Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Kiugró minőségű az idei szőlő

Kiugró minőségű az idei szőlő

Magyar Idők

Különleges szezon volt az idei a hazai szőlőtermelők és borászatok szempontjából is. A korán jött nyár és a meleg idő jót tett a termésnek, minőségi és mennyiségi szempontból sincs ok a panaszra, a bőséges hozam ugyanakkor feladta a leckét a pincészeteknek. Sok esetben erőn felül kellett teljesíteni ahhoz, hogy minden beérkezett tételt időben feldolgozzanak - írja a Magyar Idők.

Idén minden eddiginél korábban kezdődött, az ország nagy részén lassan véget is ér a szüret. A termelők kiváló minőségű alapanyagot adtak át, a borászok pedig bizakodók.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára a Magyar Időknek elmondta: vannak eltérések az egyes borvidékek között. A klímaváltozás idei hatásai miatt is több szempontból különleges lesz a 2018-as évjárat.

– Természetesen vannak eltérések az egyes borvidékek eredményei között. Van, ahol már a szőlő több mint 95 százalékát betakarították, a pincészetek a feldolgozással is végeztek, sőt az újborok közül néhány tétel a fogyasztók asztalára került.

Ugyanakkor elsősorban a kék szőlőfajták termesztői körzetében még javában tart a szüret, ahogy a tokaji borvidéken sem végeztek a munkálatokkal – emelte ki.

Utóbbi esetében elsősorban a száraz és az alapborok elkészítésére szánt szőlőket szedték le, a késői szüretelésű és a szamorodni bornak szánt szőlő is a tőkéken van még, a termelők többsége várja az aszúsodást.

A szakember szerint az idei minőségi szempontból kiemelkedő évjárat lehet, ezt támasztják alá az első jelentések is. Mennyiségi szempontból pedig a tavalyinál magasabb termés valószínűsíthető az előzetes adatok alapján.

A szezon különlegessége ugyanakkor nemcsak a szőlőtermelői, hanem a borászati oldalon is megmutatkozott.

A meleg hatására összetorlódtak a fajták, a pincészetekbe ezért rövid időn belül nagy mennyiségű szőlő érkezett be, amit mielőbb fel kellett dolgozni. – Szerencsére az elmúlt időszak vidékfejlesztési támogatásainak köszönhetően a borászatok megfelelő technológiai háttérrel rendelkeznek, így döntő többségük kiválóan helytállt, és a hirtelen bezúduló nagy mennyiségű tételt is alapvetően gond nélkül fel tudták dolgozni – emelte ki Brazsil Dávid.

Ugyanakkor hozzátette: voltak olyan pincészetek is, ahol két-három napra le kellett állniuk a felvásárlással, hogy a szükséges fejtéseket elvégezhessék annak érdekében, hogy a szerződött partnerek szőlőjét gond nélkül át tudják venni.

Az árakkal kapcsolatban elmondta: tapasztalataik szerint egyre nagyobb jelentősége van a termelők és a borászok közötti szerződéses kapcsolatnak. – A szőlősgazdák és a borászatok közé hidat kell építeni, ezt a HNT már korábban megfogalmazta.

A termelőknek, de a borászatoknak is nagyon fontos, hogy élő szerződéssel álljanak neki az évnek – jegyezte meg. Azok a termelők, akik jó kondíciójú ültetvénnyel rendelkeznek és szerződéses viszonyban állnak valamelyik pincészettel, az egy hektárra vetített jövedelem szempontjából az előző évhez hasonló vagy azt meghaladó eredményekkel zárhatják az évet.

A borászatok ugyanis – a nagyobb hozam ellenére – akár erőn felül is átvették a szőlőt a szerződéses partnereiktől.

Természetesen ez a szezon sem volt teljesen zökkenőmentes. Főleg azon gazdálkodóknak, akik nem rendelkeztek ilyen kapcsolatokkal, gondjuk adódhatott az értékesítéssel. Emellett volt egy-két fajta, amelyet a szűkülő kereslet miatt nehezebb volt eladni.

Tipikus példa erre a leányka esete. – Egyik évről a másikra megszűnt az a piac, ahová eddig eladták a leánykából készült bort, így az egyetlen hazai borászat, amely döntően és nagy mennyiségben feldolgozta ezt a fajtát, nem tudta átvenni a szőlőt a termelőktől. Ez jelentős piaci zavarokat okozott – fogalmazott a főtitkár.

Ezt a problémát ugyanakkor csak hosszú távon lehet megoldani. A HNT szakmai álláspontja szerint – amelyet az ágazati stratégiában megfogalmaztak – a cél az átgondolt telepítéspolitika, amelynek legfontosabb eleme a piac.

A termelőknek már a telepítés előtt konzultálniuk kell a borászatokkal, hogy milyen típusú, fajtájú és minőségű szőlőre van szükség. Vagyis olyan fajtákat kell termelni, amelyekre a piacon is kereslet van.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Hogyan lehet a zöld cserebogár ellen védekezni szőlőben?

2019. június 21. 08:36

K. Vilmos kérdése: Szőlőmben zöld színű bogarak rágják a leveleket. Mit tehetek ellenük?

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

Arany termett a Mátraalján

2023. április 10. 07:34

„Késői szüretelésű nagy fehérborok jegyeit magán hordozza, de mindemellett friss, fickándozó, gyümölcsös.” Így jellemezte Maróti Attila a Zenit borát, amely aranyat hozott számára fehérbor kategóriában, a Syngenta borversenyén.