Terményárak
Terményárak

Havi csúcsra emelkedett a kukorica ára

Havi csúcsra emelkedett a kukorica ára

Kép: Valtra Gobal

Nem alakult ki határozott kereskedési irány csütörtökön az agrárpiacokon, sem Európában, sem a tengerentúlon. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica pedig 1,1 százalékkal drágult. A szójabab kurzusa 1,3 százalékkal, a repcéé 0,2 százalékkal csökkent. Európában a repce és a takarmánybúza olcsóbb lett, a malmi búza stagnált a következő határidőre, miközben a kukorica ára emelkedett.

Az amerikai kukorica határidős árszintje egy hónapon belül a legmagasabbra emelkedett csütörtökön, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) erősebb keresletet prognosztizált az etanolgyártók és az exportőrök felől a következő betakarítás előtt.

A szójabab kerekedése vegyes volt, mivel az USDA havi kereslet-kínálat jelentésében váratlanul csökkentette a feldolgozók nyári keresletkilátásait. Ez a vártnál valamivel nagyobb készleteket eredményezhet a jelenlegi termesztési időszak végén.

A búza ára is csökkent, mivel a készlet és termés-előrejelzések összhangban voltak a várakozásokkal.

A gabonakereskedők a kukorica- és a szójatermesztés időjárási viszonyaira koncentrálnak az Egyesült Államok középnyugati részén.

Az USDA előrejelzése szerint az Egyesült Államok kukoricakészlete az elmúlt nyolc évben a legkisebbre zsugorodik az etanol és az export szektor növekvő kereslete miatt. Az ügynökség emellett élesen csökkentette a brazil kukorica betakarítási kilátásait.

Csütörtökön korábban a brazil CONAB csaknem 10 millió tonnával csökkentette kukoricatermés-előrejelzését a májusi becsléshez képest.

„Megerősítést nyertünk a szigorúbb dél-amerikai készletekkel kapcsolatban, és ezért a kukorica piacán a következő hat hónap a globális ellátásról szól majd” – mondta Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics elnöke.

Európában sem volt egyértelmű trend a parketten. A kukorica pluszban, a takarmánybúza és a repce pedig mínuszban zárt, miközben a malmi búza árszintje stagnált. Párizsban egy tonna malmi búza szeptemberre ugyanúgy 212,5 euróba került tonnánként, mint előző nap. A forgalom pedig meglehetősen élénk volt, összesen 27 075 kontraktus jött létre. Decemberre 22 808 üzletet kötöttek, itt 25 eurócentes mínusz után 212,25 euróba került egy tonna. A repce 4,75 eurós lejtmenetet követően 529,75 euró/tonnába került. A kukorica kereskedése ezzel szemben pluszt hozott, a 262 euró/tonnás árszint 1,75 eurós áremelkedést jelentett. Londonban a takarmánybúza árszintje 1,2 angol fonttal 198 angol font/tonnára mérséklődött.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Csaknem két hónapos mélyponton a szója ára

2019. november 22. 09:17

Fél százalékkal 900,68 dollárcentre csökkent a szója vékánkénti ár Chicagóban. Hasonló szinteken utoljára szeptember végén járt a termény árjegyzése.

A friss készletadatok hírére csökkentek a terményárak

2022. december 10. 10:03

Csökkent a chicagói szójabab ára pénteken, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) növelte a globális végkészletekre vonatkozó becslését.

Határszemle a repcetáblákon

2023. március 6. 11:41

Megérkezett a tavasz, lassan kitavaszodik, érdemes összefoglalni, mi történt eddig a repcevetésekkel, hogyan jutottunk el a mostani állapotokhoz.

A búza, a kukorica és a szójabab is olcsóbb lett

2020. december 5. 06:03

Európában a tegnapihoz hasonlóan alakult az összkép, alapvetően a vevők domináltak, hiszen a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is olcsóbb lett. Párizsban továbbra is a repce jelentett kivételt a maga drágulásával.