Terményárak
Terményárak

A szója ára csökkent, de a búza és a kukorica drágult

A szója ára csökkent, de a búza és a kukorica drágult

Agrofórum Online

Az Egyesült Államok középnyugati vidékein enyhültek azok a kockázatok, amelyek szerint a későn ültetett szójabab-ültetvények nagymértékben károsodhatnak az esetleges fagyok miatt. Részben ezzel is magyarázható, hogy 0,6 százalékkal vékánként 889,12 dollárcentre csökkent a szójabab ára. A kínai szójavásárlásokkal kapcsolatos hírek is alátámasztották a csökkenő trendet.

A búza és a kukorica ára azonban emelkedett a kereslet növekedése miatt. A déli féltekéről érkező hírek száraz időjárásól és kisebb terméskilátásokról szóltak a CNBC által idézett Reuters szerint. A kukorica 1,1 százalékkal vékánként 371,9 dollárcentig, míg a búzáé 1,2 százalékkal 489,6 dollárcentig drágult. Az ár emelkedésében az is szerepet játszhatott, hogy a szaúd-arábiai olajfinomítók elleni támadások miatt emelkedő olajár kicsit magával húzta a bioüzemanyagok alapanyagát is adó növények árát.

Sokat esett a búza ára

2019. december 7. 05:38

A búza jegyzésára 0,7 százalékkal a tonnánkénti 191,2 dollárnak megfelelő szintig csökkent Chicagóban. A termék kurzusa négy hónapja nem zuhant annyit egy hét alatt, mint most.

A kereskedelmi konfliktus enyhülésében reménykedők miatt drágult a szójabab

2019. december 6. 09:33

Egyértelműen a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhülésével kapcsolatos hírek mozgatták felfelé az elmúlt egy hónapban 4,4 százalékkal csökkenő szójabab kurzusát.

Javult a befektetői hangulat a gabonapiacon

2019. december 5. 09:03

A szójabab kereskedésében a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények hozták be a vevőket a parkettre.

Nem talál magára a szójabab árjegyzése

2019. december 4. 04:36

Az elmúlt időszakban a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások fogták vissza a szójabab árát.

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.

Árcsökkenéssel kezdték a hetet a fő gabonafélék

2019. november 19. 09:35

A kukorica 0,6, a búza 0,1 százalékot vesztett értékéből, ám később a búza kurzusa magára talált és 0,4 százalékos plusszal a vékánkénti 504 dollárcentes szint közelébe kapaszkodott a kurzus.

Olajozottan az olajosmag piacról

2019. március 12. 15:37

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

Kína is felfüggesztheti az agrártermékekre kivetett vámot

2019. november 5. 12:21

Az eddigi hírek szerint Kína és az Egyesült Államok álláspontja jelentősen közeledett az utóbbi hetekben, már arról is egyezkednek, hogy hol írják majd alá a megállapodást.