Növénytermesztés
Növénytermesztés

A termelőknek kedvez az idei gabonaár alakulása

A termelőknek kedvez az idei gabonaár alakulása

Magyar Idők

Elégedettek lehetnek idén a gabonaárak alakulásával a hazai termelők. Ha az aratásig folytatódik az áremelkedés a világpiacon, a mögöttünk álló szűk esztendők után ismét jelentős haszonnal zárhatják a szezont a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák.

Bár a betakarításig még hónapoknak kell eltelnie, a világpiaci trendek bizakodásra adnak okot a szántóföldi növénytermesztés szempontjából. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a külföldi elemzők kisebb búzaterméssel számolnak világszerte. A Nemzetközi Gabonatanács és a francia Tallage piacelemző vállalat előrejelzése is egyetért abban, hogy az Európai Unióban és Oroszországban is visszaeshet a termelés. A korai becslések alapján az Európai Unióban durumbúzával együtt 148-151 millió tonna lehet az idei búzatermés.

Magyarországon hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor a Tallage szakértői a termőterület zsugorodása és a hozam gyengülése miatt egyelőre 4,9 millió tonna búza betakarítását valószínűsítik, ami négy százalékkal marad el az előző évi szinttől. A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 965 ezer hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag, a terület mindössze egy százalékán pusztult ki a növényzet.

Az állományok 60 százaléka volt jó és 29 százaléka közepes állapotban április elején, szemben az egy évvel korábbi 47 és 36 százalékkal. Az AKI adatai szerint a tonnánkénti átlagárak 49-50 ezer forint körül mozogtak az étkezési búza esetében április első hetében, ez 10 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának szintjét. A búzához hasonlóan a kukorica átlagára is egyre inkább megközelíti a termelők által ideá­lisnak tartott ötvenezer forintos szintet.

Az április eleji jelentések szerint a takarmánykukorica 47-48 ezer forintos tonnánkénti átlagáron cserélt gazdát. Ez az előző évinél 16 százalékkal magasabb ár. Azt, hogy a drágulás folytatódhat-e, egyelőre nem lehet megmondani. Az árak alakulására minden bizonnyal nagy hatással lesznek az idei terméskilátások, a vetés ugyanakkor még csak nemrég indult el az Európai Unióban, így hazánkban is.

Bár a gazdák korábban rendre a repce és kukorica eladásából számíthattak nagyobb haszonra, az elmúlt hónapokban egyre olcsóbban cserélnek gazdát a szállítmányok. A repcemag termelői ára itthon átlagosan 109 ezer forint volt április első hetében, ami hat százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A napraforgó ára két százalékkal esett, tonnánként 101 ezer forint körül mozgott április elején.

Növelnék a versenyképes szójatermelést

2019. december 11. 09:33

A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

2019. november 29. 15:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21. 08:56

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Duplán jó duó

2018. szeptember 11. 13:54

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel két ilyen fajta is. A hitelesség kedvéért egy olyan kísérletsorozat eredményeinek segítségével fogom bemutatni ezt, amely mindenki számára elérhető.

Gabonatermesztési kutatások Marokkóban

2018. szeptember 30. 06:21

Betekintést nyerhetünk a marokkói nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet, azaz az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) működésébe, megismerkedhetünk mátrix-rendszerben felépülő hálózatával. A Szerző kitér a molekuláris biológiai kutatásokra, a mezőgazdasági gépesítéssel kapcsolatos kutatásokra, génmegőrzésre és kalászos gabona fajtakísérletekre is.

Terményárak: várakozás és találgatás

2018. november 13. 14:16

Az árfolyamok és a piaci mozgások alapján szükséges lenne az árcsökkenés, az utóbbi időben már nem csak az orosz-ukrán, hanem az USA-beli búza is versenyképesebbé vált és hasonló tendencia érezhető Dél-Amerikából is.