Terményárak
Terményárak

Terményárak: nem túl rózsásak a kilátások

Terményárak: nem túl rózsásak a kilátások

Agrofórum Online

Az elmúlt napok itthon is elhozták a várt csapadékot, de ez most nem könnyíti meg a gazdák helyzetét. A világ gabona- és olajosmag-kereskedelmében változatlan az árak csökkenő tendenciája és ez a hazai ó- és újtermésű árakra is hatással lesz.

Nemzetközi szinten a legutóbbi fejlemény Trump elnök újabb vámemelése a kínai árukra, és ez a május első hétvégéjén bejelentett intézkedés az USA-beli jegyzéseknél 2 %-os csökkenést eredményezett, főleg a kukorica és a szójabab piacát érintve kedvezőtlenül. A búzánál a hétfői csökkenés a nyitást követően 1 %-os volt, a piacok érthetően kedvetlenül fogadták az intézkedést, mert ez tovább nehezítheti az amerikai exportot.

Európában más hűtötte le a kedélyeket – elsősorban a környezetünkben várható nagy terméskilátások eredményeztek árcsökkenést, de technikai okok is közrejátszottak a negatív hangulat erősödésében. A májusi szállítási határidő kifutása, lejárata után a következő szállítási hónap az augusztus a búza és a repce esetében, és ez a búza esetében igen látványos 15 EUR/to-s legközelebbi árjegyzést jelent. Nem mindegy, hogy a jegyzésről, árakról beszélve hirtelen nem 185,-EUR/to-s, hanem 170,-EUR/to-s szinteket emlegetünk, ez óhatatlanul lenyomja az ó-készletek árát is.

A kukoricánál az egyik – általam már régóta várt és jelzett – hír volt a meghatározó, és ez a dél-amerikai rekordtermés kilátása. Immár Brazíliából akár 105 millió tonnás termést sem tartanak kizártnak és ez 20 %-kal nagyobb, mint volt a 2018-as. Ezt egyelőre (?) ellensúlyozni tudta az USA-beli rendkívül sok csapadék, ami a kukorica vetéseket lehetetlenné tette, de ha ott is javul a helyzet, az könnyen további csökkenést hozhat.

Az olajosmagvaknál ebben a rovatban már említettem, hogy óvatosnak kell lenni a hazai repcetermés szárnyalásának lehetőségét illetően is, a kanadai repcetermés csökkenését taglaló elemzések nem hangsúlyozzák eléggé, hogy Kína erőteljesen korlátozza a canola bevitelét. Ez számunkra azt eredményezheti, hogy a sok éves mélypontján lévő kanadai repceár lehetővé teszi az európai piacra történő eljutását és ez az egyébként is gyengülő növényiolaj árakat tovább csökkenti. Magyarul: esély van arra, hogy az olajosmag piac összeomoljon és nem csak a jónak várt ukrán termés miatt.

Visszatérve a hazai kilátásokhoz a búza termést nem látom kritikus helyzetben levőnek. Lehet, nem ismételjük meg a 2016-os vagy a 2017-es 5,2 illetve 5,5 tonnás hektáronkénti átlaghozamokat, de ha az ötéves átlaghozamot vesszük alapul, akkor is lesz 4,9 millió tonna búza itthon. Nem a 3,5 – 4 millió tonnás mennyiségekre kell számolni, hanem a 4,5 – 5 millió tonnás szinttel. Ez azt is jelenti, hogy megint legalább 2 millió tonnás exporttal lehet számolni. Más szempontból nézve, megint csak nem a belső felvevőpiac tűrőképessége fogja meghatározni a búza árakat, hanem hogy egyáltalán hova lehet eladni.

Hasonlóvá válhat a repce helyzete is, ha találkozik a magyar export az ukrán vagy a kanadai áruval, a vevők nem fogják preferálni a magyar árut. Az elmúlt évek statisztikáit ismerve repcetermésünk gyakorlatilag teljes mennyiségében exportra ment – az importált mennyiséggel közel azonos volt a feldolgozás, nem vagyok optimista a keresletet illetően. Nem csak nálunk, de szomszédainknál is virulnak a repceföldek, lesz kínálat bőven …

A tavaszi munkákra is érdemes megint odafigyelni és itt most csak a kukorica vetésterület szándékot próbálom átgondolni. Természetesen az adatközlések pontosságát lehet vitatni, de továbbra sincs jobb, mint az Agrárkamara által kiadott információ és ez alapján a 2019. évi kukorica vetésterület jellemzően magasabb lesz, mint a tavalyi betakarított volt.

Vannak itt is meglepetések – engem Hajdú-Bihar csökkenő területe lepett meg a legjobban, a többi megyében (Pest kivételével) legalább a tavalyi területet várják. A dunántúli térségben az elmúlt öt év átlagához képest is kisebb a csökkenés, mint Bács-Kiskunban vagy Békésben. Ott sokat jelentett a késői csapadék, a vetéssel is e két megye 50 % körül van, míg másutt 80% körüli a teljesítés.

A mostani kilátások így inkább borúlátóak, semmint nagy optimizmust sugároznának, úgy vélem, az alacsonyabb árak melletti átlagos hozamokkal kell barátkoznunk.

A kereskedelmi konfliktus enyhülésében reménykedők miatt drágult a szójabab

2019. december 6. 09:33

Egyértelműen a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhülésével kapcsolatos hírek mozgatták felfelé az elmúlt egy hónapban 4,4 százalékkal csökkenő szójabab kurzusát.

Javult a befektetői hangulat a gabonapiacon

2019. december 5. 09:03

A szójabab kereskedésében a Peking és Washington közötti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények hozták be a vevőket a parkettre.

Nem talál magára a szójabab árjegyzése

2019. december 4. 04:36

Az elmúlt időszakban a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások fogták vissza a szójabab árát.

Öt hónapos csúcsról korrigált a búza ára

2019. december 3. 04:36

A búza a tonnánkénti 199,9 dollárnak megfelelő szinten járva öt hónapos csúcsra ugrott azt követően a pénteki rövid kereskedési napon fél éves rekordról lassan lecsorgott a kurzus.

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

2018. február 13. 18:13

Az év 6. hete kicsit derűsebben telt, köszönhetően a korábbi sok eladásnak és a korábbi eladók döntésének, miszerint fedezik az eladásokat és így vásárolni kezdtek.

Terménypiac: hullámzó árak – a betakarítási nyomás és az időjárás versenye zajlik

2019. július 22. 13:32

Július középső hete az európai piacokon egyik nap nyertes, másik nap vesztes pozíciót hozott a részvevőknek – gyakorlatilag változatlan árszint körül mozgott a piac.

Emelkedést várnak a szójabab grafikonján

2019. szeptember 27. 10:34

Az optimizmust az fűti, hogy Kína amerikai szójababot vásárolt, ezzel szemben áll, hogy az afrikai sertéspestis korlátozza a keresletet.

Terményárak: kettős ármozgás – Európa most vesztes

2019. február 5. 15:36

Január utolsó napjaiban az európai áraknak nem volt, amit támaszt adjon, így lassú árcsökkenés következett be.