Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést támogatja az FM

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést támogatja az FM

FM

A Földművelésügyi Minisztérium 240 millió Ft keretösszeggel 2018-ban is biztosítja a szőlőtermelők részére a 75%-os támogatást a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez. Felhívjáka termelők figyelmét, hogy a megelőzés támogatása iránti kérelmeket két körben, először 2018 márciusában lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Maga a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédőszeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen. A következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a betegség ugyan nem terjedt el az országban, ugyanakkor az agrártárca fontosnak tartja a következetes termelői megelőzést.

A megelőzéshez és a betegség megjelenése esetén a felszámoláshoz is vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe. A támogatás a növényvédőszer vételárának 75%-át, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft-ot tesz ki. A szőlőtermelők a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédőszer után is igényelhetik a 75%-os támogatást.

Azon szőlőtermelők, akik a megelőzésükhöz igényelnek támogatást, azt első körben márciusban tehetik meg. Ezt és a védekezési időszakban elvégzett növényvédőszeres kezelést követően nekik egy második kérelmet is be kell majd nyújtani augusztus 15-ig. Ugyanakkor a betegség felszámolásához kapcsolódó támogatást is ez utóbbi kérelmen – a növényvédőszeres kezelést követően, augusztus 15-ig – lehetséges majd igényelni a növényvédelmi hatóság által körülhatárolt terület vonatkozásában. A támogatásigénylés ez utóbbi teendőiről a Kincstár a későbbiekben majd egy külön közleményt fog megjelentetni.

A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak május 1-től július 31-ig tart mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál, tehát ebben az időszakban szükséges az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert kijuttatni a szőlőültetvényen.

A támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet, valamint a Kincstár növényegészségügyi megelőzés támogatásával kapcsolatban most megjelent közleménye tartalmazza, amely ide kattintva érhető el.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Késik Európa, ezzel együtt hazánk első szürete

2019. augusztus 12. 12:33

Elsőként Európában a Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését. Immár sok éves hagyomány, hogy minden évben a Balatonboglári borvidéken található Ordacsehiben kezdődik a szüret Magyarországon, így az is hagyomány, hogy a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora.

Megváltoznak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék

2019. augusztus 8. 13:16

A hivatal felügyelői a forgalmazási időszakban az előírás betartását a lerakati, illetve a késztermék szemlék során ellenőrizni fogják.

Megégette a nap a dél-francia szőlőket

2019. július 16. 14:18

A francia szőlőtermesztők általában nem félnek a melegtől ebben az évszakban, de június végi kánikula soha nem látott károkat okozott.

A szőlő- és borágazatra rekordösszegű támogatások jutnak

2018. július 11. 07:59

A Vidékfejlesztési Programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására.

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

2018. április 18. 09:45

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.

Szőlészeti sorköztárcsa Franciaországból

2019. április 2. 11:42

A QUIVOGNE mint tipikus francia cég igazán nagy tapasztalatra tett szert a tárcsás boronák gyártásában. A szőlészetek részére hagyományos- és rövidtárcsát, kultivátort, lazítót és magágykészítőt tudunk ajánlani széles palettánkról. A tárcsás boronák széles palettájának egyik különleges tagja a PXVI fantázianévre hallgató, x-elrendezésű szőlészeti sorköztárcsa.

Nyilvános a 2018. évi borszőlő átlagár előrejelzés

2018. július 23. 17:02

Ahhoz, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.