Gépinfo
Gépinfo

Re-export: valójában kisebb előnnyel nyert a Ford Ranger a pick-up piacon

Re-export: valójában kisebb előnnyel nyert a Ford Ranger a pick-up piacon

Agrofórum Online

Az elmúlt években számos autómárka esetében egyre jellemzőbb lett hazánkban a piaci eredményeket drasztikusan torzító re-export tevékenység.

Ez gyakorlatilag nem más, mint az új autók magyarországi regisztrációja és bizonyos idő elteltével a forgalomból történő kivonása, majd külföldre történő újra értékesítése. Ez nem csupán valótlan képet fest a márkák piaci sorrendjéről, de téves következtetéseket vonhatunk le belőle az elmúlt években folyamatosan öregedő magyarországi autópark esetleges fiatalodásáról is. Mindez ráadásul nem is marginális jelenség: 2018-ban a teljes magyarországi személyautó-piacot és a vezető márkát is jelentősen érintette – derült ki a Toyota sajtóközleményéből.

A pick-up szegmensben, bár az első helyezését megtartja a Ford Ranger a re-exporttal kiigazított statisztika szerint, de messze nem olyan nagy előnnyel, mint a sima forgalombahelyezési adatok alapján. Utóbbi számítási módszerrel 1169 darabbal végzett az élen a Ranger a Toyota Hilux előtt a 2018-as egész éves versenyben, de a valós hazai eladásokkal számolva csupán 66 darabos az előnye, ugyanis Ford Rangerből 1143 darabot tett ki a re-export mennyisége. Ez a szám a Hiluxnál mindössze 40 volt egész 2018-ban.

A regisztráció alapján harmadik helyezett Nissan Navarából 332 darabot tett ki a re-export, így a kiigazított listán csak a negyedik lett a Navara, ugyanis az Isuzu D-Max mindössze 8 darabos re-exportjával így megelőzte versenytársát. A lista többi helyét nem befolyásolta a re-export. Fiat Fullbackből 9, Volkswagen Amarokból és Mercedes-Benz X-osztályból 7-7 esett bele a re-exportba, míg a Mitsubishi L200-at egyáltalán nem érintette ez a jelenség.

A magyarországi újautó piacon egyre inkább elburjánzó re-export tevékenységre jellemzően az árfolyamok ennek elősegítését lehetővé tévő irányba történő alakulása, netalán importőri/gyártói támogatás teremt lehetőséget.

„A kedvezményszintek, amelyek a valutaárfolyamoktól függetlenül időszakonként lehetővé teszik a re-exportot, jellemzően kiskereskedelmi vagy flottatevékenységre adott célzott időszakos kampánykedvezmények. Ezeket a kereskedők akkor érvényesíthetik, ha az autót valóban hazai kiskereskedelmi forgalomban vagy valódi flottaügyfélnek adták el” – mondta kérdésünkre válaszolva Varga Zsombor, a Toyota Central Europe Kft. PR menedzsere.

Mindaddig nincs baj, amíg egy magyarországi márkakereskedő a gyártótól idehaza megvásárolt autót külföldön adja el, az azonban, ha ezt megelőzően Magyarországon regisztrálja, majd utána a forgalomból kivonja, és úgy értékesíti újra egy másik országban, már több problémát is felvet a Toyota szerint.

Rendkívül félrevezetőnek tartják a helyzetet a vásárlók számára, hiszen az potenciálisan akár a vásárlási döntésüket is befolyásolhatja. Ráadásul valótlan kép alakulhat ki a hazai aktív park állapotát illetően is, amelynek folyamatos fiatalítása a piaci szereplők és a jogalkotók közös célja. A Toyota szerint ezt a valótlan képet erősítő kommunikáció pedig meglehetősen félrevezető lehet a vásárlók számára.

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020-tól

2019. július 18. 10:01

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok 2020. július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében  - mondta Novák Zoltán ügyvéd csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.

A FLIEGL felvásárolta a BROCHARD CONSTRUCTEUR mezőgazdasági pótkocsigyártót

2019. július 15. 10:03

2019. július 8-i hatállyal a Fliegl megvásárolta a Brochard Constructeur francia céget.

ANDEST GÉPSHOW 2019 - Meghívó

2019. július 15. 07:03

Az ANDEST-2005 Bt. és a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a 2019. augusztus 2-án (pénteken) tartandó lajoskomáromi országos gépbemutatójára!

A Ranger, a Vitara és a Ducato áll az élen

2018. július 9. 11:02

Huszonnyolc százalékkal bővült az első hat hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból. Összesen 81 361 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben.

Régi-új pick-up érkezik a magyar piacra

2019. március 13. 08:07

A 2019-es Genfi Autószalonon mutatta be a dél-koreai Ssangyong vadonatúj pick-up-ját, a Musso Grandot, ami már nyár elején elérhető lesz a hazai márkakereskedésekben is.

Tiszta Amerika: rengeteg pickup-ot vásároltunk

2018. szeptember 7. 07:54

Az első nyolc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 29,6 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

Továbbra is a Ranger, a Vitara és a Ducato vezet

2018. május 8. 09:10

Harminc százalékkal bővült az első négy hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.