Terményárak
Terményárak

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

Agrofórum Online

A búza és a szója ára is csökkent azt követően a kereskedés elején emelkedett a kurzus. A búza piacán a várhatóan gyenge argentin termés okoz problémákat.

A búza a tonnánkénti 199,9 dollárnak megfelelő szinten járva öt hónapos csúcsra ugrott azt követően a pénteki rövid kereskedési napon fél éves rekordról lassan lecsorgott a kurzus. Innen kicsit erőre kapott a búza ára, de később az eladók kerekedtek felül és 0,9 százalékos mínuszba került a búza árjegyzése.

A piacon még mindig a rövid távú fedezeti ügyletek zárása és az ellátással kapcsolatos szűkülési félelmek határozzák meg a trendeket.

“A piacon aggódnak az argentin terméssel kapcsolatos kilátások miatt, egyes régiókban akár harmadával is csökkenhetnek a terméshozamok a beszámolók szerint” – hangsúlyozta Tobin Gorey, az ausztrál Commonwealth Bank agrárgazdasági stratégája a Thomson Reuters hírügynökségnek.

Az ázsiai vevők az argentin terméssel akarták pótolni a kieső ausztráliai búzát. Ausztráliában a szárazság miatt esett vissza a termés. Az orosz gabonaárak is támogatták az chicagói drágulást, ugyanis ott három hete emelkedik a kurzus. Az exportőrök és az orosz belföldi feldolgozók növekvő igényei ellensúlyozták a termelők növekvő kínálatát.

A szójabab ára nyolc napot követően emelkedett, de a drágulást a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos újabb fejlemények teszik bizonytalanná. A kurzus végül 0,6 százalékos mínuszt is mutatott.

A hétfői hírek szerint a bevezetett vámok eltörlését szeretné elérni Kína. A Global Times bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a kínai tárgyalódelegáció nemcsak a később bevezetendő vámokat szeretné elkerülni, hanem a már bevezetett vámokat is eltöröltetné. Ugyanakkor az amerikai tárgyalók nem teljesítették ezt a kérést, mivel véleményük szerint ezzel átadnák az egyetlen fegyverüket – számolt be hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt. A Global Times megkeresésére sem a kereskedelmi tárgyalók részéről, sem az amerikai pénzügyminisztérium részéről nem válaszoltak. Egybehangzó vélemények szerint az első szakasz lezárására idén már nem kerül sor, de az érkező pozitív, vagy esetleg negatív hírek alapvetően befolyásolhatják a befektetői hangulatot.

A kukorica ára 0,4 százalékkal emelkedett, a repce kurzusa pedig 0,8 százalékkal csökkent.

Drágulhat a szójabab: aláírhatták az első megállapodást Kínával

2019. december 13. 14:02

Cserébe Kína agrártermékeket vásárol majd az Egyesült Államokból. A Bloomberg forrásai szerint felmerült az is, hogy csökkentik a már kivetett vámokat, ám erre most várhatóan nem kerül sor.

Pluszban a fontosabb agrártermékek

2019. december 13. 13:08

A szójabab 0,6, a kukorica 1,7, a búza pedig 2,2 százalékkal drágult a chicagói árutőzsdén. Mindháromnál a friss exportkereslettel magyarázható a drágulás.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Szója: a GMO-mentest keresik

2018. szeptember 19. 10:57

Jelentősen nőtt a szója termőterülete és ezzel párhuzamosan a betakarított szójabab mennyisége is az utóbbi években.

Kéthetes csúcson a szójabab ára

2019. december 10. 04:36

Egymás után öt napon át drágult a szójabab, amivel kéthetes csúcsra ért a kurzus.

Versenyfutás az idővel – rövid távon az amerikaik a nyerők

2019. október 30. 15:38

Az árakra elsősorban az volt hatással, hogy a kínai-amerikai feszültség tovább enyhülhet és bár áttörő új hír nem volt, felmerült további 10 millió tonnás nagyságrendű kínai szójabab vétel lehetősége az USA-ból.

Napraforgó, szója: kevesebb lesz a vártnál

2018. augusztus 28. 10:30

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága közös napraforgó és szója fajtabemutató rendezvényt tartott. Az eseményen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas új fajtákat a Csongrád megyei Székkutason.  A korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás, míg szójából 170 ezer tonnás hozamot vártak a szakemberek, de az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt ennél kevesebb termést takaríthatnak be a gazdák.