Terményárak
Terményárak

Javuló hangulat a politikában – kedvező változás a termelőknek

Javuló hangulat a politikában – kedvező változás a termelőknek

Agrofórum Online

Október középső hete megint a politikai enyhülésről szólt és ez a hagyományos fundamentális tényezőkkel együtt segítette a terménypiacokon a további áremelkedés kialakulását.

A búza nemzetközi kereskedelmében kulcs-szerepet játszó Oroszország idei termését az amerikai becslések nem változtatták az elmúlt hetekben, de most már újabb orosz előrejelzések szólnak a várt 72,5 millió tonnás termésnél többet – legalább 75 millió tonnát. Ennek elvben árcsökkentő hatása lehetne a piacokra, de a piacok már szeptember folyamán ezt beárazták így nagyobb hatása volt a kereslet élénkülésének.

Ezek közül is ismételten Egyiptom volt a meghatározó – heti tenderén ismételten emelnie kellett az elfogadott árakat. Az orosz és ukrán eredetű áru mellett francia árut is vásároltak, 8 – 11 USD/to-val magasabb áron. Ez önmagában is árfelhajtó volt, de emellett még más nagyobb tendereket is kiírtak a világban, ezért is lett folyamatos a jegyzések emelkedése.

A kukorica párizsi jegyzése is tudott valamelyest emelkedni, itt azonban nincs ilyen jellegű kereslet-élénkülés, sokkal inkább a szimpátia hatott. A búza árának emelkedése tudta erősíteni a jegyzést, de lényegesen kisebb mértékben, mint amit a búzánál láthattunk.

Az olajosmagvak a hét végére tudtak valamelyest stabilizálódni, a repce megint kilógott a sorból, jelentősen gyengült a hét folyamán. Itt szerepet kapott az is, hogy az ukrán napraforgótermésről jó hírek érkeztek és ez a növényolaj piacon növekvő versenyt hozhat. Az elmúlt hetekben az ukrán terméseredményeket folyamatosan követő francia termésbecslő cég a hét végén jelezte, hogy Ukrajna nagy részén akár 10 %-kal is nagyobb hozamokat mérnek, mint a tavalyiak voltak. Kelet-Ukrajnában van olyan megye, ahol a hozamtöbblet 40 % fölötti! Ezek a megyék adják a terület nagyobb részét, így reális további növekedés a termésben is.

A jegyzéseknél látható, hogy a szeptember elejei mélypontról el tudott mozdulni a piac, s bár ehhez szükséges a politikai helyzet normalizálódása, az is érzékelhető volt, hogy a szeptember elejei árszintek már a kínálat erőteljes visszahúzódását eredményezték. A fizikai piacokon is követhető, hogy az európai termények versenyképessége nőtt és így az export tavalyi visszaesését a korábbi üzletmenethez történő visszatérés követi.

A hazai árakban ez a folyamat nem érzékelhető és kérdéses, mikor történik meg a váltás. A búza esetében a kínálat alapvetően a jó minőségű tételeket hozza fel, míg az export a hagyományos euró minőséget keresi. Itt is tovább tolódott a szállítási határidő és most már szinte kizárólag jövő év első negyedévére lehet új kötések létrehozni. Léteznek még korábbi eladások, amelyekre a kereskedők időről-időre gyors szállítással is érdeklődnek, de itt sem tudtak az árak emelkedni.

A belső kereslet továbbra is csendes, általános vélemény, hogy közel márciusig fedezve vannak a felhasználók. A belső forgalmat tovább nehezíti a minőség kérdése, minden tételt ellenőrizni kell és ez okozhat további csúszást a keresletben. Nem igaz ugyanakkor, hogy az idei búzatermés általánosságban eladhatatlan, a felhasználható minőségű tételek ára kialakult. Tapasztalatom szerint a jó malmi búza árszintje 50.000,- -52.000,- Ft/to körül stabilizálódott, míg az euró búza árszintje az ország közepén és a Dunántúl déli részén ennél 3.000,-Ft/to-val alacsonyabb szinten van. A sokat emlegetett DON toxin tartalmú tételek ársávjának alja viszont akár 37.000,-Ft/to-ig is eshet. A még kereskedelmi forgalomban elfogadott 4.000-es DON toxinos búzák árszintje a Dunántúlon 45.000,- 46.500,-Ft/to között mozog, paritástól és szállítási határidőtől függően.

A kukorica ára itthon sem tudott sokat változni, az olasz piac meghatározza az árszintet – a fekete-tengeri jegyzések alapján a FOB Duna árszint 125-130 EUR/to közé jön ki, de ez nominális, ebbe az irányba nincs forgalom. Az olasz eladási árszint 132-137 EUR/to között állt be, az alacsonyabb a kamionos érdeklődés árszintje, míg a felső érték a vagonba rakott elképzeléseket mutatja. Erre a szintre árazta be a piac a belső felhasználók felé történő értékesítéseket is illetve ezt az árat kell, hogy megfizessék a vevők. Kelet-Magyarországon az elmúlt években jó értékesítési lehetőséget jelentett az észak-nyugat-európai piac, idén azonban ez nem jelentkezik és így –egyelőre?- elvi csak az az árszint, ami a németországi piaci árakból számolható. Emiatt is marad ennek a térségnek is az olasz piac, ez viszont 4-7 EUR/to-s költségtöbbletet jelent a vevőknek, így ennyivel alacsonyabb lehet csak a kínálati árszint.

A RÉSZLETES ÁRAKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Az olajosmagvak piacáról továbbra is szélsőségesen eltérő árakat hallani, úgy tűnik, nincs igazi tendencia a vételekben, a szokásosnál nagyobbak az árkülönbségek még egy-egy kisebb térségen belül is. Külső szemlélőként úgy tűnik, a korábbi pozíciók fedezése vagy zárása a tervezettnél nagyobb gondot okoz és emiatt lehetnek hirtelen megugrások az árakban, amit aztán nagy csökkenés vagy a kereslet eltűnése követ. A nemzetközi részben említett ukrán helyzet bizonytalansága hat itt is és ez a napraforgóolaj jegyzését is „ugráltatja”, a szeptemberi 800,- USD/to-s csúcsérték után az elmúlt héten egészen 720,-USD/to-ig esett az ár, úgy, hogy volt olyan, amikor két nap között is 20,-USD/to-s változást jegyeztek. A magyar olajosmagpiac meghatározója a nyugat-európai piac így nem meglepő, hogy a feldolgozóknak is szinte lehetetlen kiszámítani a napi árakat. Ezt a deviza árfolyamok is erősen befolyásolják, így az EURO és az USA Dollár közötti váltás, de a Forint Dollárhoz viszonyított árfolyama is eredményezhet érthetetlennek tűnő változásokat a kereskedők, feldolgozók által kínált árakban.

A következő napokra további lassú áremelkedést várok a búzánál, a kukorica ára változatlan lehet, de ha Forint tovább erősödik az Euróval szemben, az csökkenő kínálati árakat hozhat. Az olajosmagvaknál kiszámíthatatlan, mi jön, a repce jegyzésének további esése nem kizárt, a napraforgónál várom a csökkenést, de mindezt megfordíthatja az időjárás is, akár a kanadai betakarítást hátráltató akár az ukrán vetést akadályozó változatra van esély.

Több hetes mélyponton maradtak a gabonaárak

2019. november 21. 08:56

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások okozta bizonytalansággal okolható részben a nagyobb lejtmenet a terményárakban.

Pluszban a főbb gabonafélék

2019. november 20. 07:33

A kukorica és a szója ára azért mozgott széles tartományban, mert egyrészt a hétfői mozgást korrigálták az árak, másrészt a hétfői betakarítási adatok alapján a kukorica a várnál lassabban ütemben kerül a tárolókba.

Árcsökkenéssel kezdték a hetet a fő gabonafélék

2019. november 19. 09:35

A kukorica 0,6, a búza 0,1 százalékot vesztett értékéből, ám később a búza kurzusa magára talált és 0,4 százalékos plusszal a vékánkénti 504 dollárcentes szint közelébe kapaszkodott a kurzus.

Optimista jelek a szójabab piacán

2019. november 17. 15:03

A kereskedők és a mezőgazdasági termelők fokozott figyelmet fordítanak a kereskedelmi tárgyalásokra, mivel az Egyesült Államok mezőgazdasági kivitelében jelentős szerepet játszanak a kínai szójabab-eladások.

Hét végére már végezhetnek a búza betakarításával

2019. július 24. 09:33

Befejezték az árpa aratását,az eddigi adatok szerint 5,3-5,4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal, ami lényegesen jobb, mint ahogy a korábbi várakozásokban állt.

RAPOOL-REPCÉK: SHREK – a zöld óriás

2018. július 29. 18:28

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján.

„Elértük már az 5,7 tonnát is” - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

2019. július 24. 10:07

„A repcetermesztést 2008-ban kezdtük, azóta szépen emelkedik felfelé a terméseredmény, elértük már az 5,7 tonnát is”

Összeért az árpa és a repce, a búza minősége megfelelő

2018. július 3. 11:06

Szokatlan az idei időjárás, emiatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Eközben búzából is beérkeztek a laboratóriumba az első tételek, bár ez utóbbit még nem kezdték tömegesen betakarítani.