Kedvező hírek érkeztek a vidékfejlesztési pályázatokról

Agrofórum Online

A Miniszterelnökség a napokban mintegy 42 milliárd forint élelmiszeripari forrás sorsáról döntött, ahogyan a településképi felhívásban is eredményt hirdettek. Örülhetnek a tejtermelők is, a szerkezetátalakítási program 55 milliárd forintos keretéből minden érintettnek jut támogatás.

Döntött az élelmiszeripari pályázat első szakaszának nyerteseiről a Miniszterelnökség. Az irányító hatósági feladatokat ellátó államtitkárság a napokban mintegy 42 milliárd forint értékben hozott támogató döntést a programon belül. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Időknek elmondta: az érintettek az elmúlt napokban az ügyfélkapun keresztül kapták meg az erről szóló értesítéseket, illetve ott láthatják, hogy elfogadott-e a pályázatuk.

Az első szakasz tapasztalatai azt mutatják, hogy bár nagy számban próbáltak meg forráshoz jutni a vállalkozások, a jó pályázatok száma kevés. – Bár a visszajelzések is azt mutatják, hogy szigorú szabályokat alkottunk, az Európai Bizottság jogi álláspontja miatt nem tudtunk enyhíteni a feltételeken. Sokan nem érték el az ötvenpontos minimumot, vagy el sem jutottak az értékelésig, mivel nem feleltek meg a jogosultsági feltételeknek.

Ugyanakkor aki megugrotta ezt az akadályt, szinte biztos lehet benne, hogy nyert – hívta fel a figyelmet. A legtöbb kérelmet az energiahatékonysági kritériumok nem teljesítése miatt utasította el a hatóság. – A célunk az volt, hogy olyan beruházásokat támogassunk, amelyek az energia-korszerűsítés mentén a megújuló energiák használatával is hozzájárulnak a vállalkozások versenyképességéhez.

Sajnos sokan elnagyolták ezt a kérdést, emiatt gyakran előfordult, hogy még egy jó üzleti terv ellenére sem tudott elég pontot szerezni az adott pályázat – emelte ki Kis Miklós Zsolt. A felhívás további szakaszainak értékelésén folyamatosan dolgoznak a szakemberek, napokon belül azokat a nyerteseket is értesíteni fogják, akik később nyújtották be a kérelmüket.

A tejágazat szerkezetátalakítását támogató pályázat nyerteseit szintén a napokban értesítik. Itt szinte minden kérelmet támogatni tudtak, így összesen 55 milliárd forint többletforrást kapnak a tejtermelők. Az irányító hatóság az elmúlt napokban hozzávetőlegesen húszmilliárd forintnyi településképes pályázatról is döntött, nemrég pedig az agrár-környezetgazdálkodási program második ütemében is eredményt hirdettek.

A nyertesek között mintegy 68 milliárd forintot oszt szét a Miniszterelnökség. A napokban meghozott támogatói döntésekkel együtt a 2020-ig tartó ciklusban a kötelezettségvállalás értéke – az előző időszakból áthozott összeggel együtt – 665 milliárd forintra emelkedett.

Az államtitkár szerint a következő hetekben sorra jelennek meg a pályázati döntések. Július végén minden bizonnyal a végére ér az ültetvénytelepítést célzó felhívás és az üvegházak, fóliasátrak építését célzó kiírás értékelése. Ahogyan még ebben a hónapban végeznek a gombaházak kialakítását segítő pályázattal is. Ezt követik majd az állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázatok, amelyek esetében a gazdák augusztusban kaphatják kézhez a támogatói döntést.

(Magyar Idők)

Ismét lehet méhészeti gépjárművekre támogatást kérni

A támogatást az üzemben tartáshoz kapcsolódóan megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a 2017. évben megvásárolt OBU fedélzeti rendszer költségei után lehet igényelni.

Újabb kódokkal frissült a kifizetett támogatásokat beazonosító GIRO-kódlista

Amennyiben a Magyar Államkincstár már fizetett valamely gazdálkodónak, a kapott összeget jogcímét egy kód alapján könnyen be lehet azonosítani.

Egyszerűsített eljárás segíti a gazdákat a rendkívüli egységes kérelem-benyújtás során

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egyszerűsített eljárás keretében – a kérelmek pótlólagos benyújtását a Magyar Államkincstár végzi majd a gazdálkodók helyett.

Ekkora összegű támogatásra számíthatnak az erdélyi gazdálkodók

Hektáronként 16 euró (73,6 lej) jár a szántóföldi növénytermesztőknek, esetükben a támogatási formára szánt keretösszeg 110,8 millió euró.

A magyar ásványvíz „királyhoz” került a Pepsi

A csehországi Karlovarské Minerální Vody és Balogh Levente üzletember közösen szerzik meg az amerikai PepsiCo magyarországi érdekeltségeit, míg a cseh és szlovák PepsiCo cégeket a KMW egyedül vásárolja meg.

2018. január 23. 11:52

Rövidesen vége a gépbeszerzési támogatásoknak

Nem reális veszélynek, hogy egyik napról a másikra megszűnne a területalapú támogatás, viszont egyszerű gépbeszerzési vagy építési beruházásokhoz nagyon korlátozott mértékben lesznek elérhető vissza nem térítendő támogatások.

2018. február 15. 10:06

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

2018. február 8. 09:48

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

2018. február 16. 11:00