Növénytermesztés
Növénytermesztés

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

Agrofórum Online

Mindenki tapasztalja az éghajlatváltozás hatásait, a nyári hőhullámok mindenkit megviselnek. Nem csak az embereket és az állatokat, de a növényeket is, a klímaváltozás miatt a növénytermesztés egyre nagyobb kihívássá válik. A szárazság és a magas hőmérséklet miatti terméskiesés mellett a helyhiánnyal is meg kell küzdeni, a két problémára egyszerre nyújthat megoldást az úgynevezett vertikális növénytermesztés, melynek segítségével akár a felhőkarcolók oldalán is ki lehet alakítani komplett veteményeseket.

Unalmas és elcsépelt témák manapság a népességszám drasztikus emelkedése, a klímaváltozás és a növénytermesztésre használható földterületek csökkenése, pedig ezek valóban komoly nehézségeket okoznak az agráriumnak. A termőterületek mérete korlátozott, egy idő után már nem lehet új területeket gazdaságosan termesztés alá vonni, a népesség viszont csak növekszik és növekszik. Egységnyi helyen az eddigiektől több növényt megtermelni nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha az éghajlatváltozás is plusz nehezítő tényezőként leselkedik a gazdálkodókra.

Zöld felületek az épületek külső oldalán

A megoldás onnan jön, ahonnan sokan nem is várnák, mégpedig a városok magasra törő épületeiből. Az emeletes épületekben létrehozott vertikális gazdaságok segítségével környezetbarát módon lehet megoldani a folyamatosan emelkedő népesség táplálását világszerte. Ezek a felfelé terjeszkedő gazdaságok az épületeken belül folyamatosan kontrollált klímával rendelkeznek, így az éghajlatváltozás nem veszélyezteti az ilyen körülmények között nevelt növényeket. További előny, hogy amennyiben nem kerülnek be kártevők és kórokozók a zárt rendszerbe, úgy a növényvédelmi költségek is minimálisra csökkennek. A szállítási költségek is megspórolhatóak, ugyanis a növények ilyen formában szinte a felhasználás pontos helyén teremnek meg, nem száz, vagy olykor ezer kilométerrel odébb.

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen. A termesztés szinte száz százalékban automatizált, a növényeknek otthonul szolgáló medencék forgó állványokon vannak elhelyezve, melyek rendszeres időközönként forognak, így minden növényt egyformán ér a mesterséges napfény. A vízben pedig a tápanyagok egyenlő eloszlását folyamatosan működő szivattyúk biztosítják.

Hidropóniás rendszer

A vertikális farmokon sikeresen termeszthetőek a levélzöldségek (például saláta és spenót), de paradicsomot, paprikát és epret is könnyűszerrel lehet termeszteni ilyen körülmények között. Ezzel az innovációval kisebb területen nagyobb mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt lehet termeszteni, ezzel biztonságosabbá és egyszerűbbé válhat a növekvő népesség élelmiszerrel történő ellátása. Emellett akár dekorációnak is kiválóak lehetnek a vertikális farmok, ugyanis emeletes épületek külső oldalán is létrehozhatóak hasonló rendszerek, ezzel hatalmas zöld felületeket lehet teremteni a városokon belül.

Sokkal kevesebb lesz a körte

2019. augusztus 22. 04:36

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Új piacokat keresnek a német búzának

2019. augusztus 17. 08:10

Szaúd-Arábia az utóbbi években a német búza legnagyobb vásárlója volt, de a német cégekre sokkal keményebb versenyfeltételek várnak, miután a szaudiak enyhítik a búza behozatalára vonatkozó minőségi előírásokat.

Agrárminiszter: a tegnap módszereivel nem lehet eredményesen megküzdeni a ma kihívásaival

2019. augusztus 16. 09:32

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

Csak közepes a termés őszi búzából

2019. augusztus 15. 13:37

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

A fenntartható mezőgazdaság záloga a digitalizáció, az innováció és a megfelelő szabályozó környezet

2018. november 20. 11:47

Az innováció fontos a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez, a gazdaság új életre keltéséhez és a fenntarthatósághoz.

Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban!

2018. október 6. 11:56

A gabonaágazat előtt álló főbb kihívásokat veszi górcső alá a GOSZ elnöke. A versenyképesség záloga a korszerű technológia alkalmazása, a termésátlagos növelése és az egységes minőségű nagy tömegű árualap előállítása.

Bayer – AGRYA összefogás született az innovatív magyar mezőgazdaságért

2018. február 26. 07:57

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA és a Bayer Hungária Kft. Együttműködésük arra a felismerésre épül, hogy a fiatal gazdálkodók által irányított versenyképes, hosszabb távon fejlődni tudó gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológiai megoldásokat.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

2019. január 15. 08:02

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.