Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Országos Meteorológiai Szolgálat

Mezőgazdasági szempontból kedvező hétre számíthatunk: sem nagy, károsító hideg, sem tartós nagyon enyhe idő nem várható és a száraz időben a déli területeken meglévő belvizes helyzet is javulni fog, csapadékra pedig jelenleg nincs szükség.

A vasárnapi havazás után hétfő reggelre nagyjából a Tata-Dunaújváros-Hódmezővásárhely-Gyula vonaltól északra összefüggő hóréteg alakult ki. Ennek vastagsága a Jászságban helyenként a 10 cm-t is meghaladta (hegyeinkben ettől jóval több van), de jellemzően inkább csak 5 cm körül alakult.

Ugyanakkor a Zemplén térségében hómentes területek is maradtak. A hétfői nappali felmelegedés, és a napsütés hatására főleg a déli irányultságú tetőkön a havas területeken megcsordult az eresz. A mai, Vince napi népi megfigyelés szerint így jó bortermésre lehet számítani. Rendszeres szöveges agrometeorológiai elemzéseinkben csak egy hetes időjárás előrejelzésre vállalkozunk, így a szüretig ellőttünk álló hónapok várható időjárásának kedvező vagy kedvezőtlen voltáról tudományos alapon korai lenne írni.

Az elmúlt hét hideg idővel indult, majd enyhébb léghullámok érkeztek, így a hőmérséklet jóval az átlagos fölé emelkedett. A hét végére pedig ismét hűvösebb légtömegek árasztották el térségünket. A vasárnapi havazás előtt főleg a déli határszélen hullott nagy mennyiségű eső: egy viszonylag keskeny sávban hétfőtől péntekig összességében 25 mm fölötti értékek fordultak elő, míg attól északabbra már többnyire 5 mm alatt marad a több napos csapadékösszeg. Ennek következtében az Alföld déli részén belvizes területek is előfordulnak.

A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm-es réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben is már csak néhol van némi nedvességhiány. A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen 0 és +2, 20 cm mélyen pedig többnyire +1 és +4 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs komolyabb talajfagy.

Az őszi vetések eddig jól telelnek. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 17 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő háromnegyed órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Kedden még sokfelé felhős idő várható, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé, de csak kisebb csapadékkal : eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A hét további részén számottevő csapadék már nem valószínű. A heti összcsapadék az országban általában 2 mm alatt marad, csak a Dunántúl északi részén lehet ettől valamivel több. A változó felhőzet mellett napsütésre is lehet számítani, viszont a hét közepétől már ködfoltok is megjelenhetnek. Éjszakánként jellemzően fagyni fog, a minimumok többnyire +1 és -5 fok között (a hóval borított részeken ennél hidegebb is lehet), a maximumok pedig +4 és +9 fok között várhatók. A kedd nappal kissé hűvösebbnek, a péntek pedig enyhébbnek ígérkezik, de nagy hőmérsékleti változás az egyes napok között nem valószínű.

A szerda, a csütörtök és a péntek egy kissé szelesnek ígérkezik, de viharossá fokozódó szél a héten nem valószínű. A talaj hőmérséklete alig változik majd a héten, számottevő talajfagy csak északkeleten valószínű. A jelenleg meglévő és a még kedden előforduló hó nappalonként olvadni fog, éjjelre visszafagy, de kiterjedése és vastagsága csökken majd.

A termelőknek kedvez az idei gabonaár alakulása

Bár a betakarításig még hónapoknak kell eltelnie, a világpiaci trendek bizakodásra adnak okot a szántóföldi növénytermesztés szempontjából.

KITE: Legyen a vízügy szívügy!

Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. vezetője az aszály- és belvízkárok mérséklésének érdekében.

Jó állapotban teleltek át az őszi vetések

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések.

Agrometeorológia: a vegetáció kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást

A hét eleji felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat.

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

2018. február 18. 19:49

A kajszibaracktól idénre elbúcsúzhatunk

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.

2018. április 9. 07:11

Visszatér a csapadékos, télies idő

A következő napokban visszatér a csapadékos, télies idő. Többször várható hó, havas eső, de ónos eső, eső is.

2018. február 11. 15:39

Agrometeorológia - Marad a csapadékos idő, erős fagy nem várható

Bár csütörtökön hajnalban főként a Dunántúlon többfelé hűl -5 fok alá a levegő.

2018. február 13. 19:55