Terményárak
Terményárak

A nagy termelők közül csak Lengyelországban lesz több repce

A nagy termelők közül csak Lengyelországban lesz több repce

Syngenta Blog

Az enyhe tél révén megfelelően fejlődött a repce Európában, ugyanakkor ez a rovarkártevők nagyobb számával is fenyeget.

Az elmúlt évben a súlyos szárazság miatt az Európai Unióban a repce vetésterülete jelentősen csökkent. Emiatt az elemzők úgy vélik, hogy idén legfeljebb a tavalyi 20 millió tonnás termésre számíthatunk, ami egyébként hat éve a legalacsonyabb szint volt – emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

Franciaországban nagyon várják az esőt, mivel egyes régiókban a talaj nedvessége igen alacsony, és a téli csapadékmennyiség nem csökkentette a tavalyi szárazság hatásait. Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a repce 1,3 millió hektáros vetésterülete közel 17 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, miután időben figyelmeztették a gazdálkodókat, hogy más növényekkel helyettesítsék a repcét.

Németországban ugyan jól fejlődik a repce, de a vetésterület 25 százalékos jelentős csökkenésének hatása felülmúlja a hozamnövekedést. Ezt látszik megerősíteni a német mezőgazdasági szövetkezetek előrejelzése, amely szerint az idén mintegy 13 százalékkal 3,19 millió tonnára csökken a termés.

Nagy-Britanniában a tavalyi 2,1 millió tonnánál biztosan kevesebb lesz a termés, miután 3 százalékkal kisebb területen vetettek repcét, ráadásul a rovarok is megtámadták a földeket.

Lengyelországban ugyanakkor nagyon jók a kilátások. Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője elmondta a hírügynökségnek, hogy noha 5 százalékkal kisebb területen, körülbelül 771 000 hektáron terem a repce, legtöbb régióban a növények állapota jó vagy nagyon jó, így a tavalyinál várhatóan 6 százalékkal többet, nagyjából 2,4 millió tonnát takaríthatnak be.

A szója ára csökkent, de a búza és a kukorica drágult

2019. szeptember 19. 08:47

A kínai szójavásárlásokkal kapcsolatos hírek is alátámasztották a csökkenő trendet.

Nem a spekuláció miatt alacsony a kukorica ára

2019. szeptember 18. 12:20

Szeptember második hete jobb hangulatban telt, az árak csökkenése az európai piacokon megállt és némi hezitálás után követte az amerikai árak emelkedő trendjét.

Egyhetes csúcsra drágult a kukorica jegyzésára

2019. szeptember 13. 05:36

A vékánkénti 362 dollárcentes árfolyam fölött is kötöttek az árupiacon a kukoricával. Ez egyhetes csúcsot jelent, a kurzus már korrigál a 360 dollárcentes szint közelébe.

Megjelent: A nagy hozamok a mélyben gyökereznek

2018. augusztus 22. 11:22

Ingyenesen letölthető, gyakorlatias szakkönyv a RAPOOL kiadásában, amelynek fókuszában a repce ideális gyökérrendszerének kialakítása áll.

Fehérpenész, fóma, vetésfehérítő, kalászfuzáriózis – védekezni kell!

2018. május 9. 09:39

Az őszi káposztarepce elvirágzóban van. A növényvédelemben most elsősorban a becők védelmére kell összpontosítani. A kalászosok is védelemre szorulnak!

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23. 04:36

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.