Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Almapiaci helyzetkép – elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

Almapiaci helyzetkép – elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

Agrofórum Online

A 2019. augusztus közepén a FruitVeB kiadott egy, az almapiacra vonatkozó prognózist (lásd: https://fruitveb.hu/alma-2019-evi-termes-es-piaci-prognozis/). Az azóta eltelt idő indokolttá tette, hogy kérdéseinkkel megkeressük dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB és az ÉKASZ alelnökét és megtudjuk, mi valósult meg prognózisukból, illetve képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről.

Hol tartunk most a szüretben?

A főfajták közül a Gála szürete befejeződött, és elkezdődött a Golden, valamint a Red Delicious fajtakör gyümölcseinek szedése, továbbá egyéb, kisebb volumenű fajták betakarítása. Ezekkel az információkkal bővítve mostanra még tisztább kép alkotható a termés mennyiségéről és minőségéről. A 2019. évben eleve gyenge, 400-450 ezer tonnás termést vártunk, ami a tavalyinak a fele, de a sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél is mintegy 25%-kal kevesebb. Az almaszezon középső harmadába érve megállapítható, hogy a leszüretelhető gyümölcs mennyisége – a korábbi vizuális megítélésen alapuló előzetes termésbecslésekhez képest – némi csalódást kelt. Jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Mivel magyarázható a terméskilátások romlása?

Több oka is van, csak a legjelentősebbeket emelem ki. Elsőként azt, hogy az ültetvények jelentős részében a tavaszi fagyok „csak” részleges kárt okoztak. A fagyok következtében elsősorban a fák koronájának alsó felében gyengébb a termés, míg a felső zónában jó a termésterhelés. Ez a különbség a szüretet megelőző vizuális becslések során pozitív irányú torzítást okozott, a leszedett mennyiségek azonban már elmaradnak a várttól. Szintén nem kellő mértékben számoltunk azzal, hogy a július eleje-közepe óta tartó vészes csapadékhiány számos termesztőkörzetben – a gyümölcsméret növekedését hátráltatta, ami mostanra már jelentős mennyiségi kiesést okozott az öntözetlen ültetvényekben. Ezek pedig a az ültetvényfelületünk ¾-ét teszik ki.

A gyümölcshullás mértéke is magasabb lett a vártnál. Egyes fajták esetében (Jonagold, Idared, Red Delicious fajtakör) az átlagosnál jóval nagyobb a szüret előtti gyümölcshullás mértéke. A jelenség a tavaszi fagyokkal van összefüggésben. A kisebb fagyot elviselt, még megtermékenyülésre képes virágokból ugyan fejlődött gyümölcs, de a magház fejletlen maradt, nem alakult ki kellő számú mag. Az ennek következtében fellépő hormonális változás idő előtti gyümölcshulláshoz vezet. Súlyosbító körülményként tetézi a bajt az aszály, ezért a jelenség várhatóan fennmarad vagy akár még fokozódik is a következő hetekben.

Nehezen található magyarázat

Ezek a változások befolyásolják az étkezési alma árát?

Az étkezési alma piacán eddig a prognosztizáltnak megfelelően alakulnak a termelői árak, melyek tételtől, értékesítési csatornától és egyéb körülményektől függően a nettó 80-110 Ft/kg intervallumban mozogtak. Ez az adat a tárolás, válogatás, csomagolás és szállítás nélkül, azaz “fa alól” értékesített, tartályládás, lédig I. osztályú árura vonatkozik. A július közepe és augusztus közepe között szüretelt nyári almák iránti kereslet erősen visszafogott volt. Ennek oka a nyári gyümölcsbőség és a tavaly betárolt, áthúzódó almakészletek nyomasztó hatása volt.

A Gála, mint első főfajta szüretére már érdemben javult a helyzet, nettó 100 Ft/kg körüli árcentrum alakult ki az I. osztályú, 65+ méretű árura. Az árcentrumot alkotó kép vegyes, a kisebb minőségi hibákkal (pl. enyhe jégütés, méret- vagy színeződésbeli hiányosságok stb.) rendelkező és/vagy kisebb volumenű tételeknél nettó 80-90 Ft/kg ár is tapasztalható volt. Ezzel szemben egyes esetekben, mint pl. nagy árutétel, kiváló minőség, 70+ méret, a 110 Ft/kg árat is megfizette a piac. Megítélésünk szerint a következő hetekben – kisebb, fajtánkénti eltérésekkel – hasonló árcentrummal, illetve ársávval találkozhatunk majd. Az Idared és a Jonagold fajtakör várható ára még kérdőjelekkel terhelt. E fajták ugyanis általában alacsonyabb árakon értékesülnek, de ebben az évben – a lengyel fagykárok miatt – éppen e fajtákból van jelentős kiesés az EU piacán.

A kiskereskedelem vonatkozásában mindebből mi érzékelhető?

A gyenge termés miatti szűkös kínálat alapján egyelőre nehezen találunk magyarázatot arra, hogy a Gála jelentős része 199 Ft/kg, illetve 229 Ft/kg akciós fogyasztói áron került az áruházláncok polcaira, ami visszavezetve legfeljebb 70-80 Ft/kg nettó termelői árakat tenne lehetővé. Ezt csak részben indokolhatja az a jelenség, hogy e fajta esetében a kielégítő mennyiség mellett valamivel gyengébbek voltak a minőségi kihozatalok. Apró jégütések, fagy miatti perzselődés/parásodás, apróbb méret, gyengébb színeződés volt tapasztalható, az ilyen árutételek pedig érdemben akciók keretében értékesíthetők. Továbbá kis mennyiségben, de nyomják még a piacot tavaly betárolt, áthúzódó Golden- és Idared-tételek is.

Európa minőségi problémákkal küzd

A fogyasztói árak tekintetében mit várhatunk?

fogyasztói árak vonatkozásában, a jelenlegi ismereteink szerint az prognosztizálható, hogy a visszafogottabb kínálat miatt az előttünk álló, 2019/2020. évi almaszezonban a tavalyinál kevesebb áruházlánci akcióval lehet majd számolni, és 300 Ft/kg alatti akciós fogyasztói árakkal kevésbé lehet majd találkozni. Az akciókon kívüli, „normál” értékesítés esetében az elmúlt években „megszokott” 200-500 Ft/kg közötti fogyasztói árintervallumnak valószínűsíthetően inkább a felső felében, 380-500 Ft/kg között várhatóak majd a fogyasztói árak. Megjegyezném azt is, hogy egész Európában minőségi problémákkal, mint pl. jégverések, fagykárosodások, napégés, apróbb méret, rosszabb színeződés küzd az iparág. Ez a teljes európai piac vonatkozásában tovább mérsékli az étkezési alma kínálatot az átlagosnál egyébként is 10%-kal alacsonyabban várt össztermésből.

A léalma piacáról eddig még nem beszéltünk..

Jelenleg, azt tudom elmondani, hogy eddig szintén az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul a helyzet. A léüzemek augusztus 21-én, illetve szeptember elején nettó 33-35 Ft/kg induló árakkal kezdték a szezont, az árak a feldolgozóüzembe beszállított tételekre vonatkoznak, majd szeptember 09-13. között 37-39 Ft/kg-ra emelkedtek az árak. A lengyelek jelen vannak a hazai piacon, és keresik a magyar léalmát, de úgy tűnik, hogy egyelőre nem olyan intenzitással, mint 2017-ben. A lengyel léüzemek azonban csak nemrégiben kezdték meg működésüket, mint ahogyan érdemben a lengyel almaszüret is javában tart még, így várhatóan a következő másfél hétben alakul ki tisztább kép a lengyel kereslet mértékéről, és annak a hazai árakra kifejtett hatásáról.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

Lamardor - csak mondjon igent!

2018. június 29. 12:11

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

Javítanának az almapiaci helyzeten

2019. május 28. 08:33

Javaslatként felmerült az almaültetvények felszámolását követő területpihentetés támogatása is, amihez az új uniós finanszírozási időszak alatt akár célzott támogatásokat lehetne igénybe venni.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.