Gépinfo
Gépinfo

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

Syngenta Blog

Négymillió jenbe, nagyjából tízmillió forintba kerül az a mezőgazdasági drón, amely mégis szinte megfizethetetlenül nagy érték az elöregedett japán mezőgazdaság számára.

Amint a Reuters beszámol róla, a fejlesztők és a farmerek közösen tesztelik a Nile-18T drónt, amit egy startup vállalkozás rakott össze, ami 15 perc alatt végez olyan munkákkal, amik hagyományos módszerekkel órákig tartanak. Ilyen például a rizsföldek permetezése, ami már meglehetősen nehezen ment a 69 éves Szakibara Iszamunak, pedig ha valaki, hát ő aztán ért a rizstermesztéshez. Családja ugyanis az 1600-as évek óta szállítja a gabonát Tokióba, illetve annak elődjébe, Edóba.

“Ez a technológia megkönnyíti az életünket, mivel az új generáció nem jön a földekre, ezért a termelékenység növelését csak ilyen módon érhetjük el” – mondta Szakibara úr, hozzátéve, a környéken, Tome tartományban, a földművesek ugyan fiatalabbak nála, de nem sokkal: általában 67-68 évesek. Az is tetszik a rizstermesztőnek, hogy a startup drónja ugyan kisebb, viszont jóval olcsóbb, mint a piacon kapható permetező drónok, amelyek 15 millió jenbe is belekerülnek.

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre, amiket meglehetősen nehéz értékesíteni, ha az öreg gazdák elhunynak, mert az egyébként a természeti csodákban szívesen gyönyörködő japánok inkább a zsúfolt városokban szeretnek élni. Tegyük hozzá, a négy nagy szigetből és számos kicsiből álló ország területének 73 százaléka művelhetetlen-lakhatatlan a magas és meredek hegyláncok miatt.

A Väderstad Tempo WideLining elnyerte az Agritechnica kiállítás Innovációs Díját

2019. október 15. 10:03

Nagyon büszkék vagyunk és örülünk annak, hogy a Tempo WideLining vetőgépünk elismerésben részesült, hiszen ez a vetőgépmodell fontos szerepet játszik a Tempo vetőgépcsalád fejlesztésében.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Napjainkban rengeteg információ kering a világhálón, különféle kialakítású és feladatú drónokról. A következőkben egy kínai társaságot, gyártmányait és tevékenységét mutatjuk be, mivel az alkalmazás mértéke meghökkentően nagy.

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.

John Deere robot traktor, valódi- vagy álhír?

2019. október 8. 09:03

Az elmúlt napokban több helyen találkozhattunk a hírrel, miszerint a John Deere cég Spanyolországban bemutatott egy robot traktor koncepciót.

Yamaha a szőlők felett

2018. augusztus 28. 10:00

Növekvő érdeklődés tapasztalható a kezelő nélküli repülő eszközök mezőgazdasági alkalmazása területén. Az információgyűjtési technológiák fejlődésének eredményeként a farmerek új felhasználási területeket találnak az ilyen eszközök számára. Viszont továbbra is van egy megválaszolandó kérdés, lehet-e használni ezeket az eszközöket másra, mint részletes légi felvételek készítésére? A Yamaha cég megválaszolta e kérdést, amikor a kaliforniai szőlővidéken bemutatta új eszközét, amely a közeljövő hasznos megoldása lehet.

Változásban a jövő

2018. szeptember 14. 06:02

A technológiai fejlődés teljesen állva hagyta az agronómiai fejlesztést. Most hiányoznak azok az input agronómiai információk. Beszélgetés Lajos Mihállyal, az Agrofil SZMI Kft. ügyvezetőjével.

Drónos növényvédelem – a jövő, vagy forrófejűek szakmaiatlan technikai sportja? – Kérdések és válaszok a dróntechnológiával kapcsolatban

2019. január 7. 08:11

Az elmúlt időszakban rengeteg kétség és kérdés merül fel a dróntechnológiával kapcsolatban, mind szakmai, mind gazdálkodói oldalról. Morva Tamás az Agrárközösség növényorvosa és növényvédelmi üzletág vezetője az alábbi írásban összegezte a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.