Növénytermesztés
Növénytermesztés

Jön a hétvége és ezzel együtt a záporok, zivatarok

Jön a hétvége és ezzel együtt a záporok, zivatarok

OMSZ

A héten többfelé hátráltatta a mezőgazdasági munkákat szeles, záporos időjárás. A továbbiakban a szél mérséklődésére lehet számítani, de az időjárás csapadékos jellege megmarad, eleinte a keleti országrészben, majd a hétvégén egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. Forróságra továbbra sem kell készülni, marad a nyári meleg.

A múlt hét második felében az ország nagy részén száraz időben lehetett haladni az aratással, majd az utóbbi néhány napban sokfelé esett nem nagy mennyiségű csapadék. Jelentősebb, 20 mm-t meghaladó esők északkeleten és nyugaton fordultak elő. Az egy héttel ezelőtti körülményekhez képest többnyire javult a talajok állapota.

A sáros területeken jellemzően szikkadt a talaj, a korábban szárazsággal sújtott tájak egy részén, például a Nyírségben és a Hernád mentén pedig sokfelé öntözte eső, zápor a talajt. Ezzel együtt még mindig vannak olyan területek például a Mezőföldön, ahol régóta nem hullott számottevő csapadék, és az aszály jelei mutatkoznak. A talaj felső 20 cm-es rétege a legtöbb helyen azonban jó vízellátottságú, a középső és alsóbb rétegekben viszont többfelé vízhiány mutatkozik.

Az országban már csak kevés helyen maradt aratnivaló, ennek minősége a többszöri csapadék miatt egyre romlik. A kukorica zömében a szemfejlődés fenológiai fázisában jár. A napraforgó a legtöbb helyen a virágzás végén tart vagy elvirágzott, és megkezdődött a magképződés. A korai érésű szőlők már zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható. A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban.

A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek az előttünk álló időszakban szintén adottak lesznek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 900 és 1020 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.  A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Ezek szerint jóval az átlag és kevéssel a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, így növényeink fenológiai fázisai is előnyben vannak. Július eleje óta az idei értékek közelebb kerültek a tavalyi, illetve az átlagos értékekhez, vagyis valamelyest apadt a meleg április és május során szerzett több hetes előny.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképen a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga és vörös szín aránya, zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív növekedést. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, de a június utolsó, illetve július első harmadában száraz területeken megjelenő vörös foltok a negatív anomáliát mutatják.

Az előttünk álló egy hétben meglehetősen változékony, de meleg időre van kilátás. Szombatig az ország keleti felében lesz több csapadék, majd szombat délutántól a Dunántúlon is megjelennek a záporok, zivatarok, a jövő hét első napjaiban pedig a déli országrészben ígérkezik több csapadék. Összességében a következő egy hétben 5 és 20 mm közötti mennyiség valószínű, de tekintettel a zivataros jellegre ismét nagy különbségek alakulhatnak ki az egyes tájegységek között. Lokálisan 30 mm-nél is több eshet, de előfordulhatnak szárazon maradó területek is.

A csütörtökön és pénteken még sokfelé élénk, a Dunántúlon erős szél a hétvégére jelentősen mérséklődik, és csak hétfőtől élénkül meg ismét többfelé. Permetezésre leginkább a szombati nap lesz alkalmas.

Nagy területre kiterjedő kánikula az előttünk álló héten sem várható. A naposabb területeken emelkedhet kevéssel 30 fok fölé a hőmérséklet, de általában 26-30 fok közötti értékek lesznek jellemzőek a legmelegebb órákban.

Nigériában kísérleteznek új búzafajtákkal - háromszoros a hozam

Nigériában kifejlesztették a Reyna-28 és a Norman Borlaug fajtákat, amelyekről Salim Mohammed, a helyi búzafarmer-szövetség elnöke azt állítja, hogy hozamuk meghaladja a hektáronkénti három tonnát, míg a régi fajtákból csak egy tonnát takaríthattak be.

A pockok elleni védekezés lehetőségei

A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére, mivel Békés, Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár Bereg megye egyes területein ismét túlszaporodásuk várható.

Szépen haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra.

Ebből nagy baj lehet: már kritikus a szárazság az ország egyes részein

Sajnos a következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, tovább folytatódik az aszályos idő.

Fennáll a perzselés veszélye – fokozódik a kánikula

A napos, száraz, az átlagosnál melegebb időjárás a hét közepéig folytatódik. A hét második felében egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, de a számottevő enyhülést hozó hidegfront csak vasárnap éri el hazánkat.

2018. augusztus 21. 07:56

Agrometeorológia: a komoly fagyok ártanak a kultúrnövényeinknek

Bár nem példa nélküli, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos.

2018. március 20. 10:04

Óvatosan a permetezéssel: kiemelt ellenőrzések a méhek védelmében

2018 tavaszán az ország teljes területén kiemelten ellenőrzi a Nébih a növényvédelmi kezeléseket a házi méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében.

2018. április 26. 09:50

Terménypiac: nem érdemes várni az új termény értékesítésével

A májusi eső aranyat ér és ha a terméskilátásokat nézzük, ez igaz. Ha azonban a pénzügyi bevételi oldalt számoljuk – ez nem mindig igaz.

2018. június 5. 10:03