Növénytermesztés
Növénytermesztés

Jön a hétvége és ezzel együtt a záporok, zivatarok

Jön a hétvége és ezzel együtt a záporok, zivatarok

OMSZ

A héten többfelé hátráltatta a mezőgazdasági munkákat szeles, záporos időjárás. A továbbiakban a szél mérséklődésére lehet számítani, de az időjárás csapadékos jellege megmarad, eleinte a keleti országrészben, majd a hétvégén egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. Forróságra továbbra sem kell készülni, marad a nyári meleg.

A múlt hét második felében az ország nagy részén száraz időben lehetett haladni az aratással, majd az utóbbi néhány napban sokfelé esett nem nagy mennyiségű csapadék. Jelentősebb, 20 mm-t meghaladó esők északkeleten és nyugaton fordultak elő. Az egy héttel ezelőtti körülményekhez képest többnyire javult a talajok állapota.

A sáros területeken jellemzően szikkadt a talaj, a korábban szárazsággal sújtott tájak egy részén, például a Nyírségben és a Hernád mentén pedig sokfelé öntözte eső, zápor a talajt. Ezzel együtt még mindig vannak olyan területek például a Mezőföldön, ahol régóta nem hullott számottevő csapadék, és az aszály jelei mutatkoznak. A talaj felső 20 cm-es rétege a legtöbb helyen azonban jó vízellátottságú, a középső és alsóbb rétegekben viszont többfelé vízhiány mutatkozik.

Az országban már csak kevés helyen maradt aratnivaló, ennek minősége a többszöri csapadék miatt egyre romlik. A kukorica zömében a szemfejlődés fenológiai fázisában jár. A napraforgó a legtöbb helyen a virágzás végén tart vagy elvirágzott, és megkezdődött a magképződés. A korai érésű szőlők már zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható. A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban.

A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek az előttünk álló időszakban szintén adottak lesznek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 900 és 1020 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.  A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Ezek szerint jóval az átlag és kevéssel a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, így növényeink fenológiai fázisai is előnyben vannak. Július eleje óta az idei értékek közelebb kerültek a tavalyi, illetve az átlagos értékekhez, vagyis valamelyest apadt a meleg április és május során szerzett több hetes előny.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképen a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga és vörös szín aránya, zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív növekedést. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, de a június utolsó, illetve július első harmadában száraz területeken megjelenő vörös foltok a negatív anomáliát mutatják.

Az előttünk álló egy hétben meglehetősen változékony, de meleg időre van kilátás. Szombatig az ország keleti felében lesz több csapadék, majd szombat délutántól a Dunántúlon is megjelennek a záporok, zivatarok, a jövő hét első napjaiban pedig a déli országrészben ígérkezik több csapadék. Összességében a következő egy hétben 5 és 20 mm közötti mennyiség valószínű, de tekintettel a zivataros jellegre ismét nagy különbségek alakulhatnak ki az egyes tájegységek között. Lokálisan 30 mm-nél is több eshet, de előfordulhatnak szárazon maradó területek is.

A csütörtökön és pénteken még sokfelé élénk, a Dunántúlon erős szél a hétvégére jelentősen mérséklődik, és csak hétfőtől élénkül meg ismét többfelé. Permetezésre leginkább a szombati nap lesz alkalmas.

Nagy területre kiterjedő kánikula az előttünk álló héten sem várható. A naposabb területeken emelkedhet kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet, de általában 26-30 fok közötti értékek lesznek jellemzőek a legmelegebb órákban.

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Kecskemét, 2019. 02. 07.

Téma: Az agronómia jelentősége a precíziós gazdálkodásban.

Megéri fásítani a mezőgazdasági területeken

A NAK elnöke elmondta: különösen a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek eredményesebb hasznosítására több szempontból is jó lehetőséget ad az agrárerdészeti fásítás.

Agrometeorológia: a vegetáció kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást

A hét eleji felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat.

2018. április 17. 08:49

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

2018. szeptember 5. 09:57