Pályázatok
Pályázatok

Egyre pontosabban igénylik a támogatásokat a gazdák

Egyre pontosabban igénylik a támogatásokat a gazdák

Agrofórum Online

Sikeresen zárult az idén a különböző agrár-vidékfejlesztési támogatások igénylésének időszaka. A gazdák időben be tudták nyújtani az úgynevezett egységes kérelmeket, az előzetes ellenőrzések tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a termelők nemcsak gyorsan, hanem egyre pontosabban igénylik a támogatásokat.

A kérelmeket ebben az évben először a december végén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) helyett a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus felületre tölthették fel az érintettek. A május 15-i időpontig 172 401 kérelmet nyújtottak be a gazdák, míg egy évvel korábban 25 ezerrel kevesebb, összesen 147 ezer dokumentum érkezett be az MVH-ba – derült ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

Az idén minden eddiginél több, összesen 41 különböző jogcímre pályázhattak ebben a formában a gazdák, ezzel szemben 2009-ben 16, 2016-ban pedig már 36-féle támogatást érhettek el így az érintettek. A tavalyi eredményes bevezetését követően 2017-ben tovább szélesedett az előzetes ellenőrzés lehetősége, így a Kincstár munkatársai a korábbinál több adat valóságtartalmát kontrollálhatták ebben a formában.

Az előzetes ellenőrzés célja, hogy a gazdák bizonyos hibákat, tévedéseket még időben, büntetés nélkül javíthassanak. Gyakoriak például az átfedések különböző táblarajzokon. Ezeket a tévedéseket a termelők június 19-ig szankciómentesen korrigálhatták. Az államtitkár szerint az idén összesen 26 ezer esetben volt szükség valamilyen korrekcióra, tavaly ez a szám még elérte a 47 ezret. – Megközelítőleg 60 százalékkal csökkent a problémás kérelmek száma, vagyis a mennyiségi növekedés mellett minőségi fejlődés is tapasztalható volt – mutatott rá Tállai András.

Mindez a falugazdászok érdeme is, az idén beérkezett 172 ezer kérelem mintegy 70 százalékát, vagyis 120 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keretein belül működő szakembergárda segítségével adták be a gazdák. Azok a termelők, akik jogosultak a támogatásokra, várhatóan még az idén előleghez jutnak. A Magyar Államkincstár ugyanis az előző évek gyakorlatát folytatva ebben az évben is megkezdi az előlegek kifizetését, ez október 15-e után történhet meg. A kifizető ügynökségi feladatokat ellátó szervezet az idén eddig csaknem 211 milliárd forintnyi agrár-vidékfejlesztési támogatást utalt át a gazdáknak.

(Magyar Idők)

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség

Mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban.

Meghosszabbították az ültetvénytelepítést támogató pályázat benyújtási határidejét

A megjelent módosítás szerint a kérelmeket 2018. március 8. helyett, 2018. március 14-én éjfélig nyújthatják be a mezőgazdasági termelők.

Megjelent az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat 2018. évi kiírása

A pályázható keretösszeg 40 millió forint, az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 000 forinttól 2 000 000 forintig terjedhet.

Fellebbezne? Új nyomtatvány az Államkincstártól

A jogi nyelvezet ismeretében és a jogszabályok alkalmazásában kevésbé jártas gazdálkodók számára is nagy segítséget nyújtó nyomtatványt vezetett be a Magyar Államkincstár.

2018. február 22. 12:51

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.

2018. március 7. 12:48

Őstermelői igazolvány: e-mailben jön értesítés!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara e-mailben is értesítette azokat az őstermelőket, akiknek fontos lehet az őstermelői jogviszony folyamatossága, az idén is érvényes őstermelői igazolvány.

2018. március 6. 08:51

Március 21-ig áll fenn az anyakecske birtokon tartási kötelezettség

A birtokon tartási kötelezettség 2017. december 12-től 2018. március 21-ig áll fenn.

2018. február 23. 10:38