Terményárak
Terményárak

Pluszban a főbb gabonafélék

Pluszban a főbb gabonafélék

Agrofórum Online

A búza 0,9, a kukorica 1,2, a szójabab pedig 0,5 százalékos emelkedéssel kezdte a keddi kereskedést.

A kukorica és a szójabab grafikonján iránykeresésé figyelhető meg a szakértők szerint. A kukorica a hétfői két hónapos mélypontot követően magára talált és az 1,1 százalékos emelkedéssel a vékánkénti 372 dollárcentes szinthez ért. Nap közben 367,5 dollárcentig is lement a kurzus. A szójabab 0,5 százalékkal emelkedve a vékánkénti 915 dollárcenthez közelített, de napon belül a 910 és 917 dollárcent közötti sávban mozgott az árjegyzés.

“A kukorica és a szója ára azért mozgott széles tartományban, mert egyrészt a hétfői mozgást korrigálták az árak, másrészt a hétfői betakarítási adatok alapján a kukorica a várnál lassabban ütemben kerül a tárolókba. Erre azonban részben számítani lehetett” – mondta a Thomson Reuters hírügynökségnek Matt Ammermann, az INTL FCStone árupiaci elemzőcég kockázatkezelője.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint a kukorica betakarítása 76 százalékon áll, ami egy százalékponttal elmarad az elemzői konszenzustól. Az ötéves átlag ilyenkor 95 százalék, tehát jelentős az elmaradás. A szójabab betakarításának 91 százalékát fejezték már be a termelők, ez megfelel a várakozásnak, azonban elmarad a szintén 95 százalékos öt éves átlagtól. A szója piacán az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kérdések egyébként továbbra is támogatják a kockázatkerülő hangulatot a szójabab piacán.

“A legtöbb megfigyelő már nem koncentrál a tárgyalásokra és az árak mozgása korlátozott lehet addig amíg valódi fejlemény nem történik a kérdésben” – mutatott rá a CNBC-nek Ole Houe, az IKON Commodities kereskedője.

A búza ára 0,8 százalékkal az 512 dollárcentes vékánkénti ár fölé kúszott. Az orosz búza drágult a múlt héten az elemzők szerint, ami pozitív hír a rivális exportőrök számára, beleérte az Egyesült Államokat is.

A kereskedelmi konfliktus enyhülésében reménykedők miatt drágult a szójabab

2019. december 6. 09:33

Egyértelműen a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhülésével kapcsolatos hírek mozgatták felfelé az elmúlt egy hónapban 4,4 százalékkal csökkenő szójabab kurzusát.

Javult a befektetői hangulat a gabonapiacon

2019. december 5. 09:03

A szójabab kereskedésében a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények hozták be a vevőket a parkettre.

Nem talál magára a szójabab árjegyzése

2019. december 4. 04:36

Az elmúlt időszakban a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások fogták vissza a szójabab árát.

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

2019. december 3. 04:36

A búza a tonnánkénti 199,9 dollárnak megfelelő szinten járva öt hónapos csúcsra ugrott azt követően a pénteki rövid kereskedési napon fél éves rekordról lassan lecsorgott a kurzus.

Búzakeményítő üzemet adtak át Visontán

2019. február 11. 11:16

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték.

Augusztus 20-án hirdetik ki a kenyérverseny nyertesét

2019. július 13. 18:46

Az ötfős szakmai zsűri kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének keretében. A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult három kategóriában.

Folyamatosan halad a vetés, de már megjelentek a károsítók is

2018. október 3. 11:19

Néhány térségben már elkezdődött az őszi árpa és az őszi búza kelése, de az aratással párhuzamosan folyamatosan végzik a többi területen is a vetést.

A lassú kínai eladások miatt stagnál a szójabab ára

2019. október 25. 04:36

A szójabab ára október 11. óta a 928 és 944 dollárcent közötti sávban oldalaz. Szeptember végén még 883 dollárcentbe került egy véka szójabab, az árfolyam ezt követően erősödött a jelenlegi szintre.