Gépinfo
Gépinfo

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

Agrofórum Online

Az elemzői konszenzusnak megfelelő, részvényenkénti 76 dollárcentes, mintegy 2017 forintnak megfelelő negyedéves osztalékot fizet a John Deere mezőgazdasági gépgyártó tulajdonosa, a Deere & Company.

Az éves hozam a számítások szerint 2,16 százalék, számolt be a Seeking Alpha. Ez mindössze két bázisponttal haladja meg az referenciaértéknek tekinthető tíz éves amerikai állampapír hozamát, amely jelenleg 2,14 százalék. Azok a részvényesek kaphatnak az osztalékból, akik június 27-én rendelkeznek a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártójának, a Deere & Company-nak a papírjaival, a kifizetés napja augusztus 1. lesz.

A társaság egyébként nemrég tette közzé a január-márciusi időszakra vonatkozó gyorsjelentését. Ebben 6 százalékkal 11,34 milliárd dollárra emelkedő teljes árbevételről és 5 százalékkal 10,27 milliárd dollárra növekvő értékesítési bevételről, illetve 6 százalékkal csökkenő 1,14 milliárd dolláros eredményről számolt be a társaság. A tisztított egy részvényre jutó eredmény az egy évvel korábbi 3,67 dollár után 3,52 dollárra csökkent. Az elemzők előzetesen kevesebb, 10,19 milliárdos értékesítési bevételt reméltek, de magasabb 3,62 dolláros egy részvényre jutó profitot jósoltak.

Az egész 2019-es pénzügyi évre a korábban jósolt 7 százalékos bevételnövekedés helyett már csak 5 százalékos pluszt vár a cég. Az adózott nyereség pedig a korábban várt 3,6 milliárd dollár helyett 3,3 milliárd dollárt érhet csak el a Deere & Company saját várakozásai szerint.

A társaság ezt részben a magasabb termelési költségekkel, valamint azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai miatt mérséklődik az ázsiai országba irányuló amerikai mezőgazdasági export. A mezőgazdaságigép-gyártó várakozási szerint ez visszaveti az ágazat bevételét és ezzel együtt a cég termékei iránti amerikai keresletet is.

Az Egyesült Államokban és Kanadában egyébként a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A 40 és 100 lóerő közötti és a 100 lóerő feletti kétkerék-hajtású traktorok piacán nem ilyen jó a helyzet. A piac eleve 2-2 százalékkal esett, míg a Deere & Company az előző kategóriában átlagosan, míg utóbbiban még gyengébben teljesített. A négykerék-hajtású traktoroknál viszont a 2 százalékos piacbővülésnél is jobb eladásokat mutatott fel a negyedévben a cég. A kombájnoknál a piac 11 százalékkal bővült, amit a Deere & Company nem tudott elérni, de azért bővült.

A New York-i tőzsdén jegyzett Deere & Company árfolyama a gyorsjelentés után 134,82 dollárra csökkent ám utána elkezdett emelkedni és a 150 dolláros szinthez közelít. Bár ez még így is 17 dollárnyira van a május eleji 167 dolláros értéktől. Ott vélhetően az évi átlag többszörösét elérő amerikai esőzések küldték lejtőre a kurzust. A gazdák hetekig nem tudtak rámenni a túlságosan felázott talajra, főleg az Egyesült Államok középnyugati régiójában, így nem is volt szükségük a géppark frissítésére.

 

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

2019. szeptember 9. 12:46

Az összevont eladási listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent.

Huszonhét százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsipiac

2019. szeptember 9. 10:48

Augusztusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 22 darabbal és 21 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen.

Gyengén teljesített a traktorpiac augusztusban

2019. szeptember 9. 10:17

A traktorpiac legkedveltebb szegmense a 8 tonnánál nagyobb tömegű 1173 darabbal, ami 53 százalékos részesedés a piacból.

Robot traktorok - Az oroszok sem akarnak lemaradni

2019. február 28. 05:17

Az Avrora Robotics gyártmányú vezető nélküli traktorok először 2019-ben fognak megjelenni nagyméretű mezőgazdasági üzemben.

Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rendszert az eredményes gazdálkodók!

2019. március 4. 08:48

A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket a beruházás költségével és a mérlegnek mindig a jó irányba kell billennie!

Traktorpiac: növelte előnyét a John Deere

2019. március 6. 08:28

Az első két hónapban összesen már 363 traktort helyeztek forgalomba, ez 28,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az első két hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti 48 darabbal, a Case és a New Holland előtt.

A John Deere frissíti az 5M traktorcsalád tagjait

2018. április 5. 07:09

A John Deere 5M sorozat tagjai Európában a legnagyobb példányszámban értékesített traktortípusok egyike