Növénytermesztés
Növénytermesztés

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Syngenta Blog

Az indiai búzatermés 2019-ben eshet az idei rekordtermés után, mivel a legfontosabb termőterületeken a talaj alacsonyabb nedvességtartalma és szokásosnál magasabb hőmérséklet fenyegeti a vetést – írja gazdálkodókra és az elemzőkre hivatkozva a Reuters.

Évente csak egyszer, vetnek búzát Indiában: a vetés októberben, a betakarítás márciusban kezdődik. Viszont észak-India két legnagyobb búzatermelő állama, Madhya Pradesh és Uttar Pradesh, amely az ország teljes búzatermésének több mint 45 százalékát adja, a június és szeptember közti monszun-évszak alatt csupán a szokásos csapadékmennyiség 90 százalékát kapta. Ráadásul az egész országban mindössze 15,3 millió hektáron vetettek búzát, a tavalyi 15,7 millió hektárral szemben.

Ágazati elemzők szerint a várható terméscsökkenés növelheti a helyi búzaárakat, és arra kényszerítheti a világ második legnagyobb termelőjét, hogy csökkentse a gabona behozatali vámját a kínálat növelése érdekében. Az indiai malmok a 2017/2018-as pénzügyi évben 1,65 millió tonna búzát importáltak (főleg Ausztráliából, Oroszországból és Ukrajnából), míg egy évvel korábban 5,7 millió tonnára rúgott a behozatal.

Az állami tartalék november elsején 33,14 millió tonnát tett ki, ami 39 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi szint. Ez annak köszönhető, hogy idén szokatlanul sok, 99,7 millió tonna búzát arathattak, másrészt viszont a felvásárlási árak 15 százalékkal estek.

A kormány esetleg engedélyezhet 10 százalékos felvásárlási áremelkedést a mezőgazdasági termelők számára, de elemzők szerint ha az árak meghaladják tonnánként a 2200 rúpiát (8800 forint), akkor a városi fogyasztók védelmében csökkenteni kell az import vámtarifát.

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

A szakpolitikus a vasvári székhelyű Karintia Kft. standján a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt. De vajon hogyan fog változni a szójatermesztők támogatása?

Ideális talajteszt - Ismerjük meg jobban termőföldünket!

A hagyományos vegyi profil mellett, a VitTellus a talaj fizikai és biológiai egyensúlyát is méri, majd számszerűsíti. Tökéletes módszer, hogy a gazdák még jobban megismerjék földjüket, és a számok ismeretében megalapozottabb döntéseket hozzanak például a növényvédő szerek használatáról.

Négy tonna feletti hektáronkénti napraforgótermés? Nem elérhetetlen!

A napraforgó vetőmagpiac vezető agrárvállalatának szakértői szerint a jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt idén emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó aránya.

Február eleje óta lehet fejtrágyázni

A trágyázási tilalmi időszak február 15-én ér véget, ugyanakkor a termésnövelő anyagok kijuttatása továbbra is az időjárástól függ.

Nagyot nőtt a magyar gabonaexport

A kivitt mennyiség 43 százalékát a búza, 45 százalékát a kukorica, 12 százalékát az árpa adta.

2018. február 23. 11:06

Terményárak: adathiányos hét – passzivítás a piacokon

A búza piacán lassan a takarmány- illetve az ipari célú felhasználásra vásárlók többet fizetnek, mint amit a malmi célra keresők kínálnak és ez csökkenti a malmi minőségben rendelkezésre álló mennyiségeket is.

2019. január 28. 14:03

Búza fajták hazai és export piacokra

A kalászosok betakarítását a tervezettnél alacsonyabb nyugat európai terméskilátások az uniós és oroszországi területcsökkenés ellenére, az átmenő raktár készletek miatt egyes a felvásárlási árak alakulását tekintve bizakodó szakértők is mérsékeltebb optimizmussal várták.

2018. szeptember 17. 06:42

Többrétű védelem a gabonában

Magyarországon a gabonatermesztésben hosszú távú sikert a minőségre törekvő intenzívebb technológia alkalmazásával tudunk elérni.

2018. június 28. 07:20