Növénytermesztés
Növénytermesztés

Az időjárás miatt idén nagyobb területen vetnek tavaszi árpát Európában

Az időjárás miatt idén nagyobb területen vetnek tavaszi árpát Európában

blog.syngenta.hu

A heves esőzések és a késő-téli fagyok miatt az idén várhatóan emelkedik a tavaszi árpa vetésterülete az Európai Unióban – írta a Reuters hírügynökség.

Az őszi esőzések miatt Észak-Európában a termelők csökkentették az őszi búza vetésterületét, így több hely maradt a tavaszi növények számára. Ám a közelmúlt időjárása okozta mély sár és a hajnali fagyok megakadályozhatják az árpa vetését, ugyanakkor arra kényszerülhetnek, hogy bizonyos területeken olyan kései vetésű növényeket termeljenek, mint a kukorica.

Franciaországban a tavaszi árpa vetése kissé tavalyi ütemezés mögött kullog a FranceAgriMer agrárügynökség szerint. Mivel a téli csapadék az átlagosnál 50 százalékkal magasabb volt, sok gazdálkodónak gondja akad a talajjal.

„Az Egyesült Királyságban a február végi hó és a folyamatos eső miatt a mezőgazdasági termelők valószínűleg egy hónapos késéssel kezdhetik a munkát a földeken” – mondta Jack Watts, a brit National Farmers’ Union részéről. A fentiek miatt az Egyesült Királyság Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testületének vetési felmérése szerint a tavaszi árpa területe az idén 7 százalékkal 804 ezer hektárra emelkedik.

Németországban a víz áztatta talajok és a szokatlan hideg szintén bizonytalanná tette a munkát a földeken, bár az elemzők még mindig várják a tavaszi termésterület gyors növekedését. A becslések szerint a tavaszi árpa terület 12,4 százalékkal 381 ezer hektárra bővül.

Lengyelországban a tavaszi vetés általában még nem kezdődött el, mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője. Sabaranski becslései szerint a mezőgazdasági termelők a tavaszi árpa területét nagyjából 800 000 hektárra növelik az elmúlt évi 720 ezer hektár után, miután az esős időjárás tavaly ősszel – akárcsak Németországban –, jelentősen csökkentette az őszi búza vetésének lehetőségét.

Egyre nagyobb kockázatot jelent a szárazság! - Szárazságtűrő növények és aszálytérkép jelenthetik a megoldást

2019. április 23. 06:48

Az utóbbi években az éghajlatváltozásnak is köszönhetően az időjárásunkban a szélsőségek dominálnak: a klímaváltozás miatt vannak kifejezetten csapadékos időszakok, azonban emellett a rendkívül száraz évek előfordulásának valószínűsége is nőtt.

Jövőfarm: egy élő interaktív laboratórium

2019. április 21. 09:38

A tervek szerint öt éven belül elkészül az emeletes farm, amelynek nem csupán teraszai lesznek művelhetők, hanem odabent, és főleg a terasz nélküli alsó szinten hatalmas, igazi „emeletes”, vagyis vertikális farm létesül.

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

2019. április 15. 09:47

Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél.

Kedd hajnalban akár fagyhat is!

2019. április 15. 09:13

Derült, száraz időre számíthatunk. Fokozatosan csillapodik a légmozgás, reggel már inkább csak a keleti megyékben lehet élénk az északkeleti szél.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.

Ötezer rászoruló családnak segített idén az Élelmiszerlavina program

2018. november 9. 05:27

A résztvevő önkormányzatok, civil szervezetek és oktatási intézmények földterületein burgonyát, cukkinit, fejes salátát, káposztát, paradicsomot, paprikát, uborkát, sárgarépát, vöröshagymát, valamint zöldborsót termeltek, amelyet aztán szétosztottak a környéken élő nehéz sorsú családok, idős és beteg emberek körében.

Syngenta a világ élvonalában a kalászos vetőmagban is

2018. július 31. 14:14

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ egyik vezető vállalatává lépett elő.

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

2018. augusztus 1. 07:39

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.