Terményárak
Terményárak

Pluszban a főbb gabonafélék

Pluszban a főbb gabonafélék

Agrofórum Online

A búza 0,9, a kukorica 1,2, a szójabab pedig 0,5 százalékos emelkedéssel kezdte a keddi kereskedést.

A kukorica és a szójabab grafikonján iránykeresésé figyelhető meg a szakértők szerint. A kukorica a hétfői két hónapos mélypontot követően magára talált és az 1,1 százalékos emelkedéssel a vékánkénti 372 dollárcentes szinthez ért. Nap közben 367,5 dollárcentig is lement a kurzus. A szójabab 0,5 százalékkal emelkedve a vékánkénti 915 dollárcenthez közelített, de napon belül a 910 és 917 dollárcent közötti sávban mozgott az árjegyzés.

“A kukorica és a szója ára azért mozgott széles tartományban, mert egyrészt a hétfői mozgást korrigálták az árak, másrészt a hétfői betakarítási adatok alapján a kukorica a várnál lassabban ütemben kerül a tárolókba. Erre azonban részben számítani lehetett” – mondta a Thomson Reuters hírügynökségnek Matt Ammermann, az INTL FCStone árupiaci elemzőcég kockázatkezelője.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint a kukorica betakarítása 76 százalékon áll, ami egy százalékponttal elmarad az elemzői konszenzustól. Az ötéves átlag ilyenkor 95 százalék, tehát jelentős az elmaradás. A szójabab betakarításának 91 százalékát fejezték már be a termelők, ez megfelel a várakozásnak, azonban elmarad a szintén 95 százalékos öt éves átlagtól. A szója piacán az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kérdések egyébként továbbra is támogatják a kockázatkerülő hangulatot a szójabab piacán.

“A legtöbb megfigyelő már nem koncentrál a tárgyalásokra és az árak mozgása korlátozott lehet addig amíg valódi fejlemény nem történik a kérdésben” – mutatott rá a CNBC-nek Ole Houe, az IKON Commodities kereskedője.

A búza ára 0,8 százalékkal az 512 dollárcentes vékánkénti ár fölé kúszott. Az orosz búza drágult a múlt héten az elemzők szerint, ami pozitív hír a rivális exportőrök számára, beleérte az Egyesült Államokat is.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

Kína emelte az amerikai szójabab importját

2019. december 11. 12:17

A kereskedelmi tárgyalások folytatódnak, vasárnap jár le egy fontos határidő, amennyiben addig nem sikerül legalább részben megállapodni, emelkedhetnek az amerikai vámtarifák, és ismét elmérgesedhet a viszony a két nagyhatalom között.

Az exportőrök kitartása eredményt hozott

2019. december 10. 06:37

A búza piacán látható leginkább, hogy ha egy nagy termelő ország tudatosan értékesíti terményét, az a piaci folyamatokban előnnyel jár.

Kéthetes csúcson a szójabab ára

2019. december 10. 04:36

Egymás után öt napon át drágult a szójabab, amivel kéthetes csúcsra ért a kurzus.

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

2019. június 24. 10:53

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.

Tovább drágulhat a liszt

2018. február 6. 09:36

A tavaly januári 43 ezer forint helyett ebben az évben már minimum 48 ezer forint a búza tonnánkénti ára, de van olyan termelő is, aki 52 ezer forintot is elkér érte.

Estek a gabonaárak a Hálaadás napi szünet előtt

2019. november 28. 13:47

A kukorica és a búza árának csökkenését részben a kereskedési szünnap előtti pozíciózárásokkal indokolta több elemző is. A kereskedés amerikai idő szerint kora délután egyébként még újraindul fél napra a hétvége előtt.

A szója ára csökkent, de a búza és a kukorica drágult

2019. szeptember 19. 08:47

A kínai szójavásárlásokkal kapcsolatos hírek is alátámasztották a csökkenő trendet.