Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A vártnál sokkal több sütőtököt találtak a drónok

A vártnál sokkal több sütőtököt találtak a drónok

blog.syngenta.hu

Sokat ír a mezőgazdasági sajtó a drónok használatáról, ezért Syngenta blog bemutatott egy gyakorlati tapasztalatot Dániából. Észak-Európa legnagyobb sütőtök termesztője a 43 ezer négyzetkilométeres, 5,5 milliós ország, amelynek déli területei kiválóan alkalmasak a növény termesztésére.

Betakarítás előtt azonban eddig sosem tudták pontosan, mekkora is a termés, azonban a koppenhágai egyetem Élelmiszer – és Erőforrásgazdaságtan Tanszékének tanulmánya szerint a mezőgazdaság évente többszáz millió dán koronával nagyobb bevételhez jut a drónok és a műholdak által készített felvételek elemzése révén.

Így például október végén az előzetesen vártnál több mint 40 ezerrel nagyobb számú sütőtököt számláltak meg a Fyn-szigeten készült drónfelvételeken a Dél-Dániai Egyetem (SDU) kutatói. Így összesen 400 ezer darabra számíthattak a farmerek, akik más módon nem kalkulálhatták a várható termésmennyiséget.

A sikeres sütőtök-számlálást követően az SDU kutatói most más növényekre fordítják figyelmüket, miután a Környezetvédelmi és Élelmiszerügyi Minisztérium támogatást biztosít hozzá a hagyma és a gabona betakarításának optimalizálása érdekében. De ez még nem a végcél.

„A növekvő hatékonyságú mezőgazdaság azt jelenti, hogy a gazdaságok nem tudják pontosan felmérni a termények növekedését, vagy a gyomokat és a kártevők elterjedtségét. Ugyanakkor a gyorsan összeállított adatok óriási segítséget jelentenek a kártevők és gyomnövények leküzdésében” – mondta Henrik Skov Midtiby az SDU kutatója, hozzátéve, hogy ennek érdekében a drónok és a műholdak felvételeit elemezve adhatnak tanácsot, hol és mennyit kell permetezni a hozamoptimalizálás érdekében.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Precíziós agrárgazdálkodási-szakmérnöknek is lehet tanulni Szegeden

2019. augusztus 1. 08:03

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzésben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a precíziós mezőgazdaság leggyorsabb fejlődés előtt álló területe.

Több száz hektárt teszteltünk a drónókkal, megmutattuk az eredményeket

2019. november 24. 11:21

Közös innovációs konferenciát tartott az Agrárközösség és az MKB Bank Hódmezővásárhelyen. A mezőgazdaság modernizációjának egyik eszköze lehet a drón.  Ezt felismerve az Agrárközösség 2017 óta foglalkozik drónokkal és most elérkezettnek látta az időt az eredmények bemutatására.

Újgenerációs madárijesztők – madárriasztó drónok a szőlőültetvényekben

2019. április 23. 14:22

A szőlőt dézsmáló madarak távoltartására alkalmazott madárijesztőktől hosszú út vezetett a legújabb technika felhasználásáig. A drónokat 4-5 tagú flottákban használják, olyanok is kaphatók, amelyek ragadozómadár-hangot adnak ki.

Figyelem! Egyelőre szigorúan tilos a permeteződrónok használata a magyar földeken!

2019. február 21. 05:38

A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy drónok növényvédelmi használata még nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.