Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: a hét végére meleg eső ígérkezik

Agrometeorológia: a hét végére meleg eső ígérkezik

Országos Meteorológiai Szolgálat

A nagy területeket érintő belvíz miatt napos, száraz, szeles időre lenne szükség.

A számítások szerint azonban a hét végére újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezik. Jó hír, hogy a hőmérséklet viszont tovább emelkedik, és egy hetes időtávra eltűnnek majd az éjszakai fagyok.

Az elmúlt héten kedden hiába léptünk át a csillagászati tavaszba, az időjárás még igencsak télies idővel indult. Sőt, a délkeleti országrészben még pénteken is havazott. A hét elején a nappali maximumok csak 0 Celsius fok közelében alakultak, majd a hét közepén már 5 fokig, a hét végére pedig 5  és 10 fok közé emelkedett a hőmérséklet. Ez utóbbi érték is több fokkal maradt el az ilyenkor szokásos értéktől. A hét elején a sok felhő miatt nem alakult ki -5 foknál erősebb fagy.

A hét közepére csökkent a felhőzet, és a leghidegebb reggelen, csütörtökön országszerte -5 és -10 fok között alakultak az éjszakai minimumok. A múlt hét elején még az ország nagyobb részét néhány centiméteres hóréteg fedte, mely csak nagyon lassan, a hét végére olvadt el. Az elmúlt héten a délkeleti határszélen volt jelentősebb csapadék, pont a belvízzel legérintettebb területeken. Arrafelé 5-10 mm között alakult a heti lehullott csapadék mennyisége, míg az ország nagyobb részén 5 mm alatt maradt.

A talaj teljesen telített nedvességgel, a sok csapadék miatt elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben jelenleg többnyire 4 és 6 Celsius fok között alakul az országban.

A friss NDVI index térképeken egyelőre még sok a felhős, havas, azaz kitakart terület, de az anomália térkép egyértelműen zöld, vagyis az őszi vetések fejlettebbek az átlagosnál.

A heti összcsapadék (április 2. reggelig) a jelenlegi számítások szerint többnyire 15 és 25 mm között valószínű. A hét végén sokfelé fokozódik viharossá a légmozgás. A belvízhelyzetben a hét eleji javulás után a hét végére további romlás lehet. A csapadék hőmérséklete főleg a hét végén viszonylag magasnak (8-10 fok) ígérkezik, mely serkentőleg fog hatni a vegetáció fejlődésére. A talaj hőmérséklete tovább emelkedik majd, a hét legvégére akár már a 10 fokos értéket is elérheti 5 cm-es mélységben.

Az őszi vetések sokfelé belvízben állnak, a vizes, sáros talajra gépekkel rámenni nem lehet, így késésben vannak a mezőgazdasági munkák, de késésben van a vegetáció is. A csapadékos idő miatt idén egyelőre nincsenek száraz fű- és bozóttüzek, melyek ilyenkor szoktak előfordulni.

A tárolóknak csak a fele alkalmas a gabona szabványos raktározására

2019. november 8. 05:47

A tapasztalatok alapján az év eleji készletek ellenőrzésekor a mennyiségek több mint felénél található valamilyen minőségi probléma.

Több mint kilenc tonna a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

2019. november 7. 11:03

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit.

A betakarítást nehezíti a csapadékos időjárás Zala megyében

2019. november 5. 10:47

Az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.

Megjelentek a referenciaárak és átlaghozam-adatok a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához

2019. november 1. 11:03

A 2019. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelem 2019. november 30-ig azon károsultak nyújthatják be, akik kárbejelentést tettek a 2019. évi kárenyhítési időszakra.

Agrometeorológia: visszatérő hó és fagy okozhat komoly károkat

2018. március 12. 17:32

Az előttünk álló hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet.

Telepítsünk sövényt!

2019. június 7. 05:36

Hogyan kezdjünk neki egy térelválasztó vagy a kíváncsi szemek elől jótékonyan takaró, természetes sövényfal létrehozásához? Milyen növényfajok/fajták közül választhatunk? Hogyan ültessük el a növényeket? Mire kell feltétlen odafigyelnünk a növények gondozásánál?

Szolnoki Precíziós Gazdálkodási Nap: a Magtár GPS Kft. és az Agro Aim Hungária Kft. szervezésében

2019. június 21. 12:38

Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek e témakör mellett az egyre nagyobb jelentőséggel bíró talajjavításról, belvízzel veszélyeztetett területek megoldási javaslatairól, valamint az öntözési lehetőségekről is beszéltek.

Fenn kell tartani a minimális talajborítást!

2018. augusztus 30. 14:15

Erdőt, mezőt járva sehol nem jellemző – a természetben sem – a csupasz talaj. És ez így is van jól. A fáról lehullott levelek, az elszáradt növényi maradványok takarják, fedik a talajt.