Terményárak
Terményárak

A nagy termelők közül csak Lengyelországban lesz több repce

A nagy termelők közül csak Lengyelországban lesz több repce

Syngenta Blog

Az enyhe tél révén megfelelően fejlődött a repce Európában, ugyanakkor ez a rovarkártevők nagyobb számával is fenyeget.

Az elmúlt évben a súlyos szárazság miatt az Európai Unióban a repce vetésterülete jelentősen csökkent. Emiatt az elemzők úgy vélik, hogy idén legfeljebb a tavalyi 20 millió tonnás termésre számíthatunk, ami egyébként hat éve a legalacsonyabb szint volt – emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

Franciaországban nagyon várják az esőt, mivel egyes régiókban a talaj nedvessége igen alacsony, és a téli csapadékmennyiség nem csökkentette a tavalyi szárazság hatásait. Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a repce 1,3 millió hektáros vetésterülete közel 17 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, miután időben figyelmeztették a gazdálkodókat, hogy más növényekkel helyettesítsék a repcét.

Németországban ugyan jól fejlődik a repce, de a vetésterület 25 százalékos jelentős csökkenésének hatása felülmúlja a hozamnövekedést. Ezt látszik megerősíteni a német mezőgazdasági szövetkezetek előrejelzése, amely szerint az idén mintegy 13 százalékkal 3,19 millió tonnára csökken a termés.

Nagy-Britanniában a tavalyi 2,1 millió tonnánál biztosan kevesebb lesz a termés, miután 3 százalékkal kisebb területen vetettek repcét, ráadásul a rovarok is megtámadták a földeket.

Lengyelországban ugyanakkor nagyon jók a kilátások. Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője elmondta a hírügynökségnek, hogy noha 5 százalékkal kisebb területen, körülbelül 771 000 hektáron terem a repce, legtöbb régióban a növények állapota jó vagy nagyon jó, így a tavalyinál várhatóan 6 százalékkal többet, nagyjából 2,4 millió tonnát takaríthatnak be.

Ötéves csúcsra drágult a kukorica

2019. július 16. 04:37

A kukorica piacán az elmúlt időszak túlságosan is meleg és száraz időjárása okozott aggodalmakat. A kedvezőtlen időjárás hajtotta felfelé az árakat.

Tíz napos csúcsra drágult a szója

2019. július 12. 09:21

Vékánként a 913 dollárcentes szintig drágult a szója ára az árupiacokon. Ezelőtt utoljára július legelején, azt megelőzően pedig június 25-én járt hasonló szinteken a szója ára.

Terményárak: a minőség lehet most a legfontosabb tényező

2019. július 10. 13:53

Június vége, július első napjai hőségriadókkal és extrém meleg időjárással telt Európában és ez határozta meg a piacok hangulatát is.

A kedvezőtlen időjárás miatt drágulnak a gabonák

2019. július 4. 07:58

A búza 2,4, a szója 1,1, a kukorica pedig 4,1 százalékkal drágult, ennek oka főként a kedvezőtlen időjárás.

RAPOOL-REPCÉK: SHREK – a zöld óriás

2018. július 29. 18:28

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.

Veszélyes kártevők: Repcebecő-ormányos

2019. június 4. 10:52

A repcén táplálkozó ormányosbogarak közül a legnagyobb kárt a repcebecő-ormányos okozhatja, hiszen a lárva a magkezdeményeket és a magvakat rágja. Ezzel a közvetlen kártételével önmagában is nagy veszteséget okozhat, de közvetett kártétele is jelentős.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.