Terménypiac
Terménypiac

Betakarítás előtt: 10 eurót esett a repce jegyzése

Betakarítás előtt: 10 eurót esett a repce jegyzése

Agrofórum Online

Hullámoznak a jegyzések, június első napjai most megint a csökkenő tendenciát erősítették.

Az európai piacok május végi fordulata nem vált tartóssá; ahogy azt korábban már érezni lehetett, az EUR/USD árfolyam nem tudott stabilizálódni az 1,15-ös szint közelében, és ez megint nyomást gyakorolt az árakra. Ezzel párhuzamosan a főbb eladók részéről is fokozódott a kínálati nyomás, elsősorban amiatt, hogy nem volt jelentős vételi érdeklődés.

Az időjárási helyzet is normalizálódott, érkezett csapadék Európába és a héten az oroszországi területekről sem érkeztek negatív hírek. Mindezek együtt elősegítették, hogy egyéb hírek hiányában, a kereslet-kínálati helyzet határozta meg a hangulatot. A betakarítási időszak közeledtével pedig inkább a csökkenés a jellemző.

Európát érintően azért voltak egyelőre nem végleges, de a korábbi termésvárakozások alatti előrejelzések is. Ezek közül a Coceral (a Gabonakereskedők nemzetközi szakmai szervezete) előrejelzése adta a negatív hírt, mert az összes búzatermésre 140 millió tonna alatti, 138,78 millió tonnás eredményt vár az EU28-aknál. Ez a szám fordulatot jelenthet, és a tavalyi szintnél kb. 3 millió tonnával alacsonyabb termést jelent. Ennek hátterében az északi területek csökkenése mellett a német búzahozam jelentős visszaesése áll. Ez utóbbi 7,66 to/ha volt tavaly, most 7,6 to/ha a várt hozam. Az EU28-akra vonatkozóan azonban változatlan átlaghozammal kalkulálnak és a lényegesebb: a terület 500 ezer hektáros visszaesése.

Másik új hír az orosz termésre vonatkozó további csökkentése – immár 72 millió tonna alatti termést várnak az előrejelzések, ami már a májusi USDA becslésben korábban szerepelt számnál is alacsonyabb. Ez az elmúlt 5 év folyamatosan emelkedő tendenciájának megszakadását eredményezheti, és valamelyest csökkentheti a kínálati nyomást a szezon folyamán. Nem valószínű azonban emiatt jelentősebb áremelkedés, az átmenő készletek nagysága még mindig elegendő biztonságot jelent.

Az egyéb termények közül a repce árának csökkenése volt jelentős, 10 EUR/to-s mértéket elérő és egyelőre úgy látszik további csökkenés sem kizárt.

Az árak csökkenését erősítheti, hogy a hírek szerint még jelentős ó termésű készletek vannak eladatlanul Ukrajnában. Részben a kukorica értékesítése lassult le az elmúlt napokban-hetekben, és jelenleg nincs a láthatáron nagyobb vevő. Másik termék, ami ismételten szerepelt a hírekben, az a napraforgó és részben a napraforgó-olaj. Bár a múlt héten úgy látszott, hogy a török importvám csökkentése ezen a téren élénkülést hozhat, egyelőre ennek még nincs jele.

Az itthoni helyzetet is befolyásolják a nemzetközi előrejelzések, de nem feledkezhetünk el arról, hogy a szezon folyamán a kukorica és a búza árazása is gyakorlatilag egy piachoz igazodott. Az olasz piac most már megkezdte az új termésre történő átállást, ez a hónap már a betakarítás jegyében fog telni.

Vannak még érdeklődések szállításra, de ezek júniusban véget érhetnek és majd az új termésből folytatódhatnak. Ezek árszintje azonban nem ott van, ahol az ó termésé volt…

A később betakarításra kerülő kukorica esetében sem várom, hogy július-augusztusra jelentős vételi érdeklődés lesz, az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, ezek a legcsendesebb hónapok. Ezekben a hónapokban az átlagos mennyiségnek alig a harmada-fele kerül kiszállításra, és ha ez a tendencia idén is érvényesülni fog, jelentős lesz a szezon végi átmenő készlet – ha igaz volt, hogy mennyi termett.

Az új termésre vonatkozó érdeklődéseket nagyban befolyásolja, hogy már nem csak Románia jelent komoly veszélyt a magyar export-lehetőségekre, hanem az eddig kevesebbet emlegetett Horvátország is. Az ottani export-lehetőségeket még a fuvarelőny is támogatja, a vasúti kiszállításaink egy része eleve Horvátországon megy keresztül, logikus, hogy ha van ott eladható árualap, akkor a logisztika onnan egyszerűbb, olcsóbb.

Továbbra is úgy tartom, nehéz lesz az export-értékesítés az új évben és ezt csak részben tudja ellensúlyozni az itthoni növekvő kereslet. Úgy látom, az eladói ajánlati árakban nem szabad túl „büszkének” lenni, könnyen előfordulhat, hogy nem fog a belföldi piac felárat fizetni…

Egyelőre azonban a betakarításig hátralévő időszak legyen kedvező – a gazdáknak legyen „jó idő”, a szabadságra menőknek lesz még hátra két hónapja, a június legyen még a „mienk”.

FRISSÍTÉS:

A cikk zárása utáni hír, hogy az USDA az orosz búza termést már csak 68,5 M to-ra várja és ez közel 20 M to-val kevesebb, mint volt a tavalyi. A készletek azonban bőségesek, nem várom, hogy ez az árak emelkedését hozná.

Terménypiac: útkeresés a meglepetések után

Az európai piaci árak ezen okok miatt is erősödtek korábban és az elmúlt napokban úgy látszik, hogy a korábbi áremelkedések egy része eltűnt ugyan, de jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani.

Terménypiac: további áremelkedések minden fronton

Változatlanul az időjárás határozza meg a gabonapiacokat, az elmúlt napokban új csúcsokat értek el a jegyzések.

Terménypiac: jelentős áremelkedés - a fizikai piac elhitte a tőzsdét

Jelentős és várhatóan tartóssá váló áremelkedés következett be a búzánál és a kukoricánál július utolsó napjaiban.

Terménypiac: több éves csúcson a búza jegyzése

Július középső hete igazi áttörést hozott és a korábban jelzett kételyek a termés mennyiségét és minőségét illetően a búza esetében igazolódnak.

Terménypiac: lassú áremelkedést hozott a hideg

Nemcsak a gabonafélék esetében, hanem az olajosmagvaknál is nemzetközi szinten lassú emelkedés figyelhető meg, mutatkozik esély arra, hogy a korábbi „oldalazó” mozgás enyhe erősödésbe fordul.

2018. február 27. 08:26

Terménypiac: kevés az esélye az áremelkedésnek

Június utolsó hete csendesen, különösebb események nélkül telt és a hét elején várt pénteki adatközlés is inkább a várakozásokat erősítette meg – mégis váratlan fordulattal zártuk a hetet.

2018. július 2. 13:53

Terménypiac: lassú erősödés a világban, itthon még ne várjunk sokat tőle

Az év 6. hete kicsit derűsebben telt, köszönhetően a korábbi sok eladásnak és a korábbi eladók döntésének, miszerint fedezik az eladásokat és így vásárolni kezdtek.

2018. február 13. 18:13

Hódmezővásárhelyen folytatódik a Terménypiaci Képzési Napok programsorozat

Ha terményét minél kedvezőbben értékesítené, akkor kihagyhatatlan a képzési program!

2018. április 5. 07:34