Terményárak
Terményárak

A hazai paradicsom ára emelkedett, az importé csökkent

A hazai paradicsom ára emelkedett, az importé csökkent

Agrárgazdasági Kutató Intézet

Az idei év 1–45. hetében a termesztőberendezésből származó paradicsom ára emelkedett az előző év azonos időszakához képest: a gömb típusúé 7 százalékkal (460 forint/kilogramm), a fürtösé 8 százalékkal (554 forint/kilogramm). A szabadföldi termesztésből származó gömbparadicsom termelői ára 38 százalékkal volt magasabb (168 forint/kilogramm) 2018. 33–39. hetében az az előző év azonos időszakához képest. Mindez az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb elemzéséből derült ki.

Globálisan csökkent az ipari paradicsom mennyisége

A paradicsomfeldolgozók világszövetségének (WPTC) októberi jelentése szerint globális szinten az ipari paradicsom mennyisége 9,2 százalékkal 34,3 millió tonnára csökkent 2018-ban az egy esztendővel korábbihoz képest. A nagyobb európai ipariparadicsomtermelők közül Olaszországban 11 százalékkal 4,65 millió tonnára, Spanyolországban 16 százalékkal 2,80 millió tonnára, Portugáliában 26 százalékkal 1,15 millió tonnára csökkent a betakarított mennyiség.

Az Európai Unió paradicsomkereskedelmének döntő hányada a tagországok között zajlik. Az EU belső piacán a legnagyobb paradicsomexportőr Hollandia, amely kivitelét az EU belső piacára 3 százalékkal 647 ezer tonnára növelte 2018 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A második legnagyobb exportőr Spanyolország 1 százalékkal 539 ezer tonnára mérsékelte kiszállítását ugyanekkor. A legnagyobb paradicsomimportőrök Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország.

A közösség paradicsom-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országokkal szemben negatív. Marokkóból 5 százalékkal 285 ezer tonnára nőtt, ugyanakkor Törökországból 5 százalékkal 73 ezer tonnára csökkent a beszállított mennyiség 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A közösség határain kívülről érkező paradicsom legnagyobb vásárlói Franciaország és az Egyesült Királyság.

Az unió harmadik országokba irányuló kivitele 10 százalékkal 87,9 ezer tonnára csökkent 2018 első nyolc hónapjában, a legnagyobb kiszállító Hollandia volt (32,1 ezer tonna). Az oroszországi exportpiac kiesését követően a meghatározó exportpiaccá Fehéroroszország vált. Oroszország mindeközben növelte a paradicsom termelését (2018-ban 310 ezer tonna).

Magyarországon emelkedett a paradicsom ára

Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége – a WPTC jelentése szerint – az előző évihez hasonlóan 106 ezer tonna körül alakulhat 2018-ban. Szakértők szerint a hajtatott paradicsom termésében az augusztusi meleg mennyiségi és minőségi kárt okozott, az idén 360-370 hektáron az előző évihez hasonlóan 125-130 ezer tonna étkezési paradicsom termett.

A friss vagy hűtött paradicsom külkereskedelmi forgalmának passzívuma 2018 első nyolc hónapjában 3,83 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest (4,18 milliárd forint). Az import 6 százalékkal 11,47 ezer tonnára emelkedett. A beszállított mennyiség Spanyolországból 2 százalékkal 4,11 ezer tonnára, Németországból 14 százalékkal 2,04 ezer tonnára nőtt, ugyanakkor Olaszországból 20 százalékkal 737 tonnára esett a megfigyelt időszakban. A kivitel 4 százalékkal 3,27 ezer tonnára csökkent, döntően Románia (1,13 ezer tonna) és Ausztria (1,03 ezer tonna) felé.

Az idei év 1–45. hetében a termesztőberendezésből származó paradicsom ára emelkedett az előző év azonos időszakához képest: a gömb típusúé 7 százalékkal (460 forint/kilogramm), a fürtösé 8 százalékkal (554 forint/kilogramm). A szabadföldi termesztésből származó gömb paradicsom termelői ára 38 százalékkal volt magasabb (168 forint/kilogramm) 2018. 33–39. hetében az előző év azonos időszakához képest. Az import gömb paradicsom nagykereskedelmi ára 22 százalékkal 442 forint/kilogrammra, a fürtös paradicsomé 15 százalékkal 528 forint/kilogrammra csökkent 2018 1–45. hetében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Agrárgazdasági Kutató Intézet teljes zöldségpiaci jelentésének letöltése >>>

Terményárak: korrekció az árakban, de nem fundamentális okok miatt

Végre megállt az árcsökkenés a terménypiacokon és némi erősödés volt megfigyelhető az árakban, de ez azonban inkább korrekció, mint trendforduló.

Olajozottan az olajosmag piacról

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

Terményárak: 2019 átlagos év lehet átlagos árakkal?

Az első márciusi hét nem hozott megnyugvást, a piacokon továbbra is a csökkenő tendencia volt jellemző.

Terményárak: új termésű árszintek ó-termésű készletekre

Az elmúlt napokban a vevők részéről a kínálat agresszív és jelentős megugrásáról érkeztek hírek, van olyan piacunk, ahol a vevői igénnyel szemben 10-szeres kínálat jelent meg.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

2018. december 20. 08:15

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

2018. február 6. 12:17

35 százalékkal kisebb a paradicsom vetésterülete

A gabonafélék vetési állapota országosan, egyelőre15 százalékos készültséget mutat.

2018. május 3. 10:50

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.

2018. április 30. 08:17