Gépinfo
Gépinfo

Robotok által gondozott zöldségeket forgalmazna egy áruházlánc

Robotok által gondozott zöldségeket forgalmazna egy áruházlánc

syngenta.blog.hu

A brit Waitrose & Partners szupermarketlánc arra készül, hogy robotok által gondozott zöldségeket forgalmazzon.

A hároméves kísérlet a dél-angliai Hampshire megyében lévő Leckford Estate farmon kezdődik, mégpedig azért, mert a farm a szupermarketlánc régi beszállítója. A Small Robot Company három robotja – Tom, Dick és Harry – először egy egyhektáros búzaföldön kezdi a munkát. A gyártó mesterséges intelligenciája több ezer képet készít a növényekről, amelyek alapján észreveszi a gyomokat.

A Farming magazin szerint az Egyesült Királyságban évente közel 8 százalékkal növekednek gazdálkodás költségei, viszont a robottechnológia segíthetne csökkenteni a költségeket, és növelni a hozamokat. Szakértők úgy vélik, ha beválik a projekt, az innováció akár 40 százalékkal is növelheti a bevételeket, és akár 60 százalékkal is csökkenhetnek a költségek.

Andrew Hoad, a Leckford Estate vezetője szerint a projektet különösen izgalmassá teszi a Brexit, hiszen elmaradhatnak az olcsó kelet-európai idénymunkások, másrészt a kilépés után az Egyesült Királyság elveszti az Európai Uniótól kapott mezőgazdasági támogatásokat, így a szektornak hirtelen nagyon rossz gazdasági és munkaerő-helyzetben kell folytatnia a munkát.

Átadták Debrecenben az Amazone-Werke Kft. új telephelyét

2019. szeptember 19. 11:47

Azt szeretnénk, ha ez az épület a gazdák, a gyártók és a szaktanácsadók közötti intenzív információ cserének lenne otthona.

Inspiráló szakértővel bővül a STIHL csapata

2019. szeptember 18. 08:04

Az Andreas STIHL Kft.-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a szakértelemre, és folyamatosan arra törekszünk, hogy első kézből nyújtsunk profi segítséget a fogyasztóinknak, a lakosságnak és a szakmának kertápolás témakörben.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

2019. szeptember 9. 12:46

Az összevont eladási listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent.

Jövőre robotok lepik el Magyarországot

2018. december 28. 10:38

A kormány döntött a World Robot Olympiad 2019. nemzetközi verseny döntőjének magyarországi megszervezésének támogatásáról.

Gyomirtás automatikusan, minimális herbiciddel - Bemutatkozik az ecoRobotix pont-permetező robot

2018. október 26. 07:15

A svájci start-up cég olyan pont-permetező robotot fejlesztett ki, amivel a gazdálkodók herbicidköltségei jelentősen csökkenthetők.

Hazánkba is megérkeztek a mezőgazdasági robotok - Naïo agrobotok a magyar földekre

2018. március 6. 08:34

Egy Naïo agrobot jelenleg nem olcsó beruházás, hiszen a viszonylag kis darabszám miatt a legegyszerűbb mezőgazdasági robot is 26 ezer euró, tehát nagyjából 7-8 millió forint.

Gépfejlesztési trendek az Agritechnica kiállításon

2017. november 30. 07:37

A növénytermesztés területén használható robotok a kísérleti stádiumból elérkeztek a prototípus állapotba.