A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik.

Hirdetés átugrása (X)
Növénytermesztés

Napraforgó – 2,7 tonnás átlagtermés volt Békés megyében

Agrofórum Online

Békésben 2014-ben hetvenezer hektáron termeltek napraforgót, döntően olajipari felhasználásra.

Békésben jó évet zártak a napraforgó-termelők, a betakarított átlagtermés a termőföldek adottságaitól függően rekordmennyiségű, 2,6-2,7 tonna volt hektáronként – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetkezők titkára az MTI-t.

Barabás Béla elmondta: a csapadékos időjárás ellenére Békésben jó a termés minősége, a szemek olajtartalma eléri, vagy meghaladja az ipari szabvány előírását.

Békésben 2014-ben hetvenezer hektáron termeltek napraforgót, döntően olajipari felhasználásra, itt van az országos termőterület több mint 13 százaléka.

Tavaly a megyében az átlagtermés 2,1-2,2 tonna körül alakult hektáronként, az idei évihez hasonló területen.

Az átlagosnál nagyobb hozam és az esős időjárás következtében a szokásosnál lassabban haladt a betakarítás. A termelők az elvetett terület 98-99 százalékát aratták le, a maradék 1-2 százalék az esőzések miatt kialakult belvizes területeken maradt.

Az orosházi Orosfarm mezőgazdasági társaság hektáronként 2,65 tonna napraforgó termést takarított be 2014-ben több mint kétszáz hektárról. Dominkó Sándor ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta: az olajiparnak eddig átadott tételek döntő hányadánál az olajtartalom szabvány feletti értékű, így az átvételi szerződés szerint olajprémiumban részesülnek.

Hozzátette: az olajipar tonnánkénti átvételi árai 25-30 százalékkal elmaradnak a tavalyitól.

Magyarországon a termelők ötven százaléka rendelkezik termelői szerződéssel, ők tonnánként 86-90 ezer forintért tudják értékesíteni az olajipari alapanyagot, a szabadpiaci ár ennél alacsonyabb, jelenleg tonnánként 83-84 ezer forint – tette hozzá.

(MTI)

Emelkedett a kukorica és a búza ára

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

A siker feltétele az agráriumban a digitalizáció - Agrofield 4.0 konferencia

Filozofálhatunk azon, hogy a precíziós gazdálkodás a múlt, a jelen vagy esetleg a jövő, de itt van.