Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Országos Meteorológiai Szolgálat

Mezőgazdasági szempontból kedvező hétre számíthatunk: sem nagy, károsító hideg, sem tartós nagyon enyhe idő nem várható és a száraz időben a déli területeken meglévő belvizes helyzet is javulni fog, csapadékra pedig jelenleg nincs szükség.

A vasárnapi havazás után hétfő reggelre nagyjából a Tata-Dunaújváros-Hódmezővásárhely-Gyula vonaltól északra összefüggő hóréteg alakult ki. Ennek vastagsága a Jászságban helyenként a 10 cm-t is meghaladta (hegyeinkben ettől jóval több van), de jellemzően inkább csak 5 cm körül alakult.

Ugyanakkor a Zemplén térségében hómentes területek is maradtak. A hétfői nappali felmelegedés, és a napsütés hatására főleg a déli irányultságú tetőkön a havas területeken megcsordult az eresz. A mai, Vince napi népi megfigyelés szerint így jó bortermésre lehet számítani. Rendszeres szöveges agrometeorológiai elemzéseinkben csak egy hetes időjárás előrejelzésre vállalkozunk, így a szüretig ellőttünk álló hónapok várható időjárásának kedvező vagy kedvezőtlen voltáról tudományos alapon korai lenne írni.

Az elmúlt hét hideg idővel indult, majd enyhébb léghullámok érkeztek, így a hőmérséklet jóval az átlagos fölé emelkedett. A hét végére pedig ismét hűvösebb légtömegek árasztották el térségünket. A vasárnapi havazás előtt főleg a déli határszélen hullott nagy mennyiségű eső: egy viszonylag keskeny sávban hétfőtől péntekig összességében 25 mm fölötti értékek fordultak elő, míg attól északabbra már többnyire 5 mm alatt marad a több napos csapadékösszeg. Ennek következtében az Alföld déli részén belvizes területek is előfordulnak.

A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm-es réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben is már csak néhol van némi nedvességhiány. A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen 0 és +2, 20 cm mélyen pedig többnyire +1 és +4 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs komolyabb talajfagy.

Az őszi vetések eddig jól telelnek. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 17 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő háromnegyed órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Kedden még sokfelé felhős idő várható, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé, de csak kisebb csapadékkal : eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A hét további részén számottevő csapadék már nem valószínű. A heti összcsapadék az országban általában 2 mm alatt marad, csak a Dunántúl északi részén lehet ettől valamivel több. A változó felhőzet mellett napsütésre is lehet számítani, viszont a hét közepétől már ködfoltok is megjelenhetnek. Éjszakánként jellemzően fagyni fog, a minimumok többnyire +1 és -5 fok között (a hóval borított részeken ennél hidegebb is lehet), a maximumok pedig +4 és +9 fok között várhatók. A kedd nappal kissé hűvösebbnek, a péntek pedig enyhébbnek ígérkezik, de nagy hőmérsékleti változás az egyes napok között nem valószínű.

A szerda, a csütörtök és a péntek egy kissé szelesnek ígérkezik, de viharossá fokozódó szél a héten nem valószínű. A talaj hőmérséklete alig változik majd a héten, számottevő talajfagy csak északkeleten valószínű. A jelenleg meglévő és a még kedden előforduló hó nappalonként olvadni fog, éjjelre visszafagy, de kiterjedése és vastagsága csökken majd.

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Ágazati elemzők szerint a várható terméscsökkenés növelheti a helyi búzaárakat, és arra kényszerítheti a világ második legnagyobb termelőjét, hogy csökkentse a gabona behozatali vámját a kínálat növelése érdekében.

Ha szója, akkor csakis GMO-mentes jöhet szóba Magyarországon

Magyarország deklarálta GMO-mentességét, ami piaci előnyt jelent. Cél, hogy legalább 100 ezer hektáron 300-350 ezer tonna szóját állítsanak elő, amivel az import mintegy fele kiváltható lenne.

Felére zuhant vissza a pityóka termőterülete Hargita megyében

Noha számbelileg csökkent, minőségét tekintve sokat fejlődött a székelyföldi megye mezőgazdasági gépparkja az elmúlt évtizedekben.

Tovább emelkedett a termőföld ára, de lassult a drágulás üteme

Az elmúlt évben a szántó ára az átlagnál kisebb mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett, így egy hektár szántóföld átlagára 1,4 millió forint volt.

Jó állapotban teleltek át az őszi vetések

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések.

2018. április 17. 09:00

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni.

2018. február 20. 07:58

Agrometeorológia: újabb jelentős csapadék érkezhet

A 2018-as január általában 3-4 fokkal enyhébb volt az átlagosnál, és a szokásosnál 10-15 mm-rel kevesebb csapadékot hozott, ettől több csak a déli határszélen hullott.

2018. február 5. 16:15

Megérkezett az ízelítő a télből - nem tart sokáig

Az elmúlt héten jellemző borús, csapadékos időjárás még kitart a hét első napjaiban is. Egész héten sokfelé voltak kisebb-nagyobb esők az országban, majd vasárnap országos eső érkezett, ami kedd estig jelentős mennyiségű csapadékkal öntözi a talajt, ma már többfelé havazásra van kilátás. Ezzel együtt a hőmérséklet is visszaesik, a héten ízelítőt kapunk a télből.

2018. november 27. 04:48

Növénytermesztés Képgaléria