Növénytermesztés
Növénytermesztés

Téliesebb időjárásra számíthatunk

Téliesebb időjárásra számíthatunk

OMSZ

Az elmúlt hét enyhe, esős időjárása többfelé sáros talajokat eredményezett. A folytatásban is változékony időre van kilátás, a hét első felében vegyes halmazállapotú, de nem nagy mennyiségű csapadékkal. A hétvégére kissé lehűl az idő, az ország északkeleti harmadán talajfagy is várható.

A mögöttünk álló héten számottevően megenyhült az idő a november végi komoly fagyok után.  Csak csütörtök reggelre hűlt nagyobb területen -5 fok alá a levegő, a többi napon legfeljebb gyenge fagyok voltak jellemzőek a leghidegebb órákban. A maximum hőmérsékletek is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakultak, néhol a 10 fokot is elérték. Összességében 2 és 15 mm közötti csapadék hullott, jellemzően eső formájában, ami nem nagy mennyiség, de a hét közepének kivételével minden nap volt több- kevesebb eső.

A november utolsó hetében kezdődött csapadékos időszakkal együtt így a talaj felső része sokfelé telített nedvességgel, a felszíne sáros, ez alól csak a déli, délkeleti megyék jelentenek kivételt. A 20 cm-nél mélyebb talajrétegekben azonban főként a Tiszántúlon, illetve Baranya és Bács-Kiskun megyékben továbbra is igen száraz a talaj, és bőven van hova leszivárogni a téli csapadéknak. Az enyhülésből adódóan a korábban a felszín közelében fagyott talaj kiengedett, és a hét végére már 3-4 fokos talajhőmérsékleti értékeket mérhettek 5 cm-es mélységben.

Az őszi vetések jellemzően nyugalmi állapotban vannak, a múlt héten már nem fejlődtek számottevően. Bár volt egy-egy nap, amikor a déli országrészben 5 fok fölé emelkedett a napi középhőmérséklet, de észrevehetően ez már nem járult hozzá a hiányosan kelt vetés erősödéséhez.

A folytatásban gyakran lesz erősen felhős az ég, a hét közepén várhatók napos időszakok és területek. A hét első felében záporok, hózáporok egyaránt lesznek, de összességében az ország nagy részén csak 2 és 5 mm közötti csapadékra van kilátás.

Csütörtökön és pénteken átmenetileg szárazabb időre lehet számítani, majd szombaton az északi területeken várható havazás, vasárnap pedig már sokfelé valószínű csapadék, északkeleten hó, máshol eső formájában.

Az elmúlt hetinél kissé hűvösebb időre van kilátás. A legalacsonyabb hőmérséklet jellemzően 0 és -5 fok között alakul, napközben pedig eleinte +1 – +6, a hét második felében 0 – +4 fokig melegszik a levegő. A talajhőmérsékletben is csökkenés várható, pénteken már csak 0 fok körül alakul az 5 cm-es mélység hőmérséklete.

Új, ősszel vethető lencsefajták

2019. május 14. 11:17

Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.

Kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet: idén 39 hibridet tesztelnek

2019. május 13. 09:37

A felhívásra a FAO 200, FAO 300, FAO 400, valamint a FAO 500 éréscsoportokban 9 fajtatulajdonos jelentkezett összesen 39 hibriddel, melyeket tíz helyszínen tesztelnek.

Díjmentes az aszálymonitoring-hálózat online felülete

2019. május 6. 14:26

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Akár talajmenti fagy is jöhet - drasztikus időjárás-változás

2019. május 3. 10:27

Már az elmúlt tíz nap esői is számottevően csökkentették a szárazságot az ország aszállyal jobban sújtott, keleti felén, és az aranyat érő csapadéknak az előttünk álló héten is jelentős utánpótlása ígérkezik. Ezzel együtt vasárnaptól átmeneti lehűlés is érkezik.

Hidegfront jön, nagyobb havazásra is számítani lehet

2019. január 2. 07:24

2019 első komolyabb havazása jöhet szombaton. Északnyugat felől kiadós csapadék érkezhet, mely túlnyomóan hó formájában hullhat le - olvasható az időkép.hu oldalon.

Reggel autózna? Ónos esőre kell számítani!

2019. január 27. 16:43

Este, éjjel keleten átmenetileg csökken a felhőzet, miközben délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és az éjszaka második felében a Dunántúlon, hétfőn már másutt is sokfelé várható csapadék: a keleti, délkeleti megyékben esőre, másutt kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékra, majd egyre inkább havazásra kell számítani.

Egy darabig nem lesz 30 fok – fázni sem fogunk

2018. május 6. 19:14

A következő napokban változékonyabb lesz az idő, a napsütés mellett többször lehetnek záporok, zivatarok.

Érkezik a tavasz, kezdődik az olvadás

2018. március 4. 19:15

A hét első felében még mínuszokra, néhol hóra, ónos esőre kell készülni. Ezzel együtt melegszik az idő.