Terményárak
Terményárak

Terménypiac: folyamatosan csökkennek a jegyzések

Terménypiac: folyamatosan csökkennek a jegyzések

Agrofórum Online

Továbbra is meglehetősen csendes a kereskedés, és főként ennek tudható be, hogy a jegyzések folyamatosan csökkennek.

A főbb terménypiacok egyöntetűen reagáltak az északi félteke kedvezőbb időjárására: mindenütt optimistább a hangulat. Egyedül Ausztráliából jött még olyan hír, hogy a csapadékhiány veszélyezteti a tervezett vetési munkákat, de ez nem tudott érdemi fordulatot hozni.

A hét legfontosabb híre, hogy az heti becslésben az USDA az orosz búzatermést a korábbinál jóval alacsonyabbra várja most. Érdekes módon a területcsökkenést vették számba és mint azt egy éppen Oroszországot járó, helyszíni felmérést végző cég mondta, érthetetlen, miért nem csökkentették az átlaghozamokat is. Ez előrevetíti, hogy további csökkenéssel lehet számolni. Arra is rámutatnak egyesek, hogy ez még mindig nem jelent veszélyt az orosz áruk korábbi vevőire és a világpiacra – az orosz export csökkenése nem jelenti a kínálat hasonló mértékű visszaesését.

Európában is csökkentek az árak, a fizikai piac kivár az új termésre, és nem látszódik már súlyos helyzet. Mint azt a legutóbbi csapadéktérképek mutatják, mindenütt megérkezett a várt eső, és most már jöhet a néhány hetes melegebb, szárazabb időszak.

Az árak alakulását tükrözi a szokásos grafikon is, most már csak az elmúlt három hónapot tüntettem fel, így jobban látszik az utóbbi napok ármozgásának tendenciája:

A magyarországi helyzetet jól jellemzi, hogy a megindult árpa betakarítás számairól nem szívesen beszélnek a kollégák. Van aki hitetlenkedik, hogy mennyivel jobb lett, mint várta, más viszont reméli, hogy amit most lát, az még csak a gyengébb területek adata. Az eső itthon is megakasztotta a munkákat, most azok véleményét remélem tartósan igaznak, akik úgy fogalmaznak: a búzának még jót is tehet, a kapásoknak meg nagyon jót tett az eső. Repcéről egyelőre inkább ne beszéljünk.

Az árak változásáról is csak ismételni tudom magam, a kereslet lecsengése az árakban is látszik, már nem lehet felfelé srófolni az eladói árakat. Az új búza drágább lesz, de csak az egy évvel ezelőttihez képest, a májusi árakhoz képest jóval lejjebb vagyunk. Az új repce ára is visszafordult – 2-3 ezer forinttal is lejjebb került. Az ókukorica elvben hozhat még meglepetéseket, de helyi és kis mennyiségre szóló érdeklődéseken kívül nem látok mást – most sem kínál a piac többet, mint egy hónapja, és nem is lenne sok alapja egy áremelésnek, hiszen van készlet bőven.

Reméljük, hogy a betakarítást nem fogja semmi akadályozni ,és időben minden a helyére tud kerülni.

Három hónapos csúcson a búza ára

2019. október 17. 08:12

Most az Egyesült Államokban tapasztalható hideg időjárás miatt adtak egyre többet az árutőzsdén a búzáért

Fél százalékkal csökkent a kukorica ára

2019. október 16. 08:33

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus miatti bizonytalanság sem támogatja az árak emelkedését.

Az időjárási kilátások miatt drágult a kukorica

2019. október 8. 12:38

A kukorica 0,5 százalékkal 386,88 dollárcentre drágult vékánként, de a kereskedés közben 387,62 dollárcenten is kötöttek üzletet. Az időjárás-előrejelzések szerint az Egyesült Államokban az észak-nyugati kukoricaövezetben fagy várható, ami felfelé hajtotta az árupiaci árakat.

Terményárak: az eladók fagyasztották be a piacot

2019. október 8. 09:03

Az első októberi napok a terménypiacokon további enyhe erősödést hoztak, aminek alapja a fekete-tengeri búzaárak emelkedése volt.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

Repcevetést megelőző talajmunkák – Forgatás nélküli talajművelés, magágykészítés

2019. július 26. 04:36

A korábbi évtizedek tévhitei szerint elegendő 5-7 évente lazítani a talajt. Napjainkban már tudjuk, akár évente is szükséges lehet a lazító használata – észszerűen alkalmazva. A lazítókat korábban elmunkáló elem nélkül üzemeltették, így a nyitva hagyott, rögös felszínen keresztül elpárolgott a talajnedvesség.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

Jó állapotban teleltek át az őszi vetések

2018. április 17. 09:00

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések.