Gépinfo
Gépinfo

Tizenhárom százalékkal bővült a személyautó- és kishaszonjármű-piac

Tizenhárom százalékkal bővült a személyautó- és kishaszonjármű-piac

Agrofórum Online

Májusban 16 535 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 13 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, a két évvel ezelőttivel összevetve 32 százalékos bővülést jelent.

Az első öt hónapban összesen 71 639 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ami éves alapon 10, kétéves alapon pedig 40 százalékos bővülést jelent – derült ki a Datahouse adataiból. A márkák sorrendjét a Ford vezeti a Suzuki, a Škoda, az Opel és a Volkswagen előtt. Ezek a márkák értek el eddig ötezer feletti eladást.

A pick-up-piacon az első tíz helyezett sorrendje ugyanaz, mint egy hónappal korábban. A Ford Rangerekből idén már 1304 darab kelt el, ami 52 százalékos piaci részesedést jelent. A Toyota Hilux 20 százalékkal a második, a dobogóra még a Nissan Navara állhatott fel 12 százalékos piaci részesedéssel. Őket az Isuzu D-Max követi, a Volkswagen Amarok, a Mitsubishi L200, a Mercedes-Benz X-osztály, a Fiat Fullback, az UAZ Patriot és a Dodge RAM 1500 előtt.


A SUV-piac élmezőnyében semmi újdonság nincs, őrzi vezető helyét az Esztergomban készülő Suzuki Vitara. Már 3649 darabnál tartanak, ami 17 százalékot jelent szegmensen belül. A Dacia Duster 8 százalékos, a Ford Kuga pedig 6 százalékos szeletet hasított ki a tortából. Az első tízbe a Nissan Qashqai, a Toyota C-HR, a Kia Sportage, a Hyundai Kona, az Opel Mokka X, a Toyota RAV4 és a Renault Captur fért még be. A Lada 4×4 ötvenedik helyen áll a SUV-modellek listáján 78 darabbal.

 

A kishaszonjárművek piaca éves alapon 35 százalékkal 5384 darabosra bővült. Április végéhez képest nem változott az első tíz sorrendje, az első három helyen a Ford Transit, a Fiat Ducato és a Renault Master áll.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) megállapította, hogy az első öthavi értékesítési számok némileg elmaradnak a növekedési várakozásoktól. Ennek egyik oka lehet a belsőégésű motorok – elsősorban a dízel – körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik, miközben ezek helyett más erőforrások még nem jelentenek életszerű alternatívát. Újabban pedig megjelennek már azok az elemzések is, amelyek az MGE régóta hangsúlyozott véleményével egyeznek, hogy a lokális és a globális szennyezés megkülönböztetése és helyén kezelése fontos, mivel egyáltalán nem biztos, hogy az elektromos autók minden esetben valós globális környezetvédelmet jelentenek.

„A kishaszonjármű-piac emelkedést mutatott, de időarányosan elmarad az előrejelzéstől. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is” – hangsúlyozta Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke.

 

5 év ajándék garancia a Massey Fergusontól!

2019. augusztus 13. 13:12

Minden Massey Ferguson erőgépet a legjobb minőségben terveznek és gyártanak. Megbízható, és soha nem hagyja cserben. Gyári akció keretein belül most öt év garanciát kaphat ajándékba – teljesen díjmentesen!

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

2019. augusztus 11. 12:03

A Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

Audi SQ8 TDI: a legerősebb dízel erőforrás az európai piacon

2019. augusztus 11. 06:45

Az Audi SQ8 TDI modellben dolgozó biturbó V8-as erőforrás a legerősebb aggregát az európai piacon. Elképesztő ereje mellé nagyfokú gazdaságosság párosul, amelyet a legkorszerűbb megoldások egész sora tesz teljessé.

Három hónap után magára talált mezőgazdasági pótkocsipiac

2019. augusztus 10. 08:03

Júliusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 43 darabbal és 18 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen.

A Toyota Hilux a legkelendőbb pick-up

2018. február 8. 08:48

Továbbra is lendületesen emelkedik a hazai újautó-piac. Idén januárban összesen 10 539 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba.

Újautó-piac: márciusban Ford, Suzuki, Toyota sorrend alakult ki

2019. április 8. 11:33

Az éves alapú havi bővülés üteme februárban 13,9, míg januárban 11,2 százalékos volt – derült ki a Datahouse adatiból. Tehát míg februárban gyorsult a bővülési dinamika az előző hónaphoz képest, addig márciusban lassult.

Ford Ranger a legkelendőbb pickup, de itt a TOP 10-es lista

2018. augusztus 7. 08:29

Júliusban 13 908 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 30 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest, de a két évvel ezelőttivel összevetve már 44 százalékos a bővülés.

Magabiztosan végzett az első helyen a Vitara a SUV-piacon

2019. január 10. 10:36

Decemberben összesen 12 465 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon. A márkák sorrendjét a Ford vezette decemberben a Suzuki és a Dacia előtt. A teljes éves listán azonban a Ford, a Suzuki és a Volkswagen állhatott a dobogóra.