Gépinfo
Gépinfo

Töretlen a mezőgazdasági gépek iránti hazai kereslet

Töretlen a mezőgazdasági gépek iránti hazai kereslet

Magyar Idők

Bár a legtöbbet még mindig az erőgépek beszerzésére költötték a gazdálkodók az év első kilenc hónapjában, a szántóföldi növénytermesztéshez használt berendezések forgalma csökkent, míg a kertészetigép-eladások hatvan százalék feletti mértékben nőttek - írja a Magyar Idők.

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás után az idei harmadik negyedévben sem csökkent a mezőgazdasági gépek iránti kereslet a hazai piacon. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint az első kilenc hónapban közel 130 milliárd forintot költöttek a gazdaságok új mezőgépekre, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző és azonos időszakához viszonyítva.

Az alkatrészek forgalma is emelkedett, bár ennél jóval szerényebb mértékben. A 37 milliárd forintos bevétel négy százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

Az eladási adatokból jól látszik a vidékfejlesztési pályázatok hatása. Míg a 2020-ig szóló európai uniós ciklusban a szántóföldinövény-termesztők előtt kevesebb lehetőség áll nyitva, a kertészetek például jelentős támogatáshoz juthatnak a tervezett beruházások, gépbeszerzések finanszírozására.

Nem véletlen tehát, hogy ez utóbbi kategóriában ugrottak meg jelentősen az eladások, mint például a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti kereslet, ezekből 63 százalékkal nőttek az eladások.

A statisztika szerint a gépberuházások értékének jelentős részét, mintegy 56 százalékát továbbra is az erőgépek tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33 százalékos, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek.

A traktorok iránti kereslet töretlennek látszik, a kerekes erőgépek forgalma 15 százalékkal nőtt, így összesen 2227 traktor talált gazdára az említett időszakban. Az eladások ugyanakkor a nagy teljesítményű traktorok helyett a kisebb, univerzális gépekre korlátozódnak.

Míg a korábbi években a termelők nagy számban vásároltak gabonakombájnokat, az idén már visszaesést mutattak a forgalmi adatok. Az erőgéptípusból 11 százalékkal kevesebb talált gazdára, mint egy évvel korábban.

Az arató-cséplő gépek forgalma is visszaesett, a tavalyi 261 helyett az idei első kilenc hónapban csupán 232 darabot adtak el a kereskedők.

Emellett 109 kukorica-, illetve 186 napraforgó-betakarító adapter is vevőre talált idén szep­temberig, amely 26, illetve négyszázalékos csökkenést mutatott. Bálázógépekből ugyanakkor jelentősen, 66 százalékkal nőtt a kereslet.

A vetőgépekből hét százalékkal csökkent az eladás, a tápanyag-kijuttató gépek forgalma nem változott, míg a növényvédelemre használt eszközökből 38 százalékkal vásároltak többet a 2018 első három negyedévében a termelők, mint egy évvel korábban.

5 év ajándék garancia a Massey Fergusontól!

2019. augusztus 13. 13:12

Minden Massey Ferguson erőgépet a legjobb minőségben terveznek és gyártanak. Megbízható, és soha nem hagyja cserben. Gyári akció keretein belül most öt év garanciát kaphat ajándékba – teljesen díjmentesen!

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

2019. augusztus 11. 12:03

A Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

Audi SQ8 TDI: a legerősebb dízel erőforrás az európai piacon

2019. augusztus 11. 06:45

Az Audi SQ8 TDI modellben dolgozó biturbó V8-as erőforrás a legerősebb aggregát az európai piacon. Elképesztő ereje mellé nagyfokú gazdaságosság párosul, amelyet a legkorszerűbb megoldások egész sora tesz teljessé.

Három hónap után magára talált mezőgazdasági pótkocsipiac

2019. augusztus 10. 08:03

Júliusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 43 darabbal és 18 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen.

Mezőgépgyártók rangsorai az Egyesült Államokban és Kanadában

2018. november 12. 08:36

Az EDA (Equipment Dealer Association) májusban tette közzé a dílerek véleménye alapján készített 2018. évre vonatkozó gyártói rangsorát. A full-liner gyártók közül a Claas cég kapta a legmagasabb pontot a legtöbb kategóriában és érte el a legnagyobb összpontszámot.

Traktorbalesetben halt meg egy nő Somogyban

2018. szeptember 20. 13:25

A mezőgazdasági vontató egy gazdasági úton közlekedett, az 53 éves áldozat eddig tisztázatlan körülmények között esett le róla és belehalt súlyos sérüléseibe.

Ha gazdálkodó a lakberendező - Menő bútorok veterán traktorokból

2018. április 24. 05:56

Minibár a benzines kannából, asztal és bárpult a motorháztetőből, szék a traktorok üléséből, asztali lámpa John Deere tartozékokból.

Magyar gazdálkodókkal jártuk be Európa legmodernebb traktorgyárát

2018. július 9. 11:13

A 90 millió euróból felépített, 345 000 négyzetméteres Deutz-Fahr Land 150 000 négyzetméteres üzemében 16 típusból naponta 40 traktor készül el.

Gépészet Képgaléria Videó