Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az időjárás miatt idén nagyobb területen vetnek tavaszi árpát Európában

Az időjárás miatt idén nagyobb területen vetnek tavaszi árpát Európában

blog.syngenta.hu

A heves esőzések és a késő-téli fagyok miatt az idén várhatóan emelkedik a tavaszi árpa vetésterülete az Európai Unióban – írta a Reuters hírügynökség.

Az őszi esőzések miatt Észak-Európában a termelők csökkentették az őszi búza vetésterületét, így több hely maradt a tavaszi növények számára. Ám a közelmúlt időjárása okozta mély sár és a hajnali fagyok megakadályozhatják az árpa vetését, ugyanakkor arra kényszerülhetnek, hogy bizonyos területeken olyan kései vetésű növényeket termeljenek, mint a kukorica.

Franciaországban a tavaszi árpa vetése kissé tavalyi ütemezés mögött kullog a FranceAgriMer agrárügynökség szerint. Mivel a téli csapadék az átlagosnál 50 százalékkal magasabb volt, sok gazdálkodónak gondja akad a talajjal.

„Az Egyesült Királyságban a február végi hó és a folyamatos eső miatt a mezőgazdasági termelők valószínűleg egy hónapos késéssel kezdhetik a munkát a földeken” – mondta Jack Watts, a brit National Farmers’ Union részéről. A fentiek miatt az Egyesült Királyság Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testületének vetési felmérése szerint a tavaszi árpa területe az idén 7 százalékkal 804 ezer hektárra emelkedik.

Németországban a víz áztatta talajok és a szokatlan hideg szintén bizonytalanná tette a munkát a földeken, bár az elemzők még mindig várják a tavaszi termésterület gyors növekedését. A becslések szerint a tavaszi árpa terület 12,4 százalékkal 381 ezer hektárra bővül.

Lengyelországban a tavaszi vetés általában még nem kezdődött el, mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője. Sabaranski becslései szerint a mezőgazdasági termelők a tavaszi árpa területét nagyjából 800 000 hektárra növelik az elmúlt évi 720 ezer hektár után, miután az esős időjárás tavaly ősszel – akárcsak Németországban –, jelentősen csökkentette az őszi búza vetésének lehetőségét.

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

A szakpolitikus a vasvári székhelyű Karintia Kft. standján a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt. De vajon hogyan fog változni a szójatermesztők támogatása?

Ideális talajteszt - Ismerjük meg jobban termőföldünket!

A hagyományos vegyi profil mellett, a VitTellus a talaj fizikai és biológiai egyensúlyát is méri, majd számszerűsíti. Tökéletes módszer, hogy a gazdák még jobban megismerjék földjüket, és a számok ismeretében megalapozottabb döntéseket hozzanak például a növényvédő szerek használatáról.

Négy tonna feletti hektáronkénti napraforgótermés? Nem elérhetetlen!

A napraforgó vetőmagpiac vezető agrárvállalatának szakértői szerint a jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt idén emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó aránya.

Február eleje óta lehet fejtrágyázni

A trágyázási tilalmi időszak február 15-én ér véget, ugyanakkor a termésnövelő anyagok kijuttatása továbbra is az időjárástól függ.

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

Milyen megoldásokkal tudják a nemesítők segíteni a termelőket az egyre fokozódó aszályban?

2019. február 13. 14:45

Van új a nap alatt – Új családtaggal bővül a Syngenta fungicid portfóliója

Az olajosnövények vetésterülete az utóbbi évtizedben dinamikusan nőtt, és a tavalyi évben megközelítette az 1 millió hektárt,  ennek következtében az ország összes vetésterületének közel 25%-án termelünk olajos növényeket.

2018. május 31. 14:52

A távérzékelés felé nyitott a Syngenta, fejlesztik a növényegészségügyi adatgyűjtést

A Syngenta februárban megvásárolta a FarmShots néven alapított agrártechnológiai távérzékelésre specializálódott startup vállalkozást.

2018. április 24. 06:50

Osztozunk a kockázatvállalásban - AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

Az AgriClime révén a Syngenta 2019-től már nem csupán az Artesian hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukorica termesztéshez, de pénz visszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel.

2018. november 5. 12:55