Terményárak
Terményárak

A jobb időjárás miatt csökkent a búza ára

A jobb időjárás miatt csökkent a búza ára

Agrofórum Online

A búza ára 1,4 százalékkal a vékánkénti 508,75 dollárcentes értékre csökkent, pedig napközben 51662 dollárcentig erősödött a kurzus.

Ezzel nagyjából az egy hónappal ezelőtti szinten áll az árjegyzés, amely október 21-én az 533 dollárcentes szint felett is járt.

A jelenlegi árcsökkenést az okozta, hogy a szakértők szerint az időjárás jobbra fordulásával enyhültek azok az aggodalmak, amelyek szerint a hideg időjárás kárt tehet a földeken a főbb termőterületeken. “A búza árának csökkenése nyomást gyakorolt a kukorica árára, amely ezzel párhuzamosan erősödött” – vélekedett Tomm Pfitzenmaier, az iowai Summit Commodity Brokerage elemzője a Thomson Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A kukorica ára 0,3 százalékkal a vékánkénti 375,75 dollárcentes szintig emelkedett. Így az október közepétől a hét elejéig tartott folyamatos árcsökkenést követően stabilizálódni látszik a kukorica kurzusa. Október 13-án a 400 dollárcentes szint körül járt az árjegyzés, amely kisebb emelkedésekkel 373-ig csökkent a hét elejére. Azóta a 373-377-es sávban oldalaz a kukorica. Az Egyesült Államok mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint a múlt héten a kukorica 66 százalékát takarították be az országban, az elemzők 68 százalékra számítottak, de több éves átlagban ilyenkor már 85 százalékon szoktak állni a termelők. A hideg és nedves időjárás lassította a betakarítási munkákat, ami a szójabab piacára is hatással volt az elmúlt időszakban.

A szójabab egyébként a 915 dollárcentes vékánkénti szinten stagnált. Itt még mindig a kereskedelmi tárgyalások vontatott haladásával indokolják a stratégák a lelassult piacot. Donald Trump amerikai elnök kijelentése szerint “hamarosan” befejeződhetnek a tárgyalások Pekinggel, ám újabb részletek nem kerültek napvilágra. Többen is azt remélik, hogy a megállapodást még azelőtt megkötik, hogy a rivális dél-amerikai termelők megkezdenék a betakarítást a jövő év elején. “Nem zárható ki, hogy 2020-ban is Dél-Amerikából vásárol majd jelentős mennyiségű szóját Kína, ugyanis vélhetően messze nem vagyunk még olyan közel a megállapodáshoz, mint azt sokan gondolják” – mutatott rá Brian Hoops, a Midwest Market Solutions amerikai brókercég alelnöke, akit a CNBC idézett. Szerinte hatvan napon belül kellene tető alá hozni a megállapodást, különben Kína nem az Egyesült Államokból vesz majd szójababot.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Kína emelte az amerikai szójabab importját

2019. december 11. 12:17

A kereskedelmi tárgyalások folytatódnak, vasárnap jár le egy fontos határidő, amennyiben addig nem sikerül legalább részben megállapodni, emelkedhetnek az amerikai vámtarifák, és ismét elmérgesedhet a viszony a két nagyhatalom között.

Az exportőrök kitartása eredményt hozott

2019. december 10. 06:37

A búza piacán látható leginkább, hogy ha egy nagy termelő ország tudatosan értékesíti terményét, az a piaci folyamatokban előnnyel jár.

Öt nap után emelkedik a kukorica ára

2019. november 7. 04:47

A kukorica és a búza is drágult, de a szójabab piacán továbbra sem figyelhető meg élénkülés.

Augusztus 20-án hirdetik ki a kenyérverseny nyertesét

2019. július 13. 18:46

Az ötfős szakmai zsűri kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének keretében. A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult három kategóriában.

Gabonatermesztési kutatások Marokkóban

2018. szeptember 30. 06:21

Betekintést nyerhetünk a marokkói nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet, azaz az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) működésébe, megismerkedhetünk mátrix-rendszerben felépülő hálózatával. A Szerző kitér a molekuláris biológiai kutatásokra, a mezőgazdasági gépesítéssel kapcsolatos kutatásokra, génmegőrzésre és kalászos gabona fajtakísérletekre is.

Hamarosan befejeződik az aratás Békés megyében

2019. október 29. 08:47

A kukorica és a napraforgó termésátlaga a vártnál jobb lett, az őszi búzát és a repcét termesztők azonban nagyon kedvezőtlen évet zártak.