Növénytermesztés

Eltűnik a vadon növő szarvasgomba? Pályázattal termeszthető!

Agrofórum Online

Eltűnhet természetes élőhelyéről a szarvasgomba, mondta a Magyar Nemzetnek Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke. Ez azt jelenti, hogy csak termesztőhelyekről érkező gomba lesz elérhető.

A közepes minőségű szarvasgomba is nagyon drága, kilójáért 200-300 eurót (60-90 ezer forintot) fizetnek, ezért az emberek kitúrják, ahogy csak bírják. Hivatalosabban a túlszedés áldozata lesz a gombafajta.

Az illegális gombagyűjtők fütyülnek arra, hogy két hét vagy egy év múlva nő-e még szarvasgomba azon a helyen, amit letarolnak. Illetve gyakran a kapáikkal nagyobb kárt okoznak, mint magával a lopással.

Az idei év egyébként különösen gyenge termést hozott az aszály miatt. A tavalyi 25-30 tonnás terméshez képest idén ennek nagyjából a harmadát tudták leszedni.

Az Agrofórum Online is írt arról, hogy kiemelkedően innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára az, hogy százszázalékos támogatással telepíthetnek szarvasgombát termő erdőt.

A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges – az első, e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60–200 kg szarvasgombát. Az első és legfontosabb dolog a terület alkalmasságának megállapítása.

További részletek a pályázatról ebben a cikkünkben!

(Agrofórum Online – Index.hu – mno.hu)

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni.

Emelkedett a kukorica és a búza ára

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

Megéri szarvasgomba-termesztésbe fektetni

Kiemelkedően innovatív lehetőség a termőfölddel rendelkezők számára az, hogy százszázalékos támogatással telepíthetnek szarvasgombát termő erdőt.

2017. szeptember 26. 12:32

Idén is megrendezik a Magyar Szarvasgomba-termesztés Napját

Május 7-én, Budapesten, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézetében rendezik meg a IX. Magyar Szarvasgomba-termesztés Napját.

2016. május 1. 19:11

A szarvasgomba termesztésének helyzete Magyarországon

A szarvasgomba-termesztés kézimunkaerő-igényes tevékenység, mely munkalehetőséget jelent Magyarország elmaradott, vidéki régióiban.

2016. február 5. 16:06