Gépinfo
Gépinfo

Töretlen a mezőgazdasági gépek iránti hazai kereslet

Töretlen a mezőgazdasági gépek iránti hazai kereslet

Magyar Idők

Bár a legtöbbet még mindig az erőgépek beszerzésére költötték a gazdálkodók az év első kilenc hónapjában, a szántóföldi növénytermesztéshez használt berendezések forgalma csökkent, míg a kertészetigép-eladások hatvan százalék feletti mértékben nőttek - írja a Magyar Idők.

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás után az idei harmadik negyedévben sem csökkent a mezőgazdasági gépek iránti kereslet a hazai piacon. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint az első kilenc hónapban közel 130 milliárd forintot költöttek a gazdaságok új mezőgépekre, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző és azonos időszakához viszonyítva.

Az alkatrészek forgalma is emelkedett, bár ennél jóval szerényebb mértékben. A 37 milliárd forintos bevétel négy százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

Az eladási adatokból jól látszik a vidékfejlesztési pályázatok hatása. Míg a 2020-ig szóló európai uniós ciklusban a szántóföldinövény-termesztők előtt kevesebb lehetőség áll nyitva, a kertészetek például jelentős támogatáshoz juthatnak a tervezett beruházások, gépbeszerzések finanszírozására.

Nem véletlen tehát, hogy ez utóbbi kategóriában ugrottak meg jelentősen az eladások, mint például a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti kereslet, ezekből 63 százalékkal nőttek az eladások.

A statisztika szerint a gépberuházások értékének jelentős részét, mintegy 56 százalékát továbbra is az erőgépek tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33 százalékos, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek.

A traktorok iránti kereslet töretlennek látszik, a kerekes erőgépek forgalma 15 százalékkal nőtt, így összesen 2227 traktor talált gazdára az említett időszakban. Az eladások ugyanakkor a nagy teljesítményű traktorok helyett a kisebb, univerzális gépekre korlátozódnak.

Míg a korábbi években a termelők nagy számban vásároltak gabonakombájnokat, az idén már visszaesést mutattak a forgalmi adatok. Az erőgéptípusból 11 százalékkal kevesebb talált gazdára, mint egy évvel korábban.

Az arató-cséplő gépek forgalma is visszaesett, a tavalyi 261 helyett az idei első kilenc hónapban csupán 232 darabot adtak el a kereskedők.

Emellett 109 kukorica-, illetve 186 napraforgó-betakarító adapter is vevőre talált idén szep­temberig, amely 26, illetve négyszázalékos csökkenést mutatott. Bálázógépekből ugyanakkor jelentősen, 66 százalékkal nőtt a kereslet.

A vetőgépekből hét százalékkal csökkent az eladás, a tápanyag-kijuttató gépek forgalma nem változott, míg a növényvédelemre használt eszközökből 38 százalékkal vásároltak többet a 2018 első három negyedévében a termelők, mint egy évvel korábban.

Ismét olcsóbban tankolhatunk

2019. június 18. 11:37

A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI piaci forrásból.

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

2019. június 17. 10:38

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? - Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

2018. július 25. 13:44

A ZF olyan intelligens technológiát fejlesztett ki, amely képessé teszi a traktort az ismétlődő műveletek “megtanulására” és kezelő nélküli végrehajtására.

Gépészet Videó

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál - VIDEÓK

2019. május 17. 05:12

A Ménesmajor Manufaktúránál tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, az idei szezonban pedig már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást.

Gépészet Képgaléria Videó

Karácsonyi díszbe öltözött traktorok vonultak végig az utcákon

2018. december 26. 09:08

Már második alkalommal rendezték meg Szakolyban az adventi traktoros felvonulást.

Elképesztő gépeket láthattunk a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen

2018. augusztus 14. 08:00

E hétvégén Hajdúböszörmény adott otthont a Traktorhúzó Európa Kupa versenysorozat utolsó állomásának.