Gépinfo
Gépinfo

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

Syngenta Blog

Négymillió jenbe, nagyjából tízmillió forintba kerül az a mezőgazdasági drón, amely mégis szinte megfizethetetlenül nagy érték az elöregedett japán mezőgazdaság számára.

Amint a Reuters beszámol róla, a fejlesztők és a farmerek közösen tesztelik a Nile-18T drónt, amit egy startup vállalkozás rakott össze, ami 15 perc alatt végez olyan munkákkal, amik hagyományos módszerekkel órákig tartanak. Ilyen például a rizsföldek permetezése, ami már meglehetősen nehezen ment a 69 éves Szakibara Iszamunak, pedig ha valaki, hát ő aztán ért a rizstermesztéshez. Családja ugyanis az 1600-as évek óta szállítja a gabonát Tokióba, illetve annak elődjébe, Edóba.

“Ez a technológia megkönnyíti az életünket, mivel az új generáció nem jön a földekre, ezért a termelékenység növelését csak ilyen módon érhetjük el” – mondta Szakibara úr, hozzátéve, a környéken, Tome tartományban, a földművesek ugyan fiatalabbak nála, de nem sokkal: általában 67-68 évesek. Az is tetszik a rizstermesztőnek, hogy a startup drónja ugyan kisebb, viszont jóval olcsóbb, mint a piacon kapható permetező drónok, amelyek 15 millió jenbe is belekerülnek.

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre, amiket meglehetősen nehéz értékesíteni, ha az öreg gazdák elhunynak, mert az egyébként a természeti csodákban szívesen gyönyörködő japánok inkább a zsúfolt városokban szeretnek élni. Tegyük hozzá, a négy nagy szigetből és számos kicsiből álló ország területének 73 százaléka művelhetetlen-lakhatatlan a magas és meredek hegyláncok miatt.

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.

A FLIEGL felvásárolta a BROCHARD CONSTRUCTEUR mezőgazdasági pótkocsigyártót

2019. július 15. 10:03

2019. július 8-i hatállyal a Fliegl megvásárolta a Brochard Constructeur francia céget.

ANDEST GÉPSHOW 2019 - Meghívó

2019. július 15. 07:03

Az ANDEST-2005 Bt. és a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a 2019. augusztus 2-án (pénteken) tartandó lajoskomáromi országos gépbemutatójára!

Kia XCeed: a hagyományos SUV-ok sportos alternatívája

2019. július 11. 10:29

A Kia XCeed a Kia Motors vadonatúj kompakt crossovere (CUV), amely a SUV-ok sokoldalúságát egyesíti a kompaktokra jellemző sportos megjelenéssel és kezelhetőséggel.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Yamaha a szőlők felett

2018. augusztus 28. 10:00

Növekvő érdeklődés tapasztalható a kezelő nélküli repülő eszközök mezőgazdasági alkalmazása területén. Az információgyűjtési technológiák fejlődésének eredményeként a farmerek új felhasználási területeket találnak az ilyen eszközök számára. Viszont továbbra is van egy megválaszolandó kérdés, lehet-e használni ezeket az eszközöket másra, mint részletes légi felvételek készítésére? A Yamaha cég megválaszolta e kérdést, amikor a kaliforniai szőlővidéken bemutatta új eszközét, amely a közeljövő hasznos megoldása lehet.

Figyelem! Egyelőre szigorúan tilos a permeteződrónok használata a magyar földeken!

2019. február 21. 05:38

A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy drónok növényvédelmi használata még nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Mezőgazdaság Japánban: a drón nem divat, hanem szükség

2018. május 20. 06:38

Japánban 2015 óta be kell jelenteni a mezőgazdasági drónokat, így pontos adatokkal rendelkezik az agrárminisztérium a különböző permetező drónok számáról.