Növénytermesztés
Növénytermesztés

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Syngenta Blog

Az indiai búzatermés 2019-ben eshet az idei rekordtermés után, mivel a legfontosabb termőterületeken a talaj alacsonyabb nedvességtartalma és szokásosnál magasabb hőmérséklet fenyegeti a vetést – írja gazdálkodókra és az elemzőkre hivatkozva a Reuters.

Évente csak egyszer, vetnek búzát Indiában: a vetés októberben, a betakarítás márciusban kezdődik. Viszont észak-India két legnagyobb búzatermelő állama, Madhya Pradesh és Uttar Pradesh, amely az ország teljes búzatermésének több mint 45 százalékát adja, a június és szeptember közti monszun-évszak alatt csupán a szokásos csapadékmennyiség 90 százalékát kapta. Ráadásul az egész országban mindössze 15,3 millió hektáron vetettek búzát, a tavalyi 15,7 millió hektárral szemben.

Ágazati elemzők szerint a várható terméscsökkenés növelheti a helyi búzaárakat, és arra kényszerítheti a világ második legnagyobb termelőjét, hogy csökkentse a gabona behozatali vámját a kínálat növelése érdekében. Az indiai malmok a 2017/2018-as pénzügyi évben 1,65 millió tonna búzát importáltak (főleg Ausztráliából, Oroszországból és Ukrajnából), míg egy évvel korábban 5,7 millió tonnára rúgott a behozatal.

Az állami tartalék november elsején 33,14 millió tonnát tett ki, ami 39 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi szint. Ez annak köszönhető, hogy idén szokatlanul sok, 99,7 millió tonna búzát arathattak, másrészt viszont a felvásárlási árak 15 százalékkal estek.

A kormány esetleg engedélyezhet 10 százalékos felvásárlási áremelkedést a mezőgazdasági termelők számára, de elemzők szerint ha az árak meghaladják tonnánként a 2200 rúpiát (8800 forint), akkor a városi fogyasztók védelmében csökkenteni kell az import vámtarifát.

Növelnék a versenyképes szójatermelést

2019. december 11. 09:33

A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

2019. november 29. 15:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

A szárrozsda hazai felbukkanásáról

2019. július 2. 07:59

A szárrozsda meglehetősen későn jelent meg, így a tápnövényeinek számító kenyérbúzafajták túlnyomó többsége már túlságosan érett volt ahhoz, hogy a kórokozó megtámadja. Viszont a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, hibridbúzák, illetve egyes szintén hosszú tenyészidejű pelyvás gabonák (tönke, tönköly) még eléggé zöldek most is ahhoz, hogy a szárrozsda rajtuk megtelepedjen.

Három napos csökkenés után emelkedik a kukorica ára

2019. október 22. 14:33

A búza ára 1,4 százalékkal 529 dollárcent fölé drágult, míg a szójabab 1,1 százalékkal a 933,5 dollárcentes vékánkénti szintre menetelt.

Két hónapos mélyponton a szójabab ára

2019. november 27. 17:33

Bár a szójabab ára nem változott érdemben, de nap közben a tonnánkénti 324,4 dolláros szinten is kötöttek üzletet, ami két hónapos mélypontnak számít.

Növénykórtani veszélyek a kalászosokban ősszel

2019. október 26. 06:38

A veszély jelen időszakban nem az őszi kalászosok – néhol még csak kelésben levő – állományaiban található, hanem az előző évi gabonavetések megmaradt árvakeléseiben.