Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Bővült tavaly a bortermelés

Bővült tavaly a bortermelés

Syngenta blog

Amint a párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az OIV jelentette, a bortermelés rekordmennyiségre, 293 millió hektoliterre emelkedett világszerte, ami éppen jól jött a gyenge 2017-es eredmények után - írja a Syngenta blog.

Európa még mindig messze a piacvezető, hiszen a globális termelés közel 70 százalékát adja. Olaszország, Franciaország, Spanyolország mindegyike jelentősen megelőzi az Egyesült Államokat, hiszen tavalyi bortermelésük 22-26 százalékkal bővült az előző szezonhoz képest. Németország a nyolcadik, és Kína stabilan tartja a tizedik helyét, bár az ottani termelés visszaesett 2017-hez képest.

Hazánk a 14. helyet foglalja el a listán. Magyarországon a múlt évben 65 ezer hektáron leszüretelt szőlő mennyisége 500 ezer tonnát tett ki. Ebből mintegy 3,6 millió hektoliter bort lehet előállítani, amely nemcsak mennyiség szempontjából, de minőségét tekintve is jónak tekinthető.

A világ borfogyasztása jelentősen növekedik az ezredforduló óta, és a legnagyobb felvevő piacok az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország és Németország. Jóllehet az elmúlt évben is Olaszországban készült a legtöbb bor, ami a kivitelt illeti, Franciaország némileg többet exportált az olaszok 20 millió hektoliteres mennyiségénél, ami egyébként 6,2 milliárd eurós rekordbevételt hozott az országnak.

A római székhelyű ISMEA (Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare) adatai szerint az olasz háztartások pezsgőfogyasztása 5,4 százalékkal emelkedett, míg asztali borból 4,6 százalékkal fogyott több.

11 millió palack: ennyi magyar bort exportált a Lidl tavaly

2019. szeptember 13. 09:21

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg. Az Expo célja – a kormányzati törekvésekkel összhangban – a hazai borexport elősegítése, támogatása, ami megoldást jelenthet a hazai borászatok számára is az egyre nehezedő külpiaci értékesítésben.

2,5 milliárd forintot kapnak a szőlőtermelők

2019. szeptember 9. 08:33

Csak a Kunsági borvidéken mintegy 1900 hektáron 931 termelő döntött a zöldszüret mellett, így 270-280 ezer mázsával csökkent a várható szőlőtermés a vidéken.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.

3,5 milliárd forinttal támogatják a minőségi borok értékesítését

2019. szeptember 6. 08:03

A magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Kiugró minőségű az idei szőlő

2018. október 2. 14:05

Idén minden eddiginél korábban kezdődött, az ország nagy részén lassan véget is ér a szüret. A termelők kiváló minőségű alapanyagot adtak át, a borászok pedig bizakodók.

Hazai borászati szakbemutatót tartanak Varsóban

2019. február 26. 09:17

Varsóban idén 29 magyar borászat mutatkozik be, a rendezvényre közel kétszáz résztvevőt várnak a lengyel kereskedők, sommelierek, étterem- és borbár tulajdonosok, valamint a szakújságírók soraiból.

Nagyot csökkent a bor termelői ára

2019. július 8. 09:03

Szakértők szerint a felsorolt árak azért is megdöbbentően alacsonyak, mert Magyarországon a borszőlő termelési költségei lényegesen magasabbak, mint a nagy bortermelő nyugat-európai országokban.

Csökkennek a hazai borászatok adminisztratív terhei

2018. augusztus 4. 11:07

A július végén életbe lépett változásoknak köszönhetően többek közt egyszerűsödik a melléktermékek felhasználásáról és az ültetvények megújításához igényelhető támogatásról szóló szabályozás.