Növénytermesztés
Növénytermesztés

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Búzatermés: Öröm után üröm Indiában

Syngenta Blog

Az indiai búzatermés 2019-ben eshet az idei rekordtermés után, mivel a legfontosabb termőterületeken a talaj alacsonyabb nedvességtartalma és szokásosnál magasabb hőmérséklet fenyegeti a vetést – írja gazdálkodókra és az elemzőkre hivatkozva a Reuters.

Évente csak egyszer, vetnek búzát Indiában: a vetés októberben, a betakarítás márciusban kezdődik. Viszont észak-India két legnagyobb búzatermelő állama, Madhya Pradesh és Uttar Pradesh, amely az ország teljes búzatermésének több mint 45 százalékát adja, a június és szeptember közti monszun-évszak alatt csupán a szokásos csapadékmennyiség 90 százalékát kapta. Ráadásul az egész országban mindössze 15,3 millió hektáron vetettek búzát, a tavalyi 15,7 millió hektárral szemben.

Ágazati elemzők szerint a várható terméscsökkenés növelheti a helyi búzaárakat, és arra kényszerítheti a világ második legnagyobb termelőjét, hogy csökkentse a gabona behozatali vámját a kínálat növelése érdekében. Az indiai malmok a 2017/2018-as pénzügyi évben 1,65 millió tonna búzát importáltak (főleg Ausztráliából, Oroszországból és Ukrajnából), míg egy évvel korábban 5,7 millió tonnára rúgott a behozatal.

Az állami tartalék november elsején 33,14 millió tonnát tett ki, ami 39 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi szint. Ez annak köszönhető, hogy idén szokatlanul sok, 99,7 millió tonna búzát arathattak, másrészt viszont a felvásárlási árak 15 százalékkal estek.

A kormány esetleg engedélyezhet 10 százalékos felvásárlási áremelkedést a mezőgazdasági termelők számára, de elemzők szerint ha az árak meghaladják tonnánként a 2200 rúpiát (8800 forint), akkor a városi fogyasztók védelmében csökkenteni kell az import vámtarifát.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.

Új szabályok a termésnövelők, trágyák forgalomba hozataláról

2019. május 22. 08:08

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Nőtt a kukorica vetésterülete Tolna megyében

2019. május 21. 07:17

Tolna megye búza- és kukoricatermése évek óta kiemelkedő; 2018-ban 45 690 hektáron termesztett őszi búzából hektáronként 6,15 tonnát, kukoricából 64 ezer hektárról 9,3 tonnát takarítottak be átlagosan.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

Már elindult az aratás az országban

2018. június 12. 06:59

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek.

Terményárak: nagy találkozásra várt a piac

2018. december 4. 14:34

A hazai piacon túl nagy a csend – kukorica eladó nincs és bár a kereslet sem élénk, de az figyelemre méltó, hogy az árszintek változatlanok, de már egyre távolabbi határidőkre szólnak: most már jövő nyárig kell a korábbi árért tárolni.

Többrétű védelem a gabonában

2018. szeptember 13. 07:31

Köztudott, hogy a csávázás a növényvédelmi eljárások közül a legcélzottabb, ugyanakkor a környezetet legkevésbé terhelő, illetve veszélyeztető.

Többrétű védelem a gabonában

2018. június 28. 07:20

Magyarországon a gabonatermesztésben hosszú távú sikert a minőségre törekvő intenzívebb technológia alkalmazásával tudunk elérni.