Terménypiac
Terménypiac

Betakarítás előtt: 10 eurót esett a repce jegyzése

Betakarítás előtt: 10 eurót esett a repce jegyzése

Agrofórum Online

Hullámoznak a jegyzések, június első napjai most megint a csökkenő tendenciát erősítették.

Az európai piacok május végi fordulata nem vált tartóssá; ahogy azt korábban már érezni lehetett, az EUR/USD árfolyam nem tudott stabilizálódni az 1,15-ös szint közelében, és ez megint nyomást gyakorolt az árakra. Ezzel párhuzamosan a főbb eladók részéről is fokozódott a kínálati nyomás, elsősorban amiatt, hogy nem volt jelentős vételi érdeklődés.

Az időjárási helyzet is normalizálódott, érkezett csapadék Európába és a héten az oroszországi területekről sem érkeztek negatív hírek. Mindezek együtt elősegítették, hogy egyéb hírek hiányában, a kereslet-kínálati helyzet határozta meg a hangulatot. A betakarítási időszak közeledtével pedig inkább a csökkenés a jellemző.

Európát érintően azért voltak egyelőre nem végleges, de a korábbi termésvárakozások alatti előrejelzések is. Ezek közül a Coceral (a Gabonakereskedők nemzetközi szakmai szervezete) előrejelzése adta a negatív hírt, mert az összes búzatermésre 140 millió tonna alatti, 138,78 millió tonnás eredményt vár az EU28-aknál. Ez a szám fordulatot jelenthet, és a tavalyi szintnél kb. 3 millió tonnával alacsonyabb termést jelent. Ennek hátterében az északi területek csökkenése mellett a német búzahozam jelentős visszaesése áll. Ez utóbbi 7,66 to/ha volt tavaly, most 7,6 to/ha a várt hozam. Az EU28-akra vonatkozóan azonban változatlan átlaghozammal kalkulálnak és a lényegesebb: a terület 500 ezer hektáros visszaesése.

Másik új hír az orosz termésre vonatkozó további csökkentése – immár 72 millió tonna alatti termést várnak az előrejelzések, ami már a májusi USDA becslésben korábban szerepelt számnál is alacsonyabb. Ez az elmúlt 5 év folyamatosan emelkedő tendenciájának megszakadását eredményezheti, és valamelyest csökkentheti a kínálati nyomást a szezon folyamán. Nem valószínű azonban emiatt jelentősebb áremelkedés, az átmenő készletek nagysága még mindig elegendő biztonságot jelent.

Az egyéb termények közül a repce árának csökkenése volt jelentős, 10 EUR/to-s mértéket elérő és egyelőre úgy látszik további csökkenés sem kizárt.

Az árak csökkenését erősítheti, hogy a hírek szerint még jelentős ó termésű készletek vannak eladatlanul Ukrajnában. Részben a kukorica értékesítése lassult le az elmúlt napokban-hetekben, és jelenleg nincs a láthatáron nagyobb vevő. Másik termék, ami ismételten szerepelt a hírekben, az a napraforgó és részben a napraforgó-olaj. Bár a múlt héten úgy látszott, hogy a török importvám csökkentése ezen a téren élénkülést hozhat, egyelőre ennek még nincs jele.

Az itthoni helyzetet is befolyásolják a nemzetközi előrejelzések, de nem feledkezhetünk el arról, hogy a szezon folyamán a kukorica és a búza árazása is gyakorlatilag egy piachoz igazodott. Az olasz piac most már megkezdte az új termésre történő átállást, ez a hónap már a betakarítás jegyében fog telni.

Vannak még érdeklődések szállításra, de ezek júniusban véget érhetnek és majd az új termésből folytatódhatnak. Ezek árszintje azonban nem ott van, ahol az ó termésé volt…

A később betakarításra kerülő kukorica esetében sem várom, hogy július-augusztusra jelentős vételi érdeklődés lesz, az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, ezek a legcsendesebb hónapok. Ezekben a hónapokban az átlagos mennyiségnek alig a harmada-fele kerül kiszállításra, és ha ez a tendencia idén is érvényesülni fog, jelentős lesz a szezon végi átmenő készlet – ha igaz volt, hogy mennyi termett.

Az új termésre vonatkozó érdeklődéseket nagyban befolyásolja, hogy már nem csak Románia jelent komoly veszélyt a magyar export-lehetőségekre, hanem az eddig kevesebbet emlegetett Horvátország is. Az ottani export-lehetőségeket még a fuvarelőny is támogatja, a vasúti kiszállításaink egy része eleve Horvátországon megy keresztül, logikus, hogy ha van ott eladható árualap, akkor a logisztika onnan egyszerűbb, olcsóbb.

Továbbra is úgy tartom, nehéz lesz az export-értékesítés az új évben és ezt csak részben tudja ellensúlyozni az itthoni növekvő kereslet. Úgy látom, az eladói ajánlati árakban nem szabad túl „büszkének” lenni, könnyen előfordulhat, hogy nem fog a belföldi piac felárat fizetni…

Egyelőre azonban a betakarításig hátralévő időszak legyen kedvező – a gazdáknak legyen „jó idő”, a szabadságra menőknek lesz még hátra két hónapja, a június legyen még a „mienk”.

FRISSÍTÉS:

A cikk zárása utáni hír, hogy az USDA az orosz búza termést már csak 68,5 M to-ra várja és ez közel 20 M to-val kevesebb, mint volt a tavalyi. A készletek azonban bőségesek, nem várom, hogy ez az árak emelkedését hozná.

Terménypiac: drágult a búza, olcsóbb a repce és a kukorica

Október első hete a repcénél emelkedést hozott, de ez hamar kifulladt és ismét lejtmenetre váltott. A búza az egyetlen, ahol ez nem következett be, inkább felfelé mozdult, míg a kukorica jegyzése továbbra is lefelé megy.

Terménypiac: a repce drágult, a búza tartja az árát

Nem kifejezetten a kereslet-kínálat határozta meg az elmúlt napok árakakulását – a nyers kőolaj ára tudott támaszt adni a repce jegyzésének, a búzát meg a devizaárfolyamok alakulása támasztotta meg.

Így alakult a magyar élelmiszergazdaság külkereskedelme

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 4266 millió eurót, behozatalának értéke 2861 millió eurót tett ki 2018 első fél évében.

Terménypiac: a kínálat szűkösnek tűnik mégis csökkentek a jegyzések

Egyre jobban haladunk az őszi betakarítással, tisztul a kép, mégis fordítottan alakulnak az árak, mint azt korábban várható volt.

Terménypiac: a vetés van a termelők gondolatainak középpontjában

Április harmadik hetében a terménypiacon a meghatározó a vetési lehetőségek alakulása volt, az őszi kultúrák állapotfelmérésének eredménye kevésbé befolyásolta a piacokat.

2018. április 23. 14:35

Terménypiac: tartottá vált árak, meglepő becslési adatok miatt

Jól megkülönböztethető folyamatok zajlanak a különböző régiókban és ezek eredője támaszt adott az áraknak – az árcsökkenés megállt.

2018. szeptember 17. 18:04

Terménypiac: nem érdemes várni az új termény értékesítésével

A májusi eső aranyat ér és ha a terméskilátásokat nézzük, ez igaz. Ha azonban a pénzügyi bevételi oldalt számoljuk – ez nem mindig igaz.

2018. június 5. 10:03

A termelői pozíciók erősödése várható a hazai kukoricapiacon

Az elmúlt öt év legalacsonyabb kukorica-zárókészlete várható a 2017/18-as gabonapiaci szezon végére az Európai Unióban, miközben a termény készletei globálisan is csökkennek.

2018. február 26. 14:55