Terményárak
Terményárak

Jót tett a szójának az USA-Kína békülés – Így alakul az olajos növények ára

Jót tett a szójának az USA-Kína békülés – Így alakul az olajos növények ára

Agrárgazdasági Kutató Intézet

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 90 napos felfüggesztése volt az egyik eredménye a november végén tartott G20 találkozónak, ami pozitív hatással volt az USA-ban termelt szójabab árára. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a belföldi újtermésű szójababot átlagosan 108 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők november utolsó hetében.

Szójabab

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 90 napos felfüggesztése volt az egyik eredménye a november végén tartott G20 találkozónak, ami pozitív hatással volt az USA-ban termelt szójabab árára. A termény fronthavi jegyzése megközelítette a 340 dollár (USD)/tonna szintet a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) december első dekádjában. A szójabab kikötői ára (US FOB Gulf) 11 dollárral 335 dollár/tonnára emelkedett 2018. október 12. és november 22. között az észak-amerikai országban. Ugyanakkor a kereskedelmi háború felfüggesztése a dél-amerikai szójabab árára nyomást gyakorolt: Argentínában 40 dollárral 357 dollár/tonnára (FOB Up River), Brazíliában 42 dollárral 371 dollár/tonnára (FOB Paranagua) esett a termény kikötői ára október 11. és november 22. között. Az Ukrajnában feladott termény ára (FOB Fekete-tenger) 5 dollárral 350 dollár/tonnára mérséklődött ezalatt. Az európai térségben ezekkel a változásokkal együtt az USA-ból származó áru maradt a legversenyképesebb.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a belföldi újtermésű szójababot átlagosan 108 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők november utolsó hetében. A feldolgozók ezzel egy időben átlagosan 130 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették a full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú). A kereskedők 2018 novemberében tonnánként 107-109 ezer forint (FCA Koper, FCA Velence) körüli importáron kötöttek szerződést a 2018. november – 2019. január között jórészt Brazíliából érkező GM-szójadarára.

Repcemag

A kanadai és ausztráliai canolabetakarítással bővülő kínálat eredményeként világszerte csökkent a repcemag ára 2018. október 12. és november 22. között. Kanadában az előzetes, biztató várakozásoknak megfelelően alakult a termés, míg Ausztrália kilátásai folyamatosan romlottak, a nyugat-ausztráliai termőterületet kivéve. Itt az újtermés piacra lépése nyomást gyakorolt a termény árára, így a nyugat-ausztráliai kikötőkben 26 dollárral 429 dollár/tonnára esett a canola ára. A kanadai Vancouverben ezzel egy időben tonnánként 359 dollárért adták fel a terményt november 22-én, 21 dollárral az október 12-i ár alatt.

Az Európai Unióban a száraz őszi időjárás fokozta a 2019. évi repceterméssel kapcsolatos aggodalmakat, miközben a biodízelüzemek repceolaj iránti kereslete igen élénk maradt. Mindez – a világpiaci árak esése ellenére – támaszt adott a termény európai árának. A franciaországi Neussban a repcemag decemberi ára 379 euró/tonna, a németországi Rostockban 373 euró/tonna volt november 22-én. Hamburgba 375 euró/tonna importáron (C&F, –1 euró) érkezett repcemag. A franciaországi Moselle-ből 378 euró/tonna áron (+6 euró, FOB) hajózták ki a terményt. Magyarországon 108 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott a repcemag november utolsó hetében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 370 euró/tonna körül mozgott a repcemag fronthavi jegyzése december első dekádjában.

Napraforgómag

A Tallage tájékoztatása szerint Ukrajnában a napraforgómag belpiaci árát az újtermés és a bőséges tartalékok továbbra is nyomás alatt tartják, így az 5 dollárral mérséklődött 2018. október 12. és november 22. között. Ugyanakkor a termény decemberi kikötői ára az októberi mélypont után – ami a 2009/2010. évi szezon óta a legalacsonyabb szint volt – 4 dollárral 343 dollár/tonnára visszakorrigált november 22-ig, miután a Törökországba irányuló export helyreállt.

A franciaországi Saint-Nazaire-ben 2 euróval 303 euró/tonnára süllyedt a napraforgómag ára, miközben Bulgáriában 7 dollárral 346,5 dollár/tonnára emelkedett október 12. és november 22. között. Magyarországon a fizikai piacon átlagosan 88 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát az olajmag november utolsó hetében az AKI PÁIR adatai szerint.

Argentínában a termény decemberi kikötői ára számottevően, tonnánként 20 dollárral 320 dollárra esett a jelzett időszakban, követve az olajmagok világpiaci árának erőteljes gyengülését.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet teljes agrárpiaci jelentésének letöltése >>>

Terményárak: átmeneti csökkenés a jegyzéseknél, korrekció az új csúcsok után

2019. június 24. 09:07

Az elmúlt hetek tendenciája folytatódott, a meghatározó továbbra is USA-ban uralkodó időjárás és az emiatt bekövetkezett csúszás, sőt most már lassan véglegessé váló területcsökkenés a kukoricánál és a szójababnál.

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

2019. június 13. 05:52

Megjelent a júniusi USDA becslés és nem teljesen váratlanul, de mégis erős áremelkedést eredményezett az amerikai piacon.

Több mint egy százalékkal csökkent a kukorica ára

2019. június 12. 10:01

Az amerikai árutőzsdén 1,2 százalékkal a vékánkénti 410 dollárcentes szint alá csökkent a kukorica jegyzésára kedden.

Az orosz aggodalmak enyhülése után stabilizálódott a búza ára

2019. június 12. 09:55

A búza világpiaci ára múlt héten a vékánkénti, azaz 36,35 literenkénti 490 dollárcentről 512 dollárcentre drágult viszonylag gyorsan az oroszországi exportárak emelkedése miatt.

Kiváló lesz a szójatermés Európában - Olajnövény-piaci jelentés

2018. október 23. 17:00

Szójában a tavalyinál 3 százalékkal jobb hozam (2,8 tonna/hektár) mellett 2,7 millió tonna uniós termésre van kilátás.

Olajozottan az olajosmag piacról

2019. március 12. 15:37

Nem nehéz előre jelezni azt, hogy az olajosmag- és szójaszektor jelentősége tovább fog-e erősödni a magyar mezőgazdaságban. Az azonban, hogy ez milyen sikerrel fog történni, sok tényező függvénye. Az egyik ilyen mindenképpen az időjárás, a második a piac, hiszen az árakban megnyilvánuló motiváció döntő tényező a fejlesztések ütemének kialakításában. A harmadik tényező a technológia további, előrejelzésünk szerint gyors fejlődése. A genetikában, a precíz technológiában rejlő lehetőségek sokat lendíthetnek a hozamokon, de ez vajon elég ahhoz, hogy versenyképes maradjon a szektor?

Fogytán a bőtermő szója vetőmagok

2018. február 28. 14:42

Érdemes sietni a szója fajtaválasztással, mert a Karintia Kft. stabilan teljesítő bőtermő szójafajtáiból idejekorán hiány várható.

Az olajipari növények 2017. évi vetőmag-szaporítási tapasztalatai

2018. december 29. 10:33

Az elmúlt évet jónak értékelhetjük a napraforgó és a repce szaporításai számára, míg a szója vetőmag-előállítása szempontjából bekövetkezett az a visszaesés, ami szakmailag várható volt. Az olajos növények hazai vetőmag-előállításában a napraforgó és a káposztarepce vetőmagtermesztése növekedett, míg a szója szaporítása iránti kedv tovább csökkent.