Gépinfo
Gépinfo

Re-export: valójában kisebb előnnyel nyert a Ford Ranger a pick-up piacon

Re-export: valójában kisebb előnnyel nyert a Ford Ranger a pick-up piacon

Agrofórum Online

Az elmúlt években számos autómárka esetében egyre jellemzőbb lett hazánkban a piaci eredményeket drasztikusan torzító re-export tevékenység.

Ez gyakorlatilag nem más, mint az új autók magyarországi regisztrációja és bizonyos idő elteltével a forgalomból történő kivonása, majd külföldre történő újra értékesítése. Ez nem csupán valótlan képet fest a márkák piaci sorrendjéről, de téves következtetéseket vonhatunk le belőle az elmúlt években folyamatosan öregedő magyarországi autópark esetleges fiatalodásáról is. Mindez ráadásul nem is marginális jelenség: 2018-ban a teljes magyarországi személyautó-piacot és a vezető márkát is jelentősen érintette – derült ki a Toyota sajtóközleményéből.

A pick-up szegmensben, bár az első helyezését megtartja a Ford Ranger a re-exporttal kiigazított statisztika szerint, de messze nem olyan nagy előnnyel, mint a sima forgalombahelyezési adatok alapján. Utóbbi számítási módszerrel 1169 darabbal végzett az élen a Ranger a Toyota Hilux előtt a 2018-as egész éves versenyben, de a valós hazai eladásokkal számolva csupán 66 darabos az előnye, ugyanis Ford Rangerből 1143 darabot tett ki a re-export mennyisége. Ez a szám a Hiluxnál mindössze 40 volt egész 2018-ban.

A regisztráció alapján harmadik helyezett Nissan Navarából 332 darabot tett ki a re-export, így a kiigazított listán csak a negyedik lett a Navara, ugyanis az Isuzu D-Max mindössze 8 darabos re-exportjával így megelőzte versenytársát. A lista többi helyét nem befolyásolta a re-export. Fiat Fullbackből 9, Volkswagen Amarokból és Mercedes-Benz X-osztályból 7-7 esett bele a re-exportba, míg a Mitsubishi L200-at egyáltalán nem érintette ez a jelenség.

A magyarországi újautó piacon egyre inkább elburjánzó re-export tevékenységre jellemzően az árfolyamok ennek elősegítését lehetővé tévő irányba történő alakulása, netalán importőri/gyártói támogatás teremt lehetőséget.

„A kedvezményszintek, amelyek a valutaárfolyamoktól függetlenül időszakonként lehetővé teszik a re-exportot, jellemzően kiskereskedelmi vagy flottatevékenységre adott célzott időszakos kampánykedvezmények. Ezeket a kereskedők akkor érvényesíthetik, ha az autót valóban hazai kiskereskedelmi forgalomban vagy valódi flottaügyfélnek adták el” – mondta kérdésünkre válaszolva Varga Zsombor, a Toyota Central Europe Kft. PR menedzsere.

Mindaddig nincs baj, amíg egy magyarországi márkakereskedő a gyártótól idehaza megvásárolt autót külföldön adja el, az azonban, ha ezt megelőzően Magyarországon regisztrálja, majd utána a forgalomból kivonja, és úgy értékesíti újra egy másik országban, már több problémát is felvet a Toyota szerint.

Rendkívül félrevezetőnek tartják a helyzetet a vásárlók számára, hiszen az potenciálisan akár a vásárlási döntésüket is befolyásolhatja. Ráadásul valótlan kép alakulhat ki a hazai aktív park állapotát illetően is, amelynek folyamatos fiatalítása a piaci szereplők és a jogalkotók közös célja. A Toyota szerint ezt a valótlan képet erősítő kommunikáció pedig meglehetősen félrevezető lehet a vásárlók számára.

A békéscsabai AXIÁL pont elnyerte az AGRARTECHNIK Service Award díját

A Service Award-ot 2001 óta ítélik oda olyan vállalatoknak, amelyek kiemelkedően teljesítenek a díjazást megelőző versenyen.

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Okos app könnyíti meg a traktorosok életét

Az egyik új funkció, a napi kivizsgálás lehetővé teszi a gépek működtetői számára, hogy ellenőrzőlistákat készítsenek gumikról, fékekről, elsősorban a gép általános állapotáról.

Újabb limitált szériás Toyota Hilux érkezik

A Toyotának úgy látszik bejöttek a világ legnépszerűbb pickupja, a Hilux születésének 50. évfordulójáról megemlékező limitált szériás sorozatok.

2018. április 24. 13:50

Továbbra is a Ranger, a Vitara és a Ducato vezet

Harminc százalékkal bővült az első négy hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.

2018. május 8. 09:10

Most a Ford Ranger a pick-up-piac első helyezettje

A pick-up-piacon januárban még a Toyota Hilux vezetett, de februárban átvette a vezetést a Ford Ranger.

2018. április 11. 10:24

A Ranger, a Vitara és a Ducato áll az élen

Huszonnyolc százalékkal bővült az első hat hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból. Összesen 81 361 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben.

2018. július 9. 11:02