Növényvédelem
Növényvédelem

FAO: Hamarabb búcsút inthetünk a veszélyes peszticideknek

FAO: Hamarabb búcsút inthetünk a veszélyes peszticideknek

Agrofórum Online

A FAO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen új ajánlásokat jelentetett meg a növényvédő szerek, különösen a rendkívül veszélyes kategóriába tartozók, által okozott károk csökkentésére.

A FAO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen új ajánlásokat jelentetett meg a növényvédő szerek, különösen a rendkívül veszélyes kategóriába tartozók, által okozott károk csökkentésére.

A súlyos, akut mérgező hatású szerek felelnek a mérgezéses esetek nagy részéért, főleg a fejlődő országokban, a krónikus mérgező hatásúak rákos megbetegedéseket és a gyerekek körében növekedési zavarokat okoznak.

Az iparilag fejlett országok már jórészt betiltották, vagy szigorúan korlátozták a rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatát, a fejlődő országokban azonban még széles körben használják őket.

A fejlődő országokban élő kistermelők sokszor nem rendelkeznek vagy nem használják a szükséges védőfelszerelést, miközben a háton hordott permetezőkannát részesítik előnyben, tovább növelve a kitettségüket. A tiltások sem mindig hatásosak, nehéz betartatni őket. A végeredmény pedig mérgezéses esetek sora, vegyszeres élelmiszerek és környezeti károk.

Célzott figyelem

A mérgezéses esetek többségének okozója a különösen veszélyes növényvédő szerek egy szűk csoportja, amelyek gyakorlatilag kiválthatók lennének kevésbé mérgező termékekkel vagy optimális esetben az integrált növényvédelem alkalmazásával, amely jelentősen csökkenti a növényvédő szerek használatát.

Az új ajánlások nem csupán felhívja az országok figyelmét ezen rendkívül veszélyes szerekre, de tanácsokkal is szolgálnak kezelésükre – ami, ahol a feltételek megengedik, akár adott növényvédő szer betiltását is jelentheti.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kifejlesztett növényvédő szer regisztrációs eszköztár az országok döntéshozóit segíti a nemzeti szabályozás megfelelőbb kialakításában.

Összehangolt nemzetközi cselekvés

A rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatának nemzetközi koordinációja tavaly a SAICM nemzetközi vegyianyag-kezelési konferencián merült föl komolyabban, a FAO és a WHO frissített ajánlásai ebben a folyamatban jelentenek előrelépést.

Döntéshozók ezek segítségével felülvizsgálhatják az engedélyezett növényvédő szerek lajstromát, különös figyelmet szentelve az erősen veszélyes szereknek, és nemzeti szabályozásukat a felhasználók, a fogyasztók és a környezet érdekeinek szemszögéből. Továbbá erősíthetik az integrált növényvédelmet, mint a fenntartható növényvédelem egyik pillérét.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Decembertől változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás

2019. október 7. 08:47

Az új eljárás az unióban, valamint az adott tagországban nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének kockázatát kívánja tovább csökkenteni.

Együttműködési megállapodást írt alá a kamara és a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

2019. szeptember 27. 08:02

Magyarországon a légi növényvédelemnek nagy hagyománya van, fontos technológiai eszköz a növénytermesztésben.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

2018. november 4. 08:30

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.