Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Kegyelemdöfés a francia borszektornak?

Kegyelemdöfés a francia borszektornak?

Agrofórum Online

A fagyok tovább pusztították a COVID-19 és a Trump adminisztráció által kivetett vámok által egyébként is megtépázott francia borágazatot - írja az eater.com.

A francia borvidékeket az elmúlt évtizedek legnagyobb fagykára súlytotta. Becslések szerint a kár a szőlőültetvények mintegy 80 %-át érinti, számos esetben a termés 50 %-os kiesése várható. Eric Pastorino a Côtes de Provence Apellation elnöke úgy fogalmazott, hogy habár gyerekesnek tűnhet, de a szőlő elvesztésének érzése hasonló egy gyászélményhez, amit talán csak a szőlészek és borászok érthetnek meg.

Az elmúlt évek korántsem voltak kedvezőek a francia borászati ágazat számára: Donald Trump volt amerikai elnök vámokat vetett ki a francia borimportra. A 25%-os tarifa nagy csapást jelentett a borászok, forgalmazók és kiksereskedők számára, és bár a járvány az embereket több alkohol fogyasztására “ösztökélte”, világszerte éttermeket és bárokat is bezárásra kényszerített, így a pincészeteknek kevesebb stabil ügyfelük maradt. A francia borexport mintegy 14 %-kal esett vissza 2020-ban a CNN tudósítása szerint.

A fagy idén különösen pusztító hatást gyakorolt, amely egy szokatlanul meleg, a növények gyorsabb növekedését serkentő időszakot követett. A borászok tűzgyújtással igyekeztek enyhíteni a károkat a szőlőkben, de ez gyakran nem bizonyult elégségesnek. Emmanuel Macron jelezte az állam támogatási szándékát a gazdasági károk enyhítése céljából.

A fagy nem csak a szőlőültetvényeket érintette, hanem többek között a mandula és céklaállományok is sérültek az áldatlan időjárási körülmények következtében, és ez a legújabb példája annak, hogy a klímaváltozás miként veheti elejét az élelmiszer-ellátás zavartalan működésének. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Mivel tudom megakadályozni a lisztharmat fertőzését a szőlőnél?

2023. június 28. 04:38

Házikertben a szőlőn megjelent a lisztharmat. Az utolsó permetezésem ellene 06.15-én volt Topas+Ridomil Gold+Thiovit kombinációval. A fertőzést mivel tudom blokkolni? A felszívódó szernek 10 nap után nem kellene hosszabb védelmet nyújtani?

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

2018. április 18. 09:45

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.