Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Hatodik alkalommal került megrendezésre a Borjog és Bormarketing Konferencia

Hatodik alkalommal került megrendezésre a Borjog és Bormarketing Konferencia

Miniszterelnökség

Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Borjog és Bormarketing Konferencia résztvevői számára 2018. március 1-jén, Budapesten.

Viski József előadásában elsőként a Vidékfejlesztési Program végrehajtásáról számolt be. Mint mondta, a rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretösszeg 88%-ára, összesen 1143 milliárd forintra vállalt kötelezettséget a Miniszterelnökség. Ez azt jelenti, hogy már több mint 169 ezer kérelem nyert támogatást.

A Miniszterelnökség ezen belül jelentős forrásokkal segíti a borászati termelőket is – húzta alá a helyettes államtitkár. A borászati termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság növelésére meghirdetett pályázat keretében például ez idáig összesen 532 kérelmet támogatott a tárca, több mint 33 milliárd forint értékben. A nyertes gazdálkodók ennek köszönhetően maximum 200 millió forint támogatással valósíthatják meg fejlesztési elképzeléseiket.

Viski József a borászati ágazat számára fontos, 2018 év elején megjelent felhívásokról is tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Mint mondta, az energiahatékonyság növelését támogató felhívás 35 milliárd forintos keretösszegéből 5 milliárd forint szolgálja az élelmiszeripari- és borászati üzemek fejlesztéseit, míg a borszőlő ültetvények telepítését támogató, mintegy 4 milliárd forintos keret terhére a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők pályázhatnak. A termelők mindkét felhívás esetében már február közepe óta benyújthatják kérelmeiket.

Aktuális hír továbbá, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja a pénzügyi lehetőségét egy újabb élelmiszeripari pályázat megnyitásának is, melynek segítségével további mintegy 30-35 milliárd forint segítené az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. A tárca ez idáig 106 milliárd forint támogatást már odaítélt az ágazat szereplői számára, ami 621 nyertes kérelmet jelent – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az előadás végén a helyettes államtitkár a vidékfejlesztési forrásból megvalósuló jégkár mérséklő rendszer kialakítására is felhívta a figyelmet. Az időjárási kockázat kezelésére nemrégiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forint vidékfejlesztési támogatást nyert el. Ennek köszönhetően várhatóan idén tavasszal megvalósul a már működő megoldásokat kiegészítő és az ezek hatékonyságát is növelő országos jégkár mérséklő rendszer kiépítése. Ezen beruházás működtetése várhatóan komoly mértékben hozzájárulhat a klímaváltozás okozta károk csökkentéséhez – tette hozzá.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Sokkal kevesebb lesz a bor idén

2019. november 23. 19:55

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19. 10:02

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

Tokaji Március nagykóstoló Budapesten

2018. március 20. 11:12

Csaknem hatvan tokaj-hegyaljai pincészet több mint 150 bora és mesterkurzusok várják az érdeklődőket a Tokaji Március nagykóstolón szombaton.

Rövidesen uniós oltalom alá kerülhetnek új magyar borászati kifejezések

2019. február 12. 07:36

Minden egyes nap késlekedés lehetőséget vesz el a magyar borászoktól, hogy az e kategóriák alá besorolható borokat a magasabb minőséget mutató címkékkel értékesíthessék az uniós tagországokban.

Hamarosan megkóstolhatjuk az idei balatoni borokat

2018. szeptember 4. 06:58

A legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye feldolgozása hamarosan befejeződik, és az Irsai Olivéré is jó tempóban halad, így hamarosan leemelhetjük az áruházak polcairól az első dél-balatoni borokat.

Növelnék a dél-balatoni borok népszerűségét

2018. február 7. 07:52

Területét tekintve a dél-balatoni az ország ötödik legnagyobb borvidéke, és mintegy háromezer ember dolgozik a szőlőtermesztésben.