Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A friss hazai gyümölcs drágult a legjobban

A friss hazai gyümölcs drágult a legjobban

Agrofórum Online

Az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt májusban az előző év hasonló időszakához képest. Legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg.

Az élelmiszereken belül a párizsié és kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt. A sorban a szalonna a második 22,9 százalékos drágulással, de a párizsi felvágott, kolbász kategória is 22 százalékkal drágult. A sertéshúsért 20,7, a cukorért 15, a hús- és halkészítményekért, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategóriába tartozó élelmiszerekért átlagosan is 14,5-14,5 százalékkal kell többet fizetni. A sertészsiradék 13,3, a szalámi, szárazkolbász, sonka kategória 12,6, a büféáruk pedig 9,1 százalékkal kerülnek többe, mint 2019 májusában.

A bolti kávé viszont 2,4 százalékkal olcsóbb lett, így az előző év hasonló időszakát 100 százaléknak véve jelenleg 97,6 százalékos az ára. A burgonyáért külön és az édesipari lisztes áruért 1,6 százalékkal kell kevesebbet fizetni. A száraztészta is olcsóbb lett 1,3 százalékkal, míg a vaj és a vajkrém ára 0,5 százalékkal csökkent. A diók, mák, mogyoró kategória ára viszont 0,6 százalékkal drágult, a tea 0,8, a margarin 1, a csokoládé és kakaó 1,2, a tartósított hústalan ételek pedig 1,5 százalékkal drágultak.

Összességében 2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A múlt hónapban negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme a januári 4,7 százalékosról és az áprilisi 2,4 százalék után. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyi évnél mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. A teljes fogyasztóiár-indexben az élelmiszerek súlya 26,4 százalék, a nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztóiár-indexben 29,3 százalékos a szerepe ennek a főcsoportnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Több száz gyümölcs- és dísznövényoltványt kellett megsemmisíteni

2024. április 19. 12:10

Az ónodi piacon végzett ellenőrzés során a leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása halálos betegséget is okozhat

2024. április 19. 08:10

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

A tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a szilvatermés

2022. szeptember 18. 11:41

Az Európai Friss Csapat – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs programja.

Szüret utáni teendők a gyümölcsösökben

2018. július 3. 08:09

Ha vége a gyümölcsszedésnek hajlamosak vagyunk hátradőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a fákat.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.