Terményárak
Terményárak

Két hetes mélypont után drágult a szójabab

Két hetes mélypont után drágult a szójabab

Agrofórum Online

A szójabab ára 1,8 százalékos emelkedést követően a vékánkénti 937 dollárcentes szint fölé drágult. Pénteken egyébként 922,38 dollárcentig is lenézett a kurzus a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus kapcsán kibontakozó bizonytalan helyzet hatására. Ez az érték kéthetes mélypontot jelentett a szójabab grafikonján.

A tárgyaló felek a két ország részéről pénteken azt közölték, hogy közelednek a megállapodás részleteinek végelegesítéséhez. A piacon már több hónapja spekulációs üzleteket kötnek a tárgyalás eredményére játszva, miközben annak részletei nem ismertek.

A búza ára 1,1 százalékkal 511 dollárcentre, míg a kukoricáé 0,4 százalékkal 384 dollárcentre mérséklődött. A piacon az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) heti betakarítási adataira várnak a befektetők. A kulcsfontosságú termőterületeken kedvezőek voltak az időjárási körülmények az elmúlt napokban, így ez lehetővé tette azt, hogy a betakarítási munkálatokkal gyorsan haladjanak az Egyesült Államokban – írta a Reuters hírügynökség az Allendale brókercég feljegyzésére hivatkozva.

A búza és a kukorica piacán is a lassan növekvő amerikai export miatt aggódnak, mondta Matt Ammermann, az INTL FCStone árupiaci kockázatelemzője, akit a CNBC idézett. Piaci vélemények szerint az európai búza jelenthet konkurenciát az amerikai szállítmányoknak, amit különösen alátámaszthat az, ha az euró esetleg gyengül a dollárral szemben. A kukorica piacán nem várnak érdemi változást a keresleti oldalon, ez csak a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhülése változtatna. Az argentin belpolitikai bizonytalanságok miatti esetleges adópolitikai változások is hatással lehetnek a gabonapiac globális trendjeire az elemzők szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a kukorica a jó termés miatt

2024. július 17. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A Trump elleni merényletkísérlet a terménypiacokat is utolérte

2024. július 16. 06:41

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

Kitart a gabonarali

2019. december 18. 09:17

Mivel Brazília készen áll a szójabab betakarítására, ami néhány hónapon belül megkezdődhet, felmerül a kérdés, vajon Kína valóban az Egyesült Államokból akar szójababot vásárolni.

Közeledik a tavaszi szántóföldi munkák vége

2023. május 21. 11:36

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok hazánkban, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel.

SAATEN-UNION-szójafajták: több van benne, több marad utána

2023. január 26. 09:36

Könnyű felismerni azokat az előnyöket, amelyek a szója termesztésével járnak.

A friss amerikai jelentést árazta be a piac az alapos mínuszokkal

2023. október 12. 11:10

Alapvetően elég erős eladói nyomás érződött a terménypiaci kereskedésben szerdán. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.