Növénytermesztés
Növénytermesztés

A belvíz hátráltatja a vetést

A belvíz hátráltatja a vetést

Magyar Idők

Bár a szeles, enyhe időnek köszönhetően egyre nagyobb területen kezdhetik meg a tavaszi vetést a gazdálkodók, 100-150 ezer hektárra néhány hétig még biztosan nem tudnak rámenni a termelők a munkagépeikkel. A várakozások szerint lesz néhány ezer hektár, ahová egyáltalán nem lehet majd vetni.

Megfeszített tempóban zajlik a tavaszi vetés az ország jelentős részén.

A magasabban fekvő területeken már körülbelül két hete megkezdték a munkálatokat a gazdálkodók, a mélyebb fekvésű tájakon azonban még mindig a belvíz hátráltatja a termelőket. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Magyar Időknek elmondta: az országban 100-150 ezer hektárra tehető annak a területnek a nagysága, amelyre 2-3 hétig még biztosan nem tudnak munkagépekkel rámenni a gazdák.

– A napos, szárazabb, szelesebb időnek köszönhetően sok helyütt csökkent az átnedvesedett területek száma, így egyre nagyobb területen lehet megkezdeni a vetést. Az Alföldön ugyanakkor még mindig jelentős azon parcellák aránya, amelyeket egyelőre nem lehet megközelíteni – hívta fel a figyelmet a szakember. Bár a meleg és szeles tavaszi idő rövid időn belül csodákra képes a földeken, azonban még így is lesznek olyan parcellák, amelyek idén kimaradnak a tavaszi vetésből.

Petőházi Tamás szerint itt nemcsak az okoz problémát, hogy a nedves talajba nem lehet vetni, hanem hogy a belvízzel elöntött földek jelentős minőségi romláson mennek keresztül. A talaj a vízborítás miatt tömörödik, levegőtlenné válik, ami több éven át érezteti majd rossz hatását.

– Biztos, hogy lesznek olyan területek, amelyekre idén tavasszal nem vetnek semmit a termelők. Ennek a mérete azonban pár ezer hektárnál nem lesz nagyobb – mutatott rá a GOSZ elnöke.

A vetésszerkezet idén is változatlan maradhat, az arányokban azonban lehet némi eltolódás, elsősorban a napraforgó javára. A korábbi években – elsősorban az európai uniós többlettámogatás miatt – slágerré vált szója körül egyelőre nagy a bizonytalanság. Így elképzelhető, hogy ebben az évben kissé visszaesik majd a szója vetésterülete, helyette az egyre népszerűbbé váló napraforgó kerülhet a földekbe.

Egyfajta bizonytalanság a kukoricánál is érezhető. Petőházi Tamás szerint ha májusra a felvásárlási árak elérik a tonnánkénti ötvenezer forintot, elképzelhető, hogy a korábbinál nagyobb területen vetnek kukoricát idén a gazdák. Az ősszel a talajba került növényekkel kapcsolatban bizakodók a gazdák. Bár pontos adatok egyelőre nincsenek, az elnök becslése szerint az előző öt év átlagához képest egy-két százalékkal magasabb lehet a jó állapotú vetések aránya.

MagyarBrands és Minőség-Innováció Díjas a Phylazonit 2018-ban!

A PHYLAZONIT márka elnyerte a MagyarBrands Díjat Innovatív Márka kategóriában, valamint az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a Phylazonit Technológia a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában nemzeti díjnyertes lett.

Figyelem! - Változások a zöldítésben

A rendeletbeli változások kitérnek a forgatás nélküli talajművelésre, továbbá az ökológiai gazdálkodásban résztvevő szántóterületekre.

Néhol már 10 centiméternél is nagyobb a hóréteg a szántóföldeken

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint több településen már 10 centiméternél is nagyobb a hóréteg.

Növekszik a fémzárolt vetőmag felhasználás

Magyarország a világ hatodik legjelentősebb vetőmag-előállítója, évente csaknem 100 ezer tonna vetőmagot értékesít a külpiacokon. Az export a teljes vetőmagtermelés valamivel több mint egyharmadát adja.

Növényvédőszer-göngyölegek a körforgásos gazdaságban

A CSEBER Nonprofit Kft. növényvédőszer-göngyölegek és csávázott vetőmagok csomagolóanyagainak gyűjtését végzi és idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

2018. október 25. 04:37

100 milliárdos bevételt buktak a gabonatermelők tavaly

A múlt évben mintegy 13 millió tonna gabona termett Magyarországon, ami 2 millió tonnával kevesebb mint az előző évben.

2018. január 25. 19:31

Szélsőséges termésmennyiség várható búzából

A gabonát károsító rovarok zöme áttelelt, és a nagy melegben erős rajzásnak indult, így szinte éjjel-nappal dolgozniuk kellett a növényvédőknek.

2018. május 29. 08:54

Már elindult az aratás az országban

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek.

2018. június 12. 06:59