Kegyelemdöfés a francia borszektornak?
A fagyok tovább pusztították a COVID-19 és a Trump adminisztráció által kivetett vámok által egyébként is megtépázott francia borágazatot - írja az eater.com.
A francia borvidékeket az elmúlt évtizedek legnagyobb fagykára súlytotta. Becslések szerint a kár a szőlőültetvények mintegy 80 %-át érinti, számos esetben a termés 50 %-os kiesése várható. Eric Pastorino a Côtes de Provence Apellation elnöke úgy fogalmazott, hogy habár gyerekesnek tűnhet, de a szőlő elvesztésének érzése hasonló egy gyászélményhez, amit talán csak a szőlészek és borászok érthetnek meg.
Az elmúlt évek korántsem voltak kedvezőek a francia borászati ágazat számára: Donald Trump volt amerikai elnök vámokat vetett ki a francia borimportra. A 25%-os tarifa nagy csapást jelentett a borászok, forgalmazók és kiksereskedők számára, és bár a járvány az embereket több alkohol fogyasztására “ösztökélte”, világszerte éttermeket és bárokat is bezárásra kényszerített, így a pincészeteknek kevesebb stabil ügyfelük maradt. A francia borexport mintegy 14 %-kal esett vissza 2020-ban a CNN tudósítása szerint.
A fagy idén különösen pusztító hatást gyakorolt, amely egy szokatlanul meleg, a növények gyorsabb növekedését serkentő időszakot követett. A borászok tűzgyújtással igyekeztek enyhíteni a károkat a szőlőkben, de ez gyakran nem bizonyult elégségesnek. Emmanuel Macron jelezte az állam támogatási szándékát a gazdasági károk enyhítése céljából.
A fagy nem csak a szőlőültetvényeket érintette, hanem többek között a mandula és céklaállományok is sérültek az áldatlan időjárási körülmények következtében, és ez a legújabb példája annak, hogy a klímaváltozás miként veheti elejét az élelmiszer-ellátás zavartalan működésének.