Növénytermesztés
Növénytermesztés

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Syngenta Blog

Az indiai búzatermés 2019-ben eshet az idei rekordtermés után, mivel a legfontosabb termőterületeken a talaj alacsonyabb nedvességtartalma és szokásosnál magasabb hőmérséklet fenyegeti a vetést – írja gazdálkodókra és az elemzőkre hivatkozva a Reuters.

Évente csak egyszer, vetnek búzát Indiában: a vetés októberben, a betakarítás márciusban kezdődik. Viszont észak-India két legnagyobb búzatermelő állama, Madhya Pradesh és Uttar Pradesh, amely az ország teljes búzatermésének több mint 45 százalékát adja, a június és szeptember közti monszun-évszak alatt csupán a szokásos csapadékmennyiség 90 százalékát kapta. Ráadásul az egész országban mindössze 15,3 millió hektáron vetettek búzát, a tavalyi 15,7 millió hektárral szemben.

Ágazati elemzők szerint a várható terméscsökkenés növelheti a helyi búzaárakat, és arra kényszerítheti a világ második legnagyobb termelőjét, hogy csökkentse a gabona behozatali vámját a kínálat növelése érdekében. Az indiai malmok a 2017/2018-as pénzügyi évben 1,65 millió tonna búzát importáltak (főleg Ausztráliából, Oroszországból és Ukrajnából), míg egy évvel korábban 5,7 millió tonnára rúgott a behozatal.

Az állami tartalék november elsején 33,14 millió tonnát tett ki, ami 39 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi szint. Ez annak köszönhető, hogy idén szokatlanul sok, 99,7 millió tonna búzát arathattak, másrészt viszont a felvásárlási árak 15 százalékkal estek.

A kormány esetleg engedélyezhet 10 százalékos felvásárlási áremelkedést a mezőgazdasági termelők számára, de elemzők szerint ha az árak meghaladják tonnánként a 2200 rúpiát (8800 forint), akkor a városi fogyasztók védelmében csökkenteni kell az import vámtarifát.

Ha szója, akkor csakis GMO-mentes jöhet szóba Magyarországon

Magyarország deklarálta GMO-mentességét, ami piaci előnyt jelent. Cél, hogy legalább 100 ezer hektáron 300-350 ezer tonna szóját állítsanak elő, amivel az import mintegy fele kiváltható lenne.

Felére zuhant vissza a pityóka termőterülete Hargita megyében

Noha számbelileg csökkent, minőségét tekintve sokat fejlődött a székelyföldi megye mezőgazdasági gépparkja az elmúlt évtizedekben.

Tovább emelkedett a termőföld ára, de lassult a drágulás üteme

Az elmúlt évben a szántó ára az átlagnál kisebb mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett, így egy hektár szántóföld átlagára 1,4 millió forint volt.

Ahol a generációváltás nem probléma - Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk Limagrain különdíját

A Megyimóri család az Agrofórummal 10-10 hektárra elegendő LG31.377 szemeskukorica hibridet és LG ARCHITECT őszi káposztarepce hibridet nyert a Limagrain közreműködésével.

Kevesebb a búza, viszont emelkednek az árak

A szokottnál két héttel korábban befejeződött idehaza a nyári aratás. Az ország kenyér- és takarmánygabona szükséglete a magtárakba került és jut exportra is a termésből. A magyar búzát magas áron vásárolják fel az európai piacon – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár.

2018. augusztus 6. 08:41

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

2018. október 9. 09:33

Duplán jó duó

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel két ilyen fajta is. A hitelesség kedvéért egy olyan kísérletsorozat eredményeinek segítségével fogom bemutatni ezt, amely mindenki számára elérhető.

2018. szeptember 11. 13:54

Terménypiac: a kínálat szűkösnek tűnik mégis csökkentek a jegyzések

Egyre jobban haladunk az őszi betakarítással, tisztul a kép, mégis fordítottan alakulnak az árak, mint azt korábban várható volt.

2018. szeptember 24. 15:16