Terményárak
Terményárak

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

Agrofórum Online

A búza és a szója ára is csökkent azt követően a kereskedés elején emelkedett a kurzus. A búza piacán a várhatóan gyenge argentin termés okoz problémákat.

A búza a tonnánkénti 199,9 dollárnak megfelelő szinten járva öt hónapos csúcsra ugrott azt követően a pénteki rövid kereskedési napon fél éves rekordról lassan lecsorgott a kurzus. Innen kicsit erőre kapott a búza ára, de később az eladók kerekedtek felül és 0,9 százalékos mínuszba került a búza árjegyzése.

A piacon még mindig a rövid távú fedezeti ügyletek zárása és az ellátással kapcsolatos szűkülési félelmek határozzák meg a trendeket.

“A piacon aggódnak az argentin terméssel kapcsolatos kilátások miatt, egyes régiókban akár harmadával is csökkenhetnek a terméshozamok a beszámolók szerint” – hangsúlyozta Tobin Gorey, az ausztrál Commonwealth Bank agrárgazdasági stratégája a Thomson Reuters hírügynökségnek.

Az ázsiai vevők az argentin terméssel akarták pótolni a kieső ausztráliai búzát. Ausztráliában a szárazság miatt esett vissza a termés. Az orosz gabonaárak is támogatták az chicagói drágulást, ugyanis ott három hete emelkedik a kurzus. Az exportőrök és az orosz belföldi feldolgozók növekvő igényei ellensúlyozták a termelők növekvő kínálatát.

A szójabab ára nyolc napot követően emelkedett, de a drágulást a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos újabb fejlemények teszik bizonytalanná. A kurzus végül 0,6 százalékos mínuszt is mutatott.

A hétfői hírek szerint a bevezetett vámok eltörlését szeretné elérni Kína. A Global Times bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a kínai tárgyalódelegáció nemcsak a később bevezetendő vámokat szeretné elkerülni, hanem a már bevezetett vámokat is eltöröltetné. Ugyanakkor az amerikai tárgyalók nem teljesítették ezt a kérést, mivel véleményük szerint ezzel átadnák az egyetlen fegyverüket – számolt be hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt. A Global Times megkeresésére sem a kereskedelmi tárgyalók részéről, sem az amerikai pénzügyminisztérium részéről nem válaszoltak. Egybehangzó vélemények szerint az első szakasz lezárására idén már nem kerül sor, de az érkező pozitív, vagy esetleg negatív hírek alapvetően befolyásolhatják a befektetői hangulatot.

A kukorica ára 0,4 százalékkal emelkedett, a repce kurzusa pedig 0,8 százalékkal csökkent.

Javult a befektetői hangulat a gabonapiacon

2019. december 5. 09:03

A szójabab kereskedésében a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények hozták be a vevőket a parkettre.

Nem talál magára a szójabab árjegyzése

2019. december 4. 04:36

Az elmúlt időszakban a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások fogták vissza a szójabab árát.

Hat hónapos csúcsra ugrott a búza ára

2019. november 30. 12:25

A búza globális termelését fenyegető veszélyek miatt fél éves csúcsra robbant a búza ára.

Estek a gabonaárak a Hálaadás napi szünet előtt

2019. november 28. 13:47

A kukorica és a búza árának csökkenését részben a kereskedési szünnap előtti pozíciózárásokkal indokolta több elemző is. A kereskedés amerikai idő szerint kora délután egyébként még újraindul fél napra a hétvége előtt.

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Egy hónapos csúcs után korrigál a búza árjegyzése

2019. november 26. 11:33

A búza ára 0,3 százalékkal 530,62 dollárcentig drágult vékánként, de nap közben 529,62 dollárcentig is lenézett a kurzus. A búza vékájáért hétfőn 533,62 dollárcentet is adtak, ami egy hónapos csúcsnak számít.

Egy hónapos mélypontról emelkedett kis mértékben a szója ára

2019. november 15. 10:03

A szójabab 0,16 százalékkal 916,75 dollárcentre drágult Chicagóban, de nap közben egészen 911 dollárcentig csökkent a kurzus, ami jó egy napos mélypontnak felel meg.

Szója: a GMO-mentest keresik

2018. szeptember 19. 10:57

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években.