Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Agrometeorológia: sokfelé megcsordult Vince – kedvezően alakul az időjárás

Országos Meteorológiai Szolgálat

Mezőgazdasági szempontból kedvező hétre számíthatunk: sem nagy, károsító hideg, sem tartós nagyon enyhe idő nem várható és a száraz időben a déli területeken meglévő belvizes helyzet is javulni fog, csapadékra pedig jelenleg nincs szükség.

A vasárnapi havazás után hétfő reggelre nagyjából a Tata-Dunaújváros-Hódmezővásárhely-Gyula vonaltól északra összefüggő hóréteg alakult ki. Ennek vastagsága a Jászságban helyenként a 10 cm-t is meghaladta (hegyeinkben ettől jóval több van), de jellemzően inkább csak 5 cm körül alakult.

Ugyanakkor a Zemplén térségében hómentes területek is maradtak. A hétfői nappali felmelegedés, és a napsütés hatására főleg a déli irányultságú tetőkön a havas területeken megcsordult az eresz. A mai, Vince napi népi megfigyelés szerint így jó bortermésre lehet számítani. Rendszeres szöveges agrometeorológiai elemzéseinkben csak egy hetes időjárás előrejelzésre vállalkozunk, így a szüretig ellőttünk álló hónapok várható időjárásának kedvező vagy kedvezőtlen voltáról tudományos alapon korai lenne írni.

Az elmúlt hét hideg idővel indult, majd enyhébb léghullámok érkeztek, így a hőmérséklet jóval az átlagos fölé emelkedett. A hét végére pedig ismét hűvösebb légtömegek árasztották el térségünket. A vasárnapi havazás előtt főleg a déli határszélen hullott nagy mennyiségű eső: egy viszonylag keskeny sávban hétfőtől péntekig összességében 25 mm fölötti értékek fordultak elő, míg attól északabbra már többnyire 5 mm alatt marad a több napos csapadékösszeg. Ennek következtében az Alföld déli részén belvizes területek is előfordulnak.

A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm-es réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben is már csak néhol van némi nedvességhiány. A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen 0 és +2, 20 cm mélyen pedig többnyire +1 és +4 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs komolyabb talajfagy.

Az őszi vetések eddig jól telelnek. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 17 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő háromnegyed órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Kedden még sokfelé felhős idő várható, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé, de csak kisebb csapadékkal : eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A hét további részén számottevő csapadék már nem valószínű. A heti összcsapadék az országban általában 2 mm alatt marad, csak a Dunántúl északi részén lehet ettől valamivel több. A változó felhőzet mellett napsütésre is lehet számítani, viszont a hét közepétől már ködfoltok is megjelenhetnek. Éjszakánként jellemzően fagyni fog, a minimumok többnyire +1 és -5 fok között (a hóval borított részeken ennél hidegebb is lehet), a maximumok pedig +4 és +9 fok között várhatók. A kedd nappal kissé hűvösebbnek, a péntek pedig enyhébbnek ígérkezik, de nagy hőmérsékleti változás az egyes napok között nem valószínű.

A szerda, a csütörtök és a péntek egy kissé szelesnek ígérkezik, de viharossá fokozódó szél a héten nem valószínű. A talaj hőmérséklete alig változik majd a héten, számottevő talajfagy csak északkeleten valószínű. A jelenleg meglévő és a még kedden előforduló hó nappalonként olvadni fog, éjjelre visszafagy, de kiterjedése és vastagsága csökken majd.

XVIII. Kalászos Gabona Fórum Visegrádon

Őszi árpából szinte biztos, hogy vetőmaghiányra kell számítani, tritikálénál valószínűsíthető, hogy el fog fogyni a szaporítóanyag, míg őszi búzánál a szakmailag elfogadható 40%-os (vagy a fölötti) felújítási arányhoz biztosított a fémzárolt vetőmag.

Szerdán 30, vasárnap 20 fok lesz - mutatjuk mikor érkezik az ősz

Előre láthatólag szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik.

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

Az EU kukoricatermésének 12%-át adja Magyarország. Probléma, hogy éves szinten csak hat hónapig hajózható a Duna, mert vagy alacsony, vagy magas a vízállása, ami az exportot megnehezíti.

Fogytán a bőtermő vetőmagok a Karintiánál

Érdemes sietni, ha Bőtermő vagy Prémium minőséget adó, Pannon régióra nemesített kalászos fajtára vágyik!

Terménypiac: nem érdemes várni az új termény értékesítésével

A májusi eső aranyat ér és ha a terméskilátásokat nézzük, ez igaz. Ha azonban a pénzügyi bevételi oldalt számoljuk – ez nem mindig igaz.

2018. június 5. 10:03

Felhős, csapadékos idővel érkezik a következő hét

Borúsabb, csapadékosabb időjárással kezdődik a jövő hét, a maximumok 25 fok alatt alakulnak. A hét második felében visszatér a napsütéses, tavaszias idő

2018. április 15. 18:03

Tovább csökken a hőmérséklet, fagyos idővel érkezik a március

Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet.

2018. február 25. 16:57

Hólepel alatt az ország, fontos a madarak etetése és itatása

A téli gondoskodást, legyen az etetés vagy itatás, tavasztól százszorosan meghálálják a madarak.

2018. február 27. 16:59