomnak tekinthető, mivel három nemzetközi szinten is elismert cégünk van.

2018. február 2. 10:39

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

2018. január 29. 15:22

Továbbra is sokszínű és sikeres az AXIÁL

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gépekbe integrálható digitális megoldások, mint például a különböző automatikus és feladatoptimalizáló rendszerek vagy a precíziós lehetőségek.

2018. január 26. 08:51