Növénytermesztés
Növénytermesztés

Már elérhető a kukorica ajánlati fajtalistája

Már elérhető a kukorica ajánlati fajtalistája

Világgazdaság

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) honlapján megjelentek a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen végzett kukorica-fajtakísérlet részletes adatai - írja a Világgazdaság.

A kísérlet az országban 11 helyen folyt, amelyek jól reprezentálják a magyarországi termőhelyeket.

A rendszer működtetésének célja, hogy a kukoricatermesztők objektív eredményeket ismerhessenek meg, és tudjanak választani a saját termőhelyükhöz leginkább illő, megfelelő mennyiség és minőség elérésére képes növényfajták közül.

A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosítja. A kilenctagú testületben a gazdálkodók, feldolgozók, kereskedők és fajtatulajdonosok egyaránt jelen vannak. A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. A kísérleti metodika iránt már külföldről is érdeklődnek.

A GOSZ és a VSZT 2007-ben kezdte el a búza mellett a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteit is, tavaly nyáron pedig csatlakozott hozzájuk az NAK, amelynek anyagi és szakmai támogatása lehetővé teszi a rendszer továbbfejlesztését.

A tervek szerint 2019-től a kukorica és a búza mellé felveszik a vizsgált növények közé a repcét is.

A fajták kiválasztásakor az újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtették az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték őket a kísérletbe. A fajtatulajdonosok 2010 óta olyan hibrideket is indíthatnak, amelyek hazai elismerésben nem részesültek, de az EU-listán szerepelnek.

Idén hét fajtatulajdonostól 45 kukoricahibrid-fajta szerepelt a kínálatban, a vizsgálatukat négy éréscsoportban végezték el. A hektikus időjárás nagyban befolyásolta az eredményeket, különösen Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vetette vissza a termésmennyiséget, mégis, míg a kukorica 2018-as országos termésátlaga 8,29 tonna per hektár, addig a kísérleti helyszíneken 12,69 tonnás termésátlagot értek el.

A posztregisztrációs fajtakísérlet ide kattintva érhető el.

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

Precíziós konferencia: ahol a hagyomány és az újdonság kéz a kézben járnak

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a KITE Zrt. növényvédelmi képzésének kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Kecskemét, 2019. 02. 07.

Téma: Az agronómia jelentősége a precíziós gazdálkodásban.

Megéri fásítani a mezőgazdasági területeken

A NAK elnöke elmondta: különösen a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek eredményesebb hasznosítására több szempontból is jó lehetőséget ad az agrárerdészeti fásítás.

„Nem a legerősebb éli túl …, hanem az, aki jól tud alkalmazkodni.” – Charles Darwin

A termésmennyiség maximalizálása mellett ma a legnagyobb kihívás, a legrugalmasabban alkalmazkodó hibridek ajánlása azoké, amelyek minden körülmény között kiszámítható termést és jövedelmet biztosítanak. A Caussade a 2019. évi kukorica kínálatát ennek a gondolatnak a mentén állította össze.

2018. december 19. 15:32

Éljünk együtt a fenyércirokkal?! - A rezisztens fenyércirok szabályozásának lehetőségei

Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés adatai alapján nyolc egyszikű gyomfaj igényel a gazdálkodóktól nagyobb odafigyelést.

2018. március 3. 11:44

4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberben

A gabonafélék ára 13,4 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 21,5, a kukoricáé 6,0 százalékkal.

2019. január 14. 10:02

Őszi kalászos növények vetése előtt mérjük fel a talajlakó kártevőket!

Az őszi kalászos növények tekintetében nagy területen kerül vetőmag a földekbe önmaga után. A kalászos gabonákat általában jó talajlakó kártevő „nevelő” növényeknek tekinthetjük.

2018. szeptember 25. 08:50