Gépinfo
Gépinfo

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

Agrofórum Online

Az elemzői konszenzusnak megfelelő, részvényenkénti 76 dollárcentes, mintegy 2017 forintnak megfelelő negyedéves osztalékot fizet a John Deere mezőgazdasági gépgyártó tulajdonosa, a Deere & Company.

Az éves hozam a számítások szerint 2,16 százalék, számolt be a Seeking Alpha. Ez mindössze két bázisponttal haladja meg az referenciaértéknek tekinthető tíz éves amerikai állampapír hozamát, amely jelenleg 2,14 százalék. Azok a részvényesek kaphatnak az osztalékból, akik június 27-én rendelkeznek a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártójának, a Deere & Company-nak a papírjaival, a kifizetés napja augusztus 1. lesz.

A társaság egyébként nemrég tette közzé a január-márciusi időszakra vonatkozó gyorsjelentését. Ebben 6 százalékkal 11,34 milliárd dollárra emelkedő teljes árbevételről és 5 százalékkal 10,27 milliárd dollárra növekvő értékesítési bevételről, illetve 6 százalékkal csökkenő 1,14 milliárd dolláros eredményről számolt be a társaság. A tisztított egy részvényre jutó eredmény az egy évvel korábbi 3,67 dollár után 3,52 dollárra csökkent. Az elemzők előzetesen kevesebb, 10,19 milliárdos értékesítési bevételt reméltek, de magasabb 3,62 dolláros egy részvényre jutó profitot jósoltak.

Az egész 2019-es pénzügyi évre a korábban jósolt 7 százalékos bevételnövekedés helyett már csak 5 százalékos pluszt vár a cég. Az adózott nyereség pedig a korábban várt 3,6 milliárd dollár helyett 3,3 milliárd dollárt érhet csak el a Deere & Company saját várakozásai szerint.

A társaság ezt részben a magasabb termelési költségekkel, valamint azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai miatt mérséklődik az ázsiai országba irányuló amerikai mezőgazdasági export. A mezőgazdaságigép-gyártó várakozási szerint ez visszaveti az ágazat bevételét és ezzel együtt a cég termékei iránti amerikai keresletet is.

Az Egyesült Államokban és Kanadában egyébként a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A 40 és 100 lóerő közötti és a 100 lóerő feletti kétkerék-hajtású traktorok piacán nem ilyen jó a helyzet. A piac eleve 2-2 százalékkal esett, míg a Deere & Company az előző kategóriában átlagosan, míg utóbbiban még gyengébben teljesített. A négykerék-hajtású traktoroknál viszont a 2 százalékos piacbővülésnél is jobb eladásokat mutatott fel a negyedévben a cég. A kombájnoknál a piac 11 százalékkal bővült, amit a Deere & Company nem tudott elérni, de azért bővült.

A New York-i tőzsdén jegyzett Deere & Company árfolyama a gyorsjelentés után 134,82 dollárra csökkent ám utána elkezdett emelkedni és a 150 dolláros szinthez közelít. Bár ez még így is 17 dollárnyira van a május eleji 167 dolláros értéktől. Ott vélhetően az évi átlag többszörösét elérő amerikai esőzések küldték lejtőre a kurzust. A gazdák hetekig nem tudtak rámenni a túlságosan felázott talajra, főleg az Egyesült Államok középnyugati régiójában, így nem is volt szükségük a géppark frissítésére.

 

Ismét olcsóbban tankolhatunk

2019. június 18. 11:37

A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI piaci forrásból.

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

2019. június 17. 10:38

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Tizenhárom százalékkal bővült a személyautó- és kishaszonjármű-piac

2019. június 12. 09:37

Az első öt hónapban összesen 71 639 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ami éves alapon 10, kétéves alapon pedig 40 százalékos a bővülést jelent.

Traktorpiac: a John Deere nyerte az első negyedévet

2018. április 11. 09:37

Az év első három hónapjában 580 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 41 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

Akár egy Zetor is lehet az Év Traktora! - Megmutatjuk a döntős erőgépeket

2018. július 12. 16:39

Idén sem maradhat el az Év Traktora 2019 verseny, ahol ezúttal három kategóriában hirdet győztest a szakmai zsűri.

Önvezető megoldások Case IH-val és New Hollanddal

2018. április 10. 16:43

Az Autonomous Solutions, Inc. (ASI) együttműködésre lépett a Case IH és a New Holland gyárakkal, hogy kipróbálhassa a technológiáját két kísérleti programban - kaliforniai nagyüzemi termelőknél.

High-Tech a mindennapi mezőgazdaságban - Vevőtalálkozóra hív a MAGTÁR Kft.

2018. április 17. 05:31

STEYR traktorok, öntözéstechnika, munkagépek és Damman permetezőgép. A gépvásárral egybekötött rendezvényen ráadásul értékes ajándékokkal várják vendégeket.