Terményárak
Terményárak

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

Agrofórum Online

A búza és a szója ára is csökkent azt követően a kereskedés elején emelkedett a kurzus. A búza piacán a várhatóan gyenge argentin termés okoz problémákat.

A búza a tonnánkénti 199,9 dollárnak megfelelő szinten járva öt hónapos csúcsra ugrott azt követően a pénteki rövid kereskedési napon fél éves rekordról lassan lecsorgott a kurzus. Innen kicsit erőre kapott a búza ára, de később az eladók kerekedtek felül és 0,9 százalékos mínuszba került a búza árjegyzése.

A piacon még mindig a rövid távú fedezeti ügyletek zárása és az ellátással kapcsolatos szűkülési félelmek határozzák meg a trendeket.

“A piacon aggódnak az argentin terméssel kapcsolatos kilátások miatt, egyes régiókban akár harmadával is csökkenhetnek a terméshozamok a beszámolók szerint” – hangsúlyozta Tobin Gorey, az ausztrál Commonwealth Bank agrárgazdasági stratégája a Thomson Reuters hírügynökségnek.

Az ázsiai vevők az argentin terméssel akarták pótolni a kieső ausztráliai búzát. Ausztráliában a szárazság miatt esett vissza a termés. Az orosz gabonaárak is támogatták az chicagói drágulást, ugyanis ott három hete emelkedik a kurzus. Az exportőrök és az orosz belföldi feldolgozók növekvő igényei ellensúlyozták a termelők növekvő kínálatát.

A szójabab ára nyolc napot követően emelkedett, de a drágulást a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos újabb fejlemények teszik bizonytalanná. A kurzus végül 0,6 százalékos mínuszt is mutatott.

A hétfői hírek szerint a bevezetett vámok eltörlését szeretné elérni Kína. A Global Times bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a kínai tárgyalódelegáció nemcsak a később bevezetendő vámokat szeretné elkerülni, hanem a már bevezetett vámokat is eltöröltetné. Ugyanakkor az amerikai tárgyalók nem teljesítették ezt a kérést, mivel véleményük szerint ezzel átadnák az egyetlen fegyverüket – számolt be hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt. A Global Times megkeresésére sem a kereskedelmi tárgyalók részéről, sem az amerikai pénzügyminisztérium részéről nem válaszoltak. Egybehangzó vélemények szerint az első szakasz lezárására idén már nem kerül sor, de az érkező pozitív, vagy esetleg negatív hírek alapvetően befolyásolhatják a befektetői hangulatot.

A kukorica ára 0,4 százalékkal emelkedett, a repce kurzusa pedig 0,8 százalékkal csökkent.

Drágulhat a szójabab: aláírhatták az első megállapodást Kínával

2019. december 13. 14:02

Cserébe Kína agrártermékeket vásárol majd az Egyesült Államokból. A Bloomberg forrásai szerint felmerült az is, hogy csökkentik a már kivetett vámokat, ám erre most várhatóan nem kerül sor.

Pluszban a fontosabb agrártermékek

2019. december 13. 13:08

A szójabab 0,6, a kukorica 1,7, a búza pedig 2,2 százalékkal drágult a chicagói árutőzsdén. Mindháromnál a friss exportkereslettel magyarázható a drágulás.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Árcsökkenéssel kezdték a hetet a fő gabonafélék

2019. november 19. 09:35

A kukorica 0,6, a búza 0,1 százalékot vesztett értékéből, ám később a búza kurzusa magára talált és 0,4 százalékos plusszal a vékánkénti 504 dollárcentes szint közelébe kapaszkodott a kurzus.

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.

Csökkentek az agrártermékek árai

2019. november 5. 05:33

A búza, a kukorica ára is csökkent a chicagói árutőzsdén. A búza 1, a kukorica 1,4 százalékkal került kevesebbe.

Terménypiac: a kínálat szűkösnek tűnik mégis csökkentek a jegyzések

2018. szeptember 24. 15:16

Egyre jobban haladunk az őszi betakarítással, tisztul a kép, mégis fordítottan alakulnak az árak, mint azt korábban várható volt.