Gépinfo
Gépinfo

Robotok által gondozott zöldségeket forgalmazna egy áruházlánc

Robotok által gondozott zöldségeket forgalmazna egy áruházlánc

syngenta.blog.hu

A brit Waitrose & Partners szupermarketlánc arra készül, hogy robotok által gondozott zöldségeket forgalmazzon.

A hároméves kísérlet a dél-angliai Hampshire megyében lévő Leckford Estate farmon kezdődik, mégpedig azért, mert a farm a szupermarketlánc régi beszállítója. A Small Robot Company három robotja – Tom, Dick és Harry – először egy egyhektáros búzaföldön kezdi a munkát. A gyártó mesterséges intelligenciája több ezer képet készít a növényekről, amelyek alapján észreveszi a gyomokat.

A Farming magazin szerint az Egyesült Királyságban évente közel 8 százalékkal növekednek gazdálkodás költségei, viszont a robottechnológia segíthetne csökkenteni a költségeket, és növelni a hozamokat. Szakértők úgy vélik, ha beválik a projekt, az innováció akár 40 százalékkal is növelheti a bevételeket, és akár 60 százalékkal is csökkenhetnek a költségek.

Andrew Hoad, a Leckford Estate vezetője szerint a projektet különösen izgalmassá teszi a Brexit, hiszen elmaradhatnak az olcsó kelet-európai idénymunkások, másrészt a kilépés után az Egyesült Királyság elveszti az Európai Uniótól kapott mezőgazdasági támogatásokat, így a szektornak hirtelen nagyon rossz gazdasági és munkaerő-helyzetben kell folytatnia a munkát.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatait vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

Gyomirtás automatikusan, minimális herbiciddel - Bemutatkozik az ecoRobotix pont-permetező robot

2018. október 26. 07:15

A svájci start-up cég olyan pont-permetező robotot fejlesztett ki, amivel a gazdálkodók herbicidköltségei jelentősen csökkenthetők.

Jövőre robotok lepik el Magyarországot

2018. december 28. 10:38

A kormány döntött a World Robot Olympiad 2019. nemzetközi verseny döntőjének magyarországi megszervezésének támogatásáról.

Hazánkba is megérkeztek a mezőgazdasági robotok - Naïo agrobotok a magyar földekre

2018. március 6. 08:34

Egy Naïo agrobot jelenleg nem olcsó beruházás, hiszen a viszonylag kis darabszám miatt a legegyszerűbb mezőgazdasági robot is 26 ezer euró, tehát nagyjából 7-8 millió forint.

Gépfejlesztési trendek az Agritechnica kiállításon

2017. november 30. 07:37

A növénytermesztés területén használható robotok a kísérleti stádiumból elérkeztek a prototípus állapotba.