Növénytermesztés
Növénytermesztés

Aratás: a gabona minősége jónak tűnik, a pockok idén nem garázdálkodtak

Aratás: a gabona minősége jónak tűnik, a pockok idén nem garázdálkodtak

Agrofórum Online

Jó hír, hogy úgy néz ki, a pocokveszély megszűnt, és sehol nincs egyelőre rendkívüli helyzet a kártevők miatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A napokban Jász-Nagykun-Szolnok megye földjein is megkezdődött már az őszi árpa aratása. A gazdák megtették a betakarításhoz szükséges előkészületeket, a héten pedig aratási gazdafórumot is tartott a számunkra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete.

– Az őszi árpa termésminősége összességében jónak mondható, a mennyisége azonban elmarad a korábbi évekétől. Húsz-huszonöt százalékkal kevesebb terem idén az elmúlt évtizedhez képest – vázolta a helyzetet Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke, aki azt is elmondta, idén összesen 109 ezer hektárnyi területen vetettek ebből növényfajtából a megyében. A becsült várható termésátlag hektáronként 4 tonna, összességében pedig 439043 tonnányi termésre számítanak.

–  Július első napjaiban előre láthatóan az őszi búza betakarítása is megkezdődhet, ha hasonló marad az időjárás. A beltartalmi érték tekintetében kiváló a búza, bár kevesebb mennyiség terem az idén. Azt javasoljuk mindenkinek, hogy használja ki a minőségi vizsgálati lehetőségeket, ennek helyszíneiről a Kamaránál lehet tájékozódni – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba. Megtudtuk azt is, idén a Jászság és a Tiszazug egyes területein, valamint Törökszentmiklós és környékén ígérkezik legjobbnak a gabonatermés, ott viszont, ahol komolyabb belvíz volt, elmaradtak a fejlődésben a növények. Jó hír viszont, hogy úgy néz ki, a pocokveszély megszűnt, és sehol nincs egyelőre rendkívüli helyzet a kártevők miatt a megyében.

– Napok óta aratunk, a hatvanöt hektáron vetett őszi árpából körülbelül ötven hektárnyi a betakarítható – árulta el a tiszazugi Mesterszállás és Mezőhék közötti földterületeken gazdálkodó Pozderka Gergely. – Látszik, hogy nagy károkat okozott a belvíz, 20-30 százalékos a kiesés, a korábban vizes foltokban gyom található, így ezeket a területeket kerülgetnünk kell. Az árpa minőség elsőre átlagosnak tűnik. Ha végzünk a munkával, a szalmát bebálázzuk, a földterületre műtrágyát szórunk ki, következik a talajlazítás és augusztusban vethetünk. Az árpa aratását követően nekilátunk a repcének. A napraforgó állománya viszont nagyon vegyes képet mutat, ahol jó minőségű vetőágyat tudtunk készíteni, ott megfelelően fejlődik, ahol ezt nem tette lehetővé a talajállapot, ott jelentős elmaradást mutat. Pozderka Gergely elmondta, korábban a vetőmagborsóban erős levéltetű inváziót tapasztalt, ez ellen kellett intenzíven védekezniük.

– Vetettünk egyébként tavaszi zabot is, de az aszály miatt nem fejlődött úgy, hogy érdemes lenne betakarítani. A lucernában a második kaszálást végezzük, bár eredetileg meghagytuk volna vetőmagnak a második növedéket, de ez is megérezte a vízhiányt. Szerda óta Marinka László is az őszi árpát aratja, ha kedvez az időjárás, a héten vagy legkésőbb a jövő hét elején végez is a munkával. Ő jó termésátlagra számít, a felvásárlási árakat viszont elfogadhatatlanul alacsonynak tartja. Ő is termeszt repcét.

– Az enyém szép, de a környékünkön vegyes a kép, vannak jobb-rosszabb területek. Az időben elültetett napraforgóm is szépen fejlődik, a később vetett kevésbé, a napokban hullott csapadék azonban jót tett neki. A homoktövis is szépen fejlődik; jelentős, hektáronként tíz tonna feletti termésre számítok idén. Kengyel határában viszont nagy a jégkár.

A Szászberek és Jászalsószentgyörgy közötti terület földjein gazdálkodók is a jég és a vihar kártételére panaszkodtak, sávokban a hagymában és a napraforgóban okozott károkat az időjárás, a szél a gabonát is több helyen megfektette.

Növények számokban

A megyében a NAK adatai alapján idén durum búzát 1557 hektáron vetettek (várható termésátlaga: 33-34 mázsa/ha), tavaszi árpát 8629 hektáron (3 tonna/ha), rozst 1810 hektáron (3,4 t/ha), triticálét 6249 hektáron (4 t/ha), őszi káposztarepcét 17518 (2 t/ha), őszi árpát 23275 (4 t/ha), vöröshagymát 358 hektáron (26,9 t/ha) ültettek.

(szoljon.hu)

Emelkedett a kukorica és a búza ára

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

A siker feltétele az agráriumban a digitalizáció - Agrofield 4.0 konferencia

Filozofálhatunk azon, hogy a precíziós gazdálkodás a múlt, a jelen vagy esetleg a jövő, de itt van.

100 milliárdos bevételt buktak a gabonatermelők tavaly

A múlt évben mintegy 13 millió tonna gabona termett Magyarországon, ami 2 millió tonnával kevesebb mint az előző évben.

2018. január 25. 19:31

Határszemle Kaposszekcsőről

2017. június 28. 11:47