Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Országos Meteorológiai Szolgálat

Mezőgazdasági szempontból kedvező hétre számíthatunk: sem nagy, károsító hideg, sem tartós nagyon enyhe idő nem várható és a száraz időben a déli területeken meglévő belvizes helyzet is javulni fog, csapadékra pedig jelenleg nincs szükség.

A vasárnapi havazás után hétfő reggelre nagyjából a Tata-Dunaújváros-Hódmezővásárhely-Gyula vonaltól északra összefüggő hóréteg alakult ki. Ennek vastagsága a Jászságban helyenként a 10 cm-t is meghaladta (hegyeinkben ettől jóval több van), de jellemzően inkább csak 5 cm körül alakult.

Ugyanakkor a Zemplén térségében hómentes területek is maradtak. A hétfői nappali felmelegedés, és a napsütés hatására főleg a déli irányultságú tetőkön a havas területeken megcsordult az eresz. A mai, Vince napi népi megfigyelés szerint így jó bortermésre lehet számítani. Rendszeres szöveges agrometeorológiai elemzéseinkben csak egy hetes időjárás előrejelzésre vállalkozunk, így a szüretig ellőttünk álló hónapok várható időjárásának kedvező vagy kedvezőtlen voltáról tudományos alapon korai lenne írni.

Az elmúlt hét hideg idővel indult, majd enyhébb léghullámok érkeztek, így a hőmérséklet jóval az átlagos fölé emelkedett. A hét végére pedig ismét hűvösebb légtömegek árasztották el térségünket. A vasárnapi havazás előtt főleg a déli határszélen hullott nagy mennyiségű eső: egy viszonylag keskeny sávban hétfőtől péntekig összességében 25 mm fölötti értékek fordultak elő, míg attól északabbra már többnyire 5 mm alatt marad a több napos csapadékösszeg. Ennek következtében az Alföld déli részén belvizes területek is előfordulnak.

A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm-es réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben is már csak néhol van némi nedvességhiány. A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen 0 és +2, 20 cm mélyen pedig többnyire +1 és +4 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs komolyabb talajfagy.

Az őszi vetések eddig jól telelnek. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 17 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő háromnegyed órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Kedden még sokfelé felhős idő várható, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé, de csak kisebb csapadékkal : eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A hét további részén számottevő csapadék már nem valószínű. A heti összcsapadék az országban általában 2 mm alatt marad, csak a Dunántúl északi részén lehet ettől valamivel több. A változó felhőzet mellett napsütésre is lehet számítani, viszont a hét közepétől már ködfoltok is megjelenhetnek. Éjszakánként jellemzően fagyni fog, a minimumok többnyire +1 és -5 fok között (a hóval borított részeken ennél hidegebb is lehet), a maximumok pedig +4 és +9 fok között várhatók. A kedd nappal kissé hűvösebbnek, a péntek pedig enyhébbnek ígérkezik, de nagy hőmérsékleti változás az egyes napok között nem valószínű.

A szerda, a csütörtök és a péntek egy kissé szelesnek ígérkezik, de viharossá fokozódó szél a héten nem valószínű. A talaj hőmérséklete alig változik majd a héten, számottevő talajfagy csak északkeleten valószínű. A jelenleg meglévő és a még kedden előforduló hó nappalonként olvadni fog, éjjelre visszafagy, de kiterjedése és vastagsága csökken majd.

Jön a hétvége és ezzel együtt a záporok, zivatarok

A héten többfelé hátráltatta a mezőgazdasági munkákat szeles, záporos időjárás. A továbbiakban a szél mérséklődésére lehet számítani, de az időjárás csapadékos jellege megmarad, eleinte a keleti országrészben, majd a hétvégén egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. Forróságra továbbra sem kell készülni, marad a nyári meleg.

Sok lesz az eső a héten - mutatjuk, hogy hol

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Kerti parti az Agrokernél - minden a korszerű gyümölcstermesztésről

A már javában zajló aratási munkák ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze az Agroker Holding Zrt. immár hagyományossá vált partiján Fehérgyarmaton. A július 5-i rendezvényen a gyümölcsültetvények gépesítésével és a tápanyagpótlás technológiai újdonságaival ismerkedhettek meg a termelők.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

Először csapadék, azután légköri aszály várható a héten

A hét első felében többfelé zavarja csapadék a betakarítási munkákat, kedden már többfelé is megjelennek elszórtan zivatarok, majd szerdán egy nyugat, északnyugat felől átvonuló hidegfront okoz átmeneti csapadékos időt. A csütörtöktől vasárnapig tartó időszak országszerte száraznak ígérkezik.

Egy darabig nem lesz 30 fok – fázni sem fogunk

A következő napokban változékonyabb lesz az idő, a napsütés mellett többször lehetnek záporok, zivatarok.

2018. május 6. 19:14

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

2018. február 18. 19:49

Terménypiac: nem érdemes várni az új termény értékesítésével

A májusi eső aranyat ér és ha a terméskilátásokat nézzük, ez igaz. Ha azonban a pénzügyi bevételi oldalt számoljuk – ez nem mindig igaz.

2018. június 5. 10:03

A jövő héten már lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal

Ezen a héten még sok felhő, többszöri eső, zápor, zivatar várható, de már kevesebb mennyiségben, mint eddig. A jövő héten aztán szárazra fordul az idő, újra lehet majd haladni a mezőgazdasági munkákkal.