Növénytermesztés

Agrometeorológia: tovább pótlódik a talaj vízkészlete

Agrofórum Online

Frontok vonulnak majd térségünkben, így változékony, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű, tél eleji időjárás vár ránk a hét végére újabb jelentős csapadékkal.

November jelentős része az átlagosnál enyhébb és csapadékos időt hozott. Az elmúlt héten viszont megérkezett az átlagosnál hidegebb idő is: a nappali maximumok többnyire pár fokkal fagypont fölött alakultak, míg a csütörtök kivételével minden nap jellemzően fagyott reggelre az országban. A hét végén pedig már -5 Celsius foknál nagyobb hidegek is előfordultak. A csapadékos időjárás ugyanakkor folytatódott november végén, december elején is, több front- és csapadékrendszer is átvonult térségünk fölött, melyek újabb jelentős országos csapadékot hoztak.

Az eső mellett már sokfelé a hó is megjelent, és helyenként 10 cm-t is meghaladó hóréteg is kialakult. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső nagyjából 50 cm az Alföld déli részének kivételével gyakorlatilag telített, ugyanakkor az ennél mélyebb rétegekben sokfelé még jelentős nedvességhiány van. A talaj fölső 20 cm-es rétegének hőmérséklete egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 1 és 4 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb ősz kedvező körülményeket teremtett az őszi vetéseknek, így azok jól fejlettek.

A hét elején előbb egy hideg, majd kedden egy melegfront okozott kisebb vegyes halmazállapotú csapadékot. Ugyanakkor jelentős enyhülés kezdődött, elsősorban a magasabb légrétegekben. Csütörtökön viszonylag enyhe, csapadékmentes időre számíthatunk.

Pénteken markáns frontrendszer érkezik, melynek hatására az újabb csapadék is megérkezik majd, zömében eső, de nyugaton és a magasabb területeken havas eső, hó is hullhat. Éjszakánként sokfelé várható, többnyire gyenge fagy, napközben pedig kevéssel 0 fok fölé emelkedik majd a hőmérséklet.

Pénteken valószínű a legenyhébb idő, a déli országrészben akkor 10 fok fölötti maximumok is várhatók. A hét legvégére ismét hideg levegő érkezése valószínű.

 A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, majd ismét csökken. Jelentősebb, tartós fagy azonban egyelőre nem valószínű. Az éjszakai fagyok nappali fölengedésének és az újabb csapadéknak a hatására a talaj továbbra is sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával, ill. az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

(Országos Meteorológiai Szolgálat)

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni.

Emelkedett a kukorica és a búza ára

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni.

2018. február 20. 07:58

Agrometeorológia: újabb jelentős csapadék érkezhet

A 2018-as január általában 3-4 fokkal enyhébb volt az átlagosnál, és a szokásosnál 10-15 mm-rel kevesebb csapadékot hozott, ettől több csak a déli határszélen hullott.

2018. február 5. 16:15

Marad a télies időjárás - Fagyni fog a következő napokban

A következő napokban is folytatódik a hideg, télies időjárás, többfelé a maximumok is alig haladják meg a fagypontot.

2018. február 4. 20:29

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

2018. február 18. 19:49