Növénytermesztés
Növénytermesztés

Már elérhető a kukorica ajánlati fajtalistája

Már elérhető a kukorica ajánlati fajtalistája

Világgazdaság

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) honlapján megjelentek a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen végzett kukorica-fajtakísérlet részletes adatai - írja a Világgazdaság.

A kísérlet az országban 11 helyen folyt, amelyek jól reprezentálják a magyarországi termőhelyeket.

A rendszer működtetésének célja, hogy a kukoricatermesztők objektív eredményeket ismerhessenek meg, és tudjanak választani a saját termőhelyükhöz leginkább illő, megfelelő mennyiség és minőség elérésére képes növényfajták közül.

A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosítja. A kilenctagú testületben a gazdálkodók, feldolgozók, kereskedők és fajtatulajdonosok egyaránt jelen vannak. A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. A kísérleti metodika iránt már külföldről is érdeklődnek.

A GOSZ és a VSZT 2007-ben kezdte el a búza mellett a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteit is, tavaly nyáron pedig csatlakozott hozzájuk az NAK, amelynek anyagi és szakmai támogatása lehetővé teszi a rendszer továbbfejlesztését.

A tervek szerint 2019-től a kukorica és a búza mellé felveszik a vizsgált növények közé a repcét is.

A fajták kiválasztásakor az újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtették az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték őket a kísérletbe. A fajtatulajdonosok 2010 óta olyan hibrideket is indíthatnak, amelyek hazai elismerésben nem részesültek, de az EU-listán szerepelnek.

Idén hét fajtatulajdonostól 45 kukoricahibrid-fajta szerepelt a kínálatban, a vizsgálatukat négy éréscsoportban végezték el. A hektikus időjárás nagyban befolyásolta az eredményeket, különösen Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vetette vissza a termésmennyiséget, mégis, míg a kukorica 2018-as országos termésátlaga 8,29 tonna per hektár, addig a kísérleti helyszíneken 12,69 tonnás termésátlagot értek el.

A posztregisztrációs fajtakísérlet ide kattintva érhető el.

Jó évre számítanak az uniós őszi búza termesztők

Európa idei szokatlanul meleg tele jó kezdeti feltételeket teremtett az őszi búza számára, és fagykárokat is alig észlelték a legnagyobb termelő régiókban.

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

Magyarországon a megközelítőleg 4,5 M hektár termőterület alig felére kötnek növénybiztosítást, felkészülve a hozamveszteségek nem ritkán húsbavágó pénzügyi következményeire.

A szokásosnál enyhébb és szárazabb volt a 2018/19-es tél

A 2018/19-es tél összességében enyhébb volt a szokásosnál, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24°C, ez mintegy 1,3 fokkal haladja meg az 1981–2010-es sokéves átlagot.

Gombatermesztők: nem kell építési engedély a fóliasátorhoz

Egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán.

A kukorica trágyázása

A napjainkban termesztett hibridek jelentős terméspotenciállal bírnak. A sikeres termesztéshez önmagában nem elég a jó hibridválasztás, elengedhetetlen a szakszerű tápanyag-utánpótlás, melynek alapja a talajvizsgálatra és növényanalízisre alapozott trágyázási szaktanácsadás.

2018. október 8. 09:49

4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberben

A gabonafélék ára 13,4 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 21,5, a kukoricáé 6,0 százalékkal.

2019. január 14. 10:02

Agrometeorológia: tartósan 10 fok felett a talajhőmérséklet

Az előttünk álló héten végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése így fölgyorsul, a legtöbb gyümölcsfa a héten virágba borul.

2018. április 9. 12:33

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica termésátlaga Tolna megyében

A 64 159 hektáros megyei vetésterületből 63 500 hektáron takarították be a termést, amely termőhelytől függően 5 és 14 tonna, átlagosan 9,3 tonna hektáronként. Ez a legmagasabb eredménynek számít országosan.

2018. október 30. 13:34